Wat is de beste bitcoin & crypto exchange van Nederland? Welke is betrouwbaar en veilig?

26-04-2024

Wat is de beste crypto exchange van Nederland of Europa? Welke zal ik kiezen? Ben je op zoek naar de beste bitcoin en crypto exchange om snel, makkelijk en veilig Bitcoin en andere crypto te kopen?.. de keuze is reuze in Nederland. In Nederland zijn er namelijk een aantal behoorlijk goede plekken als het gaat om Bitcoin exchanges, denk hierbij aan de Bitvavo exchange, Coinmerce, Finst, maar ook Bitonic en Blox. Allemaal prima Nederlandse crypto platforms om jouw Bitcoin te kopen of verkopen. Maar wat maakt een exchange een goed of minder goed platform om te handelen, en wat zijn belangrijke zaken om op te letten en voor welke diensten moet je bij welke exchanges zijn? Dit gaan we allemaal bespreken….

Introductie tot bitcoin en crypto exchanges

Door de jaren heen is er veel veranderd in het Nederlandse en Europese Bitcoin en crypto landschap. En hierbij doelen wij voornamelijk op regelgeving als het gaat om crypto. Zo heeft de Binance exchange halverwege dit jaar ons land moeten verlaten vanwege toenemende regelgeving en ging het een samenwerking aan met Coinmerce, heeft crypto exchange ByBit een samenwerking met SATOS en is BCM (voormalig Bitcoinmeester) een samenwerking aangegaan met de Kraken exchange; allemaal vanwege toenemende (Nederlandse) regulering.

Het wordt zodoende dan ook steeds belangrijker om logisch na te denken waar jij jouw Bitcoin wilt kopen, verkopen of hodlen. Zodoende is het belangrijk om een voor jou betrouwbare exchange te vinden die voldoet aan al jouw trading wensen. In deze ‘handleiding’ gaan wij in op de werking van een exchange, de criteria voor een goede exchange en handige tips omtrent betrouwbaarheid en veiligheid van jouw toekomstige beste Bitcoin exchange!

Algemene info over een crypto exchange: is deze veilig en betrouwbaar?

Naar onze mening gaat veiligheid voorop in het hele Bitcoin en crypto proces. Miljarden zijn de afgelopen jaren illegaal afhandig gemaakt van crypto eigenaren door onder andere hacks, phishing, andere vormen van oplichting en uiteraard ook door crypto exchange crashes. Zodoende begint de uitdaging bij het vinden van een betrouwbare crypto exchange. Maar wat maakt een crypto exchange betrouwbaar? En hoe test je dit?

Zoals gezegd hebben wij in Nederland een breed aanbod van Bitcoin en crypto dienstverleners. Deze Nederlandse crypto dienstverleners hebben allemaal een registratie bij de Nederlandsche Bank (DNB). De DNB houdt zodoende toezicht op deze crypto platformen en de platformen dienen zich dan ook aan de wetten en regels van de DNB te houden. Let wel: de DNB heeft niet per sé inzicht in de financiële status van deze crypto platformen; dat is per definitie een misvatting. Enfin, een registratie bij de DNB is dus een groen vinkje, en de afwezigheid ervan een ‘red flag’.

Kiezen voor een (Nederlandse) Bitcoin / crypto exchange? Check dan een aantal algemene zaken:

  • Reviews (Trustpilot, CER.live, Google & Google Play, App store)
  • Werknemers op LinkedIn (wie zitten er achter het platform?)
  • Locatie van het kantoor
  • Jaar van oprichting
  • Check algemene voorwaarden (zoek op kernwoorden als: beveiliging, beheer, kosten of verlies)
  • Check het register van de DNB of KVK
  • Check de samenwerkingsverbanden met o.a. custodians, IT-security bedrijven, verzekeringsbedrijven en banken

Om er achter te komen of een crypto exchange als betrouwbaar kan worden beschouwd, kan het dus geen kwaad om wat eigen onderzoek te doen. Probeer zo veel mogelijk verschillende bronnen (reviews, socials of officiële registers) te gebruiken.

Wat maakt een goede bitcoin of crypto exchange?

Om de beste crypto exchange te kiezen om jouw Bitcoin en crypto te kopen of verkopen zul je op een aantal belangrijke zaken moeten letten. De volgende kenmerken zullen zich uiteindelijk vertalen in voornamelijk de veiligheid en betaalbaarheid van een crypto exchange, en zullen jou helpen in het maken van een keuze.

De crypto exchange fees - handelskosten

Een van de belangrijkste aspecten om een exchange te kiezen zijn uiteraard de kosten bij het kopen en verkopen van crypto. Deze kosten zijn vervolgens weer onder te verdelen in: fees, spread en de prijs van (bijvoorbeeld) Bitcoin zelf. We lichten het kort toe:

  • Fees: dit zijn de standaard (vaste) percentages die worden gerekend per aankoop of verkoop transactie
  • Spread: dit is het verschil tussen de hoogste biedprijs en de laagste vraagprijs. Hoe lager de spread, des te beter voor jou als handelaar. Crypto platformen met een hoge liquiditeit hebben gemiddeld gezien een lage spread
  • Prijs: hier gaat het om de daadwerkelijke prijs die gevraagd wordt per coin. Je zult wellicht denken: alle prijzen zijn toch gelijk? Nee, sommige crypto platformen hebben een hogere vraagprijs en geven een lagere verkoopprijs per Bitcoin dan andere platformen
  • VIP programs: dit zijn speciale programma´s voor de groothandelaren. Handelaren die van plan zijn om in grote bedragen te handelen, krijgen speciale kortingen op de handelskosten. Op het moment van schrijven, heeft Bybit de beste VIP-programma voor handelaren en daardoor ook de laagste handelskosten. Echter, wil je alleen in euro bitcoin verhandelen met de handelspaar (BTC/EUR), dan is ByBit wellicht niet de beste keuze vanwege het lage handelsvolume in euro´s.

Crypto exchange - Volumes & Liquiditeit

Volume en liquiditeit geven weer hoe groot de vraag naar en het aanbod van crypto is in een bepaalde munt (EUR, USD, USDT, USDC, etc.). Het handelsvolume staat voor het totaal van alle koop- en verkooporders. En de liquiditeit geeft aan hoe makkelijk het is om crypto te kunnen kopen of verkopen zonder dat je hiermee de prijs te veel beïnvloedt. Dus als het volume op een exchange hoog is dan is de liquiditeit per coin waarschijnlijk ook hoog, en voor beide geldt: des te hoger, des te beter.

Beste bitcoin euro spot exchange?

Goed voorbeeld van een liquide spot-handelsbeurs voor bitcoin is Bitvavo. Bitvavo heeft binnen een korte tijd een zeer liquide bitcoin eurospotmarkt ontwikkeld (BTC/EUR). Nederlanders kunnen met een iDeal storting snel en uiterst voordelig bitcoin verhandelen, voor een maximale fee van 0.15% bij het plaatsen van een limietorder. Op Bitvavo wordt dagelijks voor bijna 30 miljoen euro in bitcoin verhandeld. Bitvavo concurreert hier direct met Coinbase en de meest liquide euromarkt voor bitcoin: Kraken. Binance, de grootste crypto exchange in de wereld heeft een kleinere eurospotmarkt voor de bitcoin handel. Op Binance wordt er dagelijks rond de 20 miljoen euro verhandeld, op Kraken over 55 miljoen en de bekende Bitstamp slechts 16 miljoen euro. Bitvavo biedt voor de Nederlandse handelaren een zeer liquide spot exchange voor de handel in bitcoin met euro´s.

Beste dollar bitcoin spot exchange?

Wil je handelen in de meest gebruikte handelspaar BTC/USDT, dan is ByBit de beste optie voor een Nederlandse handelaar. Hier wordt voor meer dan 600 miljoen dollar in BTC verhandeld op de spotmarkt. Binance de meest liquide markt met een dagelijks volume van 2 miljard dollar is niet toegankelijk voor de Nederlandse trader, wel de Belgische trader trouwens. Wil je handelen in de handelspaar BTC/USD zul je gebruik moeten maken van een Amerikaanse exchange zoals Kraken.

Over het belang van USDT op crypto exchanges

USDT is de meest populaire stablecoin die door Tether wordt uitgegeven. Tether is een controversieel fintech and blockchain bedrijf, maar heeft vooralsnog alles overleeft. USDT is een Ethereum-token dat is gekoppeld aan de waarde van een Amerikaanse dollar. USDT wordt gedekt door USD bankreserves en USD obligaties die de waarde van USDT in omloop evenaren of overtreffen. USDT is een plaatsvervanger van USD ofwel Amerikaanse dollars op een bankrekening. De meeste crypto exchanges beschikken niet over een Amerikaanse bankrekening. Een USD markt voor crypto kan over het algemeen alleen door een gereguleerde Amerikaanse crypto exchange verzorgt. Kraken en Coinbase bieden haar klanten USD handelsparen aan, maar deze zijn veel minder liquide dan USDT die wereldwijd de standaard is geworden voor de cryptohandel. Tether USD (USDT) kan als een offshore geldmarkt op de Ethereum blockchain worden gezien voor Amerikaanse dollars. USDT kan ook P2P worden gebruikt voor betalingen en is verder ook van wezenlijk belang voor het bieden van liquiditeit van allerlei DeFi-protocollen en decentrale crypto exchanges.

Wil je liever niet handelen in USDT op een crypto exchange dan is USD of USDC een alternatief. USDC wordt door Circle uitgegeven. Een Amerikaans fintech en blockchain bedrijf, opgericht met durfkapitaal van Goldman Sachs en investeringen van verder ook BlackRock, Fidelity en Coinbase. USDC kan nog niet concurreren met de wereldwijde populariteit van USDT, echter de marktkapitalisatie in de cryptomarkten en exchanges neemt wel gestaag toe.

USDC en USDT kan ook worden verhandeld voor EUR en BTC op Bitvavo.

Beste dollar bitcoin futures (BTC/USDT perpetuals) exchange?

Wil je handelen met termijncontracten zoals futures en options, dan is Bybit de beste optie voor de Nederlandse handelaar, de Belgische handelaar kan overwegen om Binance te gebruiken. ByBit en Binance beschikken wereldwijd over de meest liquide derivatenbeurzen voor crypto activa met de beste handelsvolumes. Binance beschikt over een dagelijks handelsvolume in BTC/USDT perpetuals van meer dan 16 miljard. ByBit beschikt over een dagelijks handelsvolume van meer dan 8 miljard. Bitcoin perpetual contracten in USDT zijn het meest populaire handelsinstrument. Deribit, oorspronkelijk opgestart vanuit een zolderkamer in Amsterdam, nu gevestigd in Panama; is een echte bitcoin futures specialist met verschillende type termijncontracten en grote handelsvolumes. Een andere klassieke bitcoin derivatenbeurs is Bitmex. Voor meer informatie: wat zijn bitcoin futures?

Crypto exchange – het aanbod van crypto activa

Ook hier hangt het volledig van je persoonlijke wensen af: zoek je een exchange met een breed coin-aanbod of wil je alleen Bitcoin kopen?

Hier kun je weer goed terecht bij coinmarketcap of coingecko, op de exchange pagina om te kijken welke exchange het grootste aanbod heeft. Check dit altijd eerst voordat je een account aanmaakt bij een crypto platform/ bitcoin exchange als dit belangrijk voor je is. Op het moment van schrijven november 2023, beschikt Kucoin over het grootste aanbod van meer dan 700 munten.

Crypto exchange features – het aanbod van producten

Zoals bij “functies van de exchange” ook al omschreven: ga goed na wat je zoekt bij een crypto/ Bitcoin exchange: ga je actief traden, wil je periodiek Bitcoin kopen (DCA), wil je staken of heb je een debit card nodig? Check juist vooraf wat de opties zijn en download desnoods de app. Wacht altijd met het doen van je verificatie, dat scheelt weer wat persoonlijke data! Na Binance, beschikt Bybit over de meeste features, echter Binance heeft wel de Binance card moeten schrappen. ByBit beschikt wel over een Visa-debitcard die gekoppeld kan worden met o.a. je bitcoin rekening.

Crypto exchange security!

Veiligheid voorop! Check altijd goed hoe een exchange beveiligd is en welke beveiligingsopties er worden aangeboden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot het inschakelen van een 2FA (bijvoorbeeld SMS of Google Authenticator), een anti phishing code, emailnotificaties als er een inlogpoging wordt gedaan of het blokkeren van verzendingen wanneer er verdachte activiteiten plaatsvinden op jouw account. Laten we dit eens verder uitwerken.

Beste Crypto exchange? Is er een fondsengarantie & hoe is de beveiliging & custody geregeld?


Beveiliging tegen diefstal en bankroet

In hoeverre ben je als klant beveiligd tegen faillissementen of hacks bij crypto exchanges? Helaas zijn het realistische scenario's in de wereld van Bitcoin en exchanges. Bij de Bitvavo exchange ben je bijvoorbeeld tot €100.000 ‘verzekerd’ als er iemand “ongeoorloofd toegang krijgt tot jouw account”. Dit soort informatie vind je in de algemene voorwaarden of gewoon via Google

Custody – beheer en opslag van de activa

Custody staat voor “beheer” en betekent in deze context dan ook wie het beheer van (jouw) Bitcoin/ crypto doet. Bij een “self custody” of “non custodial wallet” ben jij de enige die de wachtwoorden/ herstelzinnen beheert. Hiervan zijn Trezor en Ledger goede voorbeelden.

Ook Bitcoin exchanges werken met "custodians", dit zijn dan dus de partijen die (deels) de crypto van desbetreffende Bitcoin exchange beheren. Bekende voorbeelden van dit soort partijen zijn Fireblocks, Coinbase Institutional of Copper (Bitvavo werkt met al deze partijen samen). Het andere deel wordt vaak door de exchange zelf beheerd. Coinbase behoort tot de meest veilige en meest betrouwbare exchange in de wereld en beschikt altijd over een top score. Bitvavo geniet van een gelijkwaardig veiligheidsniveau. De Trust scores en in het bijzonder de CER.live scores van Coinbase (daarmee afgeleid ook Bitvavo), Kraken, Binance, ByBit en Bitstamp zijn uitstekend: AAA. De eerder genoemde beurzen van Kucoin en Deribit scoren een mooie A.

In veel gevallen bewaren deze exchanges de digitale activa zelf ook gewoon op hardware wallets zoals Trezor of Ledger.. waarom zou je het dan niet zelf doen, vraag je je wellicht af? Voor bovenstaande geldt dat het altijd beter is om voor “self custody” wallets te kiezen, dan voor het aanhouden van Bitcoin en crypto op exchanges of andere platformen. Bovendien ben je voor het staken van jouw crypto niet meer afhankelijk van een exchange; bij Ledger en Trezor kun je namelijk gewoon vanuit je wallet staken. Dit is natuurlijk veiliger!

Beste Crypto exchange – Hoe is de Customer Support?

Service en ondersteuning zijn belangrijke criteria voor het kiezen van betrouwbare/ veilige exchanges. Telefonisch contact is zodoende altijd fijn en zeker voor de nieuwelingen onder ons. Vaak zie je dat internationale Bitcoin exchanges/ crypto platformen geen telefonische ondersteuning aanbieden, maar daarentegen wel een “live chat” optie hebben; iets waarmee je tegenwoordig ook goed, snel en effectief geholpen wordt.

Een groot deel van de Nederlandse exchanges zijn overigens wel gewoon telefonisch bereikbaar en staan je te woord met al je vragen omtrent Bitcoin en crypto. Dus heeft jouw favoriete Bitcoin exchange een telefoonnummer of een live chat optie? Gewoon even chatten of bellen! Natuurlijk is het wel lekker chatten in je eigen taal.

Gewenste functies van de crypto exchange: voldoet het platform aan mijn wensen en benodigdheden?

Heb je al die toeters en bellen op een crypto handelsplatform eigenlijk wel nodig? Met andere woorden: wat ben je precies van plan op de exchange? Wil je een investeringspotje opbouwen met Bitcoin, Bitcoin actief verhandelen of meedoen aan crypto staking? Waar jij voor kiest zal uiteindelijk bepalen welk crypto platform het beste bij jouw wensen past. Hieronder een aantal kenmerken die een exchange typeren:

Passief een rendement verdienen op digitale activa

Rewards over je crypto verdienen? Inmiddels hebben de meeste crypto exchanges wel een “earn” programma. Bij dit soort programma’s kun jij een vorm van ‘rente’ genereren over jouw crypto. Het gaat hier dan specifiek over “staking” (POS cryptocurrencies) of “lending” (POW cryptocurrencies zoals Bitcoin). Let wel op: passief een rendement verdienen, komt met extra risico´s! Je kunt op de beste exchanges er altijd voor kiezen om deze optie uit te schakelen of niet deel te nemen aan een earn of staking programma van een crypto exchange. Tijdens de laatste crypto bear market met vooral de crash van de FTX-exchange eind 2022, kwam zelfs Bitvavo in de problemen met haar staking dienstverlening. De lessen zijn geleerd, maar het uitlenen of staken van crypto voor een rendement is niet risicovrij!

Actief handelen met digitale activa?

Ben je op zoek naar de beste crypto exchange voor daytrading? Of wil je gebruik maken van specifieke producten zoals leverage (hefboom), derivaten, copy trading, margin trading of wil je gebruik maken van trading bots? Dan zijn exchanges zoals ByBit, Kraken, Coinbase en KuCoin geschikt voor jou. Deze bedrijven zijn wel in het buitenland gevestigd en staan zodoende buiten het toezicht van de DNB. Let wel op, het actief handelen in crypto´s ofwel digitale activa is uiterst risicovol door de koersvolatiliteit. Snelle koersfluctuaties kunnen snel leiden tot grote verliezen vooral wanneer er gebruik wordt gemaakt van een hefboom.

Ben je op zoek naar een Nederlands platform dat zeer compleet en uitgebreid is? Dan is Bitvavo wellicht de beste keuze voor jou. Het platform biedt namelijk (via app en web) zowel een makkelijke optie om crypto te kopen en verkopen en daarnaast leent de Bitvavo exchange zich ook goed voor daytrading, maar dan zonder de risicovolle hefbomen en termijncontracten. Bitvavo heeft ook een uitgebreid earn (staking en lending) programma en Bitvavo heeft een uitgebreid crypto aanbod.

Tot slot bieden internationaal opererende exchanges vaak een debit card aan die te gebruiken is voor alledaagse betalingen in winkels, zoals een ABN of ING kaart. Een goede crypto exchange debit card wordt uitgegeven door ByBit

Gemak en snelheid

Mocht je snelheid en gemak verkiezen boven een divers productaanbod en de goedkoopste prijs, dan is het aan te raden om te kijken naar de crypto platformen zoals BLOX en Finst deze hebben ontwikkeld. BLOX is een super makkelijke applicatie die zich voornamelijk richt op het makkelijk kopen en verkopen van Bitcoin en crypto. Ze bieden ook een earn programma. Bij BLOX is het helaas niet mogelijk om jouw Bitcoin te verzenden naar een externe wallet of een andere exchange. Dit is wel makkelijk voor elkaar te krijgen bij Finst. Finst geniet hier onze voorkeur.

En wil jij puur investeren voor de lange termijn en is jouw focus enkel op Bitcoin? Dan is Bitonic in combinatie met BL3P wellicht het beste bitcoin exchange platform voor jou. Hier koop je snel, makkelijk en veilig Bitcoin om het vervolgens vanaf het BL3P Bitonic platform naar jouw bitcoin of bitcoin lightning wallet te versturen. Dit platform biedt enkel een Bitcoin koop- en verkoop functie aan.

Raadzaam is om jouw Bitcoin en crypto zelf te beheren. Dat betekent dat jij alle herstelsleutels, wachtwoorden en beveiliging beheert: “your keys, your coins”. Bijna alle crypto platformen hebben de bijbehorende wallets voor de cryptocurrencies die ze aanbieden, echter is het veiliger om zelf het beheer te doen. Hier een aantal “self custody of “non custodial” wallets:

Conclusie over de beste bitcoin en crypto exchange

Om voor jou de beste Bitcoin en crypto exchange te vinden hoef je dus enkel wat vooronderzoek te doen. En het mooie ervan; al deze informatie is gewoon op het internet te vinden zoals op deze website ( ;

Net als dat bij Bitcoin, Blockchain en crypto geldt dat alles volledig transparant en “open source” is, geldt dat voor deze informatie ook. Niets staat je dan in de weg om wat onderzoek te doen alvorens je een account aanmaakt bij een nieuwe crypto exchange, zonder meteen al je persoonlijke data te overhandigen.

Zorg ervoor dat je een mix van verschillende bronnen gebruikt: social media, crypto gerelateerde platformen (coinmarketcap, coingecko, defillama), review websites en openbare officiële registers (website DNB of KVK).

En tot slot vind je uiteraard op deze website zelf al genoeg informatie over de producten/ diensten die jij zoekt in jouw volgende favoriete crypto platform. We hebben veel ervaring met de evaluatie van de verschillende crypto exchanges. Bovendien hebben al vele verschillende crypto exchange reviews en vergelijkingen gepubliceerd. Deze kun je hieronder vinden.

Eigen crypto exchange ervaringen en bevindingen?

Ons eigen onderzoek heeft uitgewezen dat we de voorkeur geven aan Bitvavo. Bitvavo is de beste bitcoin spot exchange voor de handel met euro´s. ByBit, maar ook Kraken en Deribit zijn goede exchanges als het gaat om de handel met USDT met een hefboom of in de vorm van bitcoin termijncontracten (bitcoin derivates exchange). Bitcoingids.com is geen voorstander van de handel in andere (meer risicovolle) crypto activa. Wil je gewoon makkelijk bitcoin kopen en meteen zetten op je eigen bitcoin wallet, dan is Bitonic de beste en meest betrouwbare Nederlandse makelaar. Is wel wat duurder in gebruik, maar de service is prima. Bij Bitvavo kun je dit trouwens goedkoper en ook makkelijk voor elkaar krijgen, maar je zult makkelijker worden afgeleid door al die andere crypto activa. We raden onze lezers aan om zich vooral te verdiepen in bitcoin, wellicht bitcoin te verhandelen op een spot exchange voor euro´s, maar verder op te passen met hefbomen en de zeer risicovolle termijncontracten. Dit is alleen iets voor professionele handelaren. Het beste is om gewoon bitcoin te gebruiken als een veilige en alternatieve spaarvorm dat buiten dit fiat-bankensysteem ligt. Dit betekent dat je je o.a. moet verdiepen in de werking van een bitcoin wallet en een bitcoin hardware wallet in bijzonder. Aanrader: Trezor Safe 3.

Op Bitcoin Gids hebben we veel onderzoek gedaan naar de verschillende exchanges die je kunt gebruiken. Voor verdere verdiepende artikelen op onze site over de verschillende crypto exchanges. Lees hieronder verder.

Selectie van crypto exchange reviews

Hieronder kun je de belangrijkste crypto exchange reviews vinden:

Selectie van decentralized crypto exchange reviews:

We hebben ook een selectie gemaakt van decentrale handelsbeurzen voor de handel in bitcoin en crypto in het algemeen. Steeds meer worden inwoners van Nederland geweerd om te handelen op internationale centralized crypto exchanges (CEX). Op een decentralized crypto exchange (DEX) kun je gewoon vanuit je crypto of bitcoin wallet zonder toestemming of belemmering handelen.

Selectie van crypto exchange vergelijkingen:

Succes met het vinden van de beste bitcoin of crypto exchange die het beste bij je past!