Selectie van de beste bitcoin wallets

24-06-2024

Hier helpen we om een geschikte Bitcoin wallet kiezen voor het opslaan van jouw Bitcoin en crypto. De keuze is reuze bij het kiezen van een geschikte Bitcoin wallet voor het veilig bewaren van jouw Bitcoin en crypto. Dus, hoe kies je een goede Bitcoin wallet?

De basics: waarom en waar gebruik je een Bitcoin wallet voor?

De afgelopen jaren is (pijnlijk) duidelijk geworden dat sommige grote crypto exchanges (voorbeeld: FTX), om verschillende redenen, helaas niet betrouwbaar genoeg blijken als het gaat om het beheer van jouw Bitcoin en crypto. Dit heeft met verschillende zaken te maken, zij het mismanagement, fraude of zwakke beveiligingssystemen. Feit is dat elke crypto eigenaar zelf volledig verantwoordelijk (zou moeten zijn) is voor de veilige opslag van zijn tegoeden. Maar hoe begin je hiermee, hoe doe je dit precies en wat is een goede Bitcoin wallet?

Custodial wallets vs. non-custodial (self-custody) wallets

In eerdere artikelen zijn we al ingegaan op wat een custodial en non-custodial (self-custody) wallet is. Maar in het kort: bij een non-custodial (self-custody) wallet beheer jij zelf de recovery keys/ herstelwachtwoorden en ben je zodoende zelf volledig verantwoordelijk voor het beheer van je crypto. Bij een custodial wallet (zoals de wallets op een exchange bijvoorbeeld) doet de exchange het beheer van jouw crypto tegoeden. En gaat de exchange failliet, of wordt er ingebroken? Dan ben jij hier de dupe van en ben je jouw crypto kwijt. Zodoende gaat onze voorkeur dus uit naar self-custody wallets: “your keys, your coins”.

Twijfel je over het aanmaken van een eigen bitcoin wallet? Bitvavo, Coinbase en Kraken zijn betrouwbare bitcoin custodians en exchanges.

Hoe begin je met een self-custody wallet en welke zijn er?

Self-custody wallets bestaan in verschillende vormen: apps, desktop wallets en hardware wallets. Hieronder hebben we een overzicht van de verschillende type self-custody wallets en de voordelen van deze self-custody wallets:

Bitcoin App wallets

Relai wallet. Op deze makkelijk te gebruiken wallet kun je Bitcoin kopen, opslaan en verzenden. Een aantal voordelen van deze wallet zijn dat je een DCA strategie kunt gebruiken, je geen verificatie hoeft te doen en de wallet leent zich goed voor grote en kleine Bitcoin holders. Lees hier de volledige Relai wallet review. Bezoek hier Relai.

Blink wallet. De voormalige Bitcoin Beach wallet leent zich goed voor het opslaan van Bitcoin en voor het verrichten van dagelijkse betalingen. Daarnaast kun je zowel Bitcoin als SATS opslaan en gebruiken. Ook kun je gebruikmaken van de stablesats functie. Lees hier de volledige Blink wallet review. Bezoek hier Blink.

Zengo wallet. De Zengo wallet is een seedless (zonder standaard herstelwachtwoord) wallet die bekend staat om haar sterke beveiligingssystemen. Het voordeel van deze wallet is dat het gebruikmaakt van een combinatie aan sterke beveiligingsmaatregelen. Lees hier onze Zengo wallet review. Bezoek hier Zengo.

Green wallet. De Green wallet is zeer makkelijk en veilig in gebruik met meteen een multi-sig setup. De Green wallet is zowel gebruiksvriendelijk als zeer veilig voor het beheer van je bitcoin vermogen. Bezoek hier Green.

Blue wallet. De Blue wallet heeft zeer veel opties en mogelijkheden. Bleu wallet ondersteunt o.a. Lightning Network wallets, multi-sig-wallet setups en vele andere opties. Bezoek hier Blue.

Strike wallet. De Strike wallet is een custodial wallet met ondersteuning voor o.a. bitcoin LN-betalingen, maar ook betalingen in fiat-valuta´s zoals de euro en dollars.

Bitcoin Desktop wallets

Exodus wallet. De Exodus wallet is zowel beschikbaar als app en als desktop app. In de wallet kun je makkelijk Bitcoin en verschillende andere crypto kopen, opslaan en staken. Exodus is een van de oudere wallets en functioneert zeer goed. Lees hier onze Exodus wallet review. Bezoek hier Exodus.

Electrum wallet. De Electrum wallet is een van de oudste en bekendste Bitcoin wallets die er is. De wallet is vrij basic. Lees hier onze Electrum wallet review. Bezoek hier Electrum.

Green wallet. De Green wallet is ontwikkeld door Blockstream en biedt een multi-sig oplossing aan om bitcoin transacties veilig te beheren. Bezoek hier Green.

Bitcoin & crypto hardware wallets

Ledger wallet. Ledger is een van de oudste hardware wallets die bestaat. Het is daarnaast ook een van de bekendste en een zeer populaire wallet. Ledger is makkelijk te gebruiken op jouw desktop en via de desktop app kun je inmiddels ook staken (staking), heb je toegang tot Dex’s en meer! Lees hier onze Ledger wallet review. Bezoek hier Ledger.

Trezor wallet. Trezor is inmiddels net zo populair als Ledger en dit komt onder andere door de stappen die Trezor heeft gezet op gebruiksgemak, prijs en vooral op het gebied van veiligheid. Lees hier onze Trezor wallet review. Bezoek hier Trezor.

Bitbox wallet. Deze goedkope, maar zeer goed opgezette bitcoin only wallet is ontwikkeld in Zwitserland en behoort ook tot de klassieke en meest vertrouwde hardware wallets. Bezoek hier Bitbox.

Jade wallet. Deze voordelige goed opgezette bitcoin hardware wallet is opgezet door Blockstream en is prima te gebruiken in combinatie met een Green wallet. Voor meer informatie: Bezoek hier Jade.

Coldcard wallet. Extreem veilige bitcoin hardware wallet ontwikkeld door Coinkite in Canada. Vereist wat meer kennis en ervaring, maar behoort tot de meest veilige bitcoin wallet die je kunt inzetten. Bezoek hier Coldcard.

Bitkey wallet. Tot slot is er de Bitcoin Bitkey wallet. De wallet komt qua gemak, look & feel en veiligheid in de buurt van Ledger en Trezor. De wallet is qua beveiliging uniek in zijn soort en probeert hierdoor de gebruikerservaring te verfijnen. Lees hier onze Bitkey wallet review. Bezoek hier Bitkey.

* De meeste van bovenstaande wallets ondersteunen meerdere cryptocurrencies. In ieder geval altijd Bitcoin (BTC)

Onze conclusie met betrekking tot de verschillende Bitcoin wallets

Bovenstaande self-custody wallets lenen zich goed voor, in ieder geval, de opslag en aankoop van Bitcoin en crypto. Zoals gezegd geven wij de voorkeur aan self-custody wallets omdat jij op deze manier de eindverantwoordelijke bent voor jouw crypto tegoeden. Een combinatie van zowel app, desktop als hardware wallets is raadzaam. Wil je geen bitcoin wallet aanmaken omdat het te veel rompslomp met zich meelevert? In dat geval kun je het beste naar een betrouwbare bitcoin custodian toestappen. In Nederland kun je dan het beste terecht bij Bitvavo.