Coinbase vs Binance? Waarom zou iemand voor Binance kiezen of andersom?

27-02-2023

Waarom zou iemand Coinbase boven Binance verkiezen of andersom? Zal ik van Binance overstappen naar Coinbase?

Coinbase versus Binance, welke exchange is beter en veiliger? Laten deze vraag eens kort behandelen. Dit doen we door een aantal kenmerken van deze exchanges op een rij te zetten en te vergelijken:

Coinbase vs Binance - Gereguleerd versus ongereguleerd

Coinbase is een van de oudste gereguleerde crypto exchange van de Verenigde Staten. Coinbase volgt nauwgezet de wet- en regelgeving van de Verenigde Staten en wordt hierdoor ook begrenst. Binance opereert vanuit Binance.com in een internationale grijze zone met een platte organisatiestructuur met vestigingen over de hele wereld. Binance past zich ook aan de lokale jurisdicties waar het actief marktaandeel wil veroveren. Zo heeft Binance een aparte exchange opgezet in de Verenigde Staten, Binance.US, die voldoet aan de Amerikaanse wet- en regelgeving. In Nederland opereert Binance zonder registratie in feite illegaal als een ongereguleerde exchange. Het is te verwachten dat Binance, na boetedoening, ook een registratie bij DNB in Nederland zal verkrijgen. Coinbase heeft een registratie bij DNB en opereert legaal in Nederland.

Coinbase vs Binance- Gebruiksgemak versus ongelimiteerde mogelijkheden

Coinbase heeft altijd gebruiksgemak voorop gesteld in de ontwikkeling van het handelsplatform. Gebruikers moesten op een gemakkelijke en veilige manier met Amerikaanse dollars bitcoin kunnen kopen. Deze oorspronkelijke aanpak is nog steeds relevant en maakte het mogelijk dat Coinbase snel kon groeien als een vertrouwde fiat-gateway voor Amerikanen die bitcoin wilde kopen. Binance begon zonder enige koppeling met een bank of financiële instelling. Het was een pure exchange en handelsplatform voor crypto´s, tokens en stablecoins. Een handelsrekening moest voorzien worden van USDT of Bitcoin(BTC) of Ethereum (ETH) om daar te kunnen handelen. Er konden geen dollars of euro´s worden gestort. Dit keuze zorgde ervoor dat Binance een handelsplatform met ongelimiteerde mogelijkheden kon ontwikkelen. Echter de nadelen zijn nog steeds zichtbaar in een minder gebruiksvriendelijk handelsplatform en het feit dat Binance nog steeds vaak in de problemen komt met financiële instellingen waardoor o.a. SEPA-overboekingen (tijdelijk) niet worden ondersteund.

Binance vs Coinbase - Veiligheid en stabiliteit

Coinbase is een uiterst veilig handelsplatform echter de stabiliteit laat soms de wensen over wanneer de markt volatiel is. Coinbase heeft wel vaker last van storingen. Het handelsplatform van Binance daarentegen werkt als een tierelier. Verder is Binance ook een uiterst veilig handelsplatform. Binance is wel eens een keer gehackt geworden, maar de schade was beperkt en lessen werden eruit getrokken. Binance en Coinbase behoren tot de veiligste exchanges in de wereld. Voor trading echter heeft Binance een betere track record en is daardoor als stabieler te beschouwen. Dit werd o.a. ook duidelijk tijdens de crypto crash en exchange bankruns op o.a. FTX eind 2022. De paniek sloeg ook toe bij vele Binance gebruikers die binnen 24 uur meer dan 3 miljard dollar van de exchange afhaalden. Binance slaagde deze vuurproef galant. Binance behoort tot verreweg de meest liquide exchange met de grootste handelsvolumes. De dagelijkse handelsvolume is tussen 10 tot 20 keer groter dan die van Coinbase. Echter, Binance maakt ook gebruik van een eigen exchange token BNB. Binance kan ook knoeien met deze token en we beschouwen het een potentieel probleem voor de stabiliteit en liquiditeit van Binance, mocht de BNB token in waarde in elkaar storten. Over het algemeen is het aan te raden om exchanges die gebruik maken van een eigen token te vermijden. Coinbase heeft geen eigen exchange token en komt hierdoor als winnaar uit de bus.

Binance vs Coinbase – kosten

Coinbase is veel duurder in gebruik dan Binance. Alleen wanneer een Coinbase klant gebruik maakt van het Coinbase Pro platform zijn de kosten enigszins competitief. Binance rekent een standaardtarief van 0.1% voor de maker en taker. Dit tarief kan dalen tot 0.02% op basis van de transacties en het handelsvolume. Bij Coinbase kun je het tarief van 0.1% alleen verkrijgen wanneer er voor miljoenen dollars per maand wordt verhandeld. Wanneer een gebruiker minder dan 10.000 USD per maand verhandelt, wordt er een tarief van 0.5% gerekend. Binance is gewoonweg een stuk goedkoper in gebruik dan Coinbase. Als het gaat om de handelskosten is Binance de winnaar.

Coinbase vs Binance – functies en kenmerken

Coinbase concurreert vooral met Binance voor de Amerikaanse klanten. Coinbase werkt dan ook aan een vergelijkbare functionaliteit die Binance al aanbiedt aan haar klanten. Echter, de Amerikaanse regel- en wetgeving beperkt Coinbase in haar mogelijkheden om daadwerkelijk volwaardig te kunnen concurreren. Coinbase heeft hierdoor geen eigen token kunnen lanceren. Deze zou immers als een effect worden beschouwd. Binance beschikt wel over een eigen token (BNB) die o.a. kan worden ingezet in de handel voor het verkrijgen van een extra 25% korting op de handelscommissie en de eigen Binance Smart Chain (BSC) voor het ontplooien van activiteiten op het crypto-ecosysteem van Binance. Coinbase heeft recentelijk haar eigen smart chain ontwikkeld op basis van Optimism op Ethereum. Coinbase kiest voor Ethereum als het ontwikkelingsplatform voor decentrale applicaties, terwijl Binance haar eigen ontwikkelingsplatform heeft opgezet op basis van het Cosmos blockchain protocol waar BNB als een cryptovaluta kan worden gebruikt. Coinbase biedt net zoals Binance ook een NFT marktplaats aan, hefbomen, de handel in derivaten, een betaalkaart, kredietmarkten, staking en andere mogelijkheden die bij een compleet crypto finance en trading platform behoren. Coinbase biedt in feite een beter gereguleerd alternatief voor Binance.

Conclusie

Zal ik overstappen van Binance naar Coinbase of juist omgekeerd? Onze conclusie in deze vergelijking tussen Coinbase en Binance, is dat Coinbase onze voorkeur heeft boven Binance. Echter, in Nederland hebben we betere alternatieven voor Coinbase ( ;

Zeker, Coinbase opereert legaal in Nederland en heeft een gebruiksvriendelijk en veilig handelsplatform opgezet. Binance opereert in feite illegaal, maar beschikt uiteindelijk over de meeste mogelijkheden en de beste liquiditeit. Hierdoor is het handelsplatform niet echt geschikt voor een beginner, meer iets voor een daghandelaar en iemand die over alle mogelijke opties wil beschikken met bijna een ongelimiteerde toegang tot de wereld van crypto financiën voor een prikkie.

Coinbase rekent hogere fees. Hierdoor is een vergelijking tussen Coinbase en Binance voor Nederlanders niet zo relevant aangezien Nederland over een liquide eurospotmarkt beschikt waar zeer lage handelskosten worden gerekend: Bitvavo in Amsterdam. Vandaar dat de meeste gebruikers gewoon het beste kunnen stappen naar Bitvavo die standaard een vele lagere fee biedt aan al haar klanten, namelijk 0.25%. Zoek je naar een betrouwbare euro-spotmarkt voor de bitcoinhandel, dan is Bitvavo een betere beurs dan Coinbase. Over dit onderwerp hebben we al een artikel geschreven:

Bitvavo vs Coinbase

Over het algemeen raden we klanten niet aan om zich te veel in te laten in de wilde cryptomarkten. Wil een klant daadwerkelijk een vuurdoop krijgen tot de bonte en wilde wereld van crypto, dan is gewoon Binance the place to be. Bitcoin maximalisten noemen het de ultieme shitcoin casino. Dus, wees gewaarschuwd. Bitvavo kan verder prima gecombineerd worden met ByBit. ByBit is een beter vergelijkbaar alternatief voor Binance. Waarom aangezien deze ook over een bitcoin futures markt beschikt.

Bitvavo biedt een superieure fiat-gateway voor eurostortingen en -opnames met een zeer liquide eurospotmarkt voor BTC en ook USDT. Een Binance of beter een ByBit handelsrekening kan voorzien worden van o.a. USDT om vervolgens toegang te krijgen tot de liquide Binance & ByBit crypto futures markten. Echter, welke futures exchange heeft onze voorkeur? Lees hier verder:

Welke exchange is beter? ByBit vs Binance!

Welke exchange is beter? Bitvavo vs Binance!