Kraken Review - waarom zou ik op deze exchange een rekening openen?

24-06-2024

Kraken is een van de oudste en meest gevestigde crypto exchanges wereldwijd. Kraken leent zich dan ook als een zeer goede exchange voor de koop en verkoop van Bitcoin. In dit artikel verdiepen we ons in de werking van Kraken en beantwoorden we of Kraken een betrouwbare exchange is. Verder kijken we naar de concurrenten van Kraken en welke exchange wellicht beter is om te gebruiken. Laten we beginnen met een samenvatting.

Samenvatting: Kraken is de op twee na grootste crypto exchange wereldwijd op spot-handelsvolume. De exchange bestaat sinds 2011 en is, onder andere, officieel geregistreerd in Amerika en Europa (UK). De crypto exchange staat bekend om haar veiligheid, betrouwbaarheid en transparantie. De Kraken crypto exchange bedient meer dan 10 miljoen klanten, in 190+ landen en is verantwoordelijk voor ruim $200,- miljard aan handelsvolume per kwartaal. De crypto exchange biedt een breed scala aan producten waaronder spot, futures en margin trading, staking en meer dan 200 verschillende crypto. Kraken heeft voor zowel beginners als professionals een eigen platform in de vorm van web en app. Kraken maakt het zo makkelijk mogelijk om te starten in crypto. In Nederland zal Kraken opereren via BCM (Bitcoin Meester) en vooral gaan concurreren met Coinbase, Bitvavo en ByBit. Kraken beschikt over een professionele OTC-desk, futures markt en natuurlijk ook een DNB-registratie. Als het gaat om de liquiditeit van de euromarkt voor Bitcoin, is Kraken nog steeds de meest liquide exchange in de wereld gevolgd door Bitvavo en Coinbase. We kunnen onze lezers aanbevelen om een Kraken rekening te openen en te vergelijken met een Bitvavo rekening.

Kraken Review - Producten & Diensten

Kraken (new)! Bij deze meest recente versie van Kraken is het heel recht toe, recht aan: app en web lenen zich perfect voor het snelle kopen en verkopen van crypto. Dit is nagenoeg ook de enige optie hier. Om crypto te kopen stort je euro’s via je bank op je Kraken account. Dit gaat via een SEPA transactie verzorgd door Plaid, een Europees bedrijf. Ook kun je geld storten via PayPal of middels een directe bankoverschrijving. Daarnaast kun je Bitcoin en crypto kopen met Apple Pay of creditcard. Tot slot kun je ook Bitcoin en crypto storten.

Kraken Pro

Als ervaren crypto handelaar/ crypto daytrader zit je hier goed. Het handelsvolume is hoog en de liquiditeit diep. Dit zorgt voor snelle en efficiënte doorvoer van orders.

De interface van de exchange is zeer professioneel en overzichtelijk. De layout van de exchange is makkelijk aan te passen naar standaard templates (simple/ advanced) en ook is het mogelijk om het volledig naar eigen wensen te customizen.

Kraken Trading (legacy)

Deze dienst is een mix tussen Kraken “new” en “pro”. Orders zijn te plaatsen via een orderboek ‘dashboard’, zonder grafieken etc. Je voert simpelweg het bedrag in en de crypto die je wilt.

Op de crypto exchange kun je handelen middels spot, margin (5x) en future trades. Daarnaast zijn de volgende order types beschikbaar: limit, market, stop loss, stop loss limit, take profit en meer. De fees op de exchange zijn competitief: 0,16% (maker) en 0,26% (taker). Deze fees worden lager vanaf $50.000 aan handelsvolume.

Kraken OTC

Kraken heeft ook een Over The Counter desk. Hier kunnen grote orders worden geplaatst met diepere liquiditeit en een lagere spread. Kraken biedt hier een gepersonaliseerde 1-1 service aan voor bedragen vanaf 100.000 euro.

Kraken Review - Kraken Fees Overzicht

Hieronder kun je een overzicht bekijken van de kosten Kraken in rekening brengt per trade op basis van het handelsvolume gedurende 30 dagen.

30- Day Volume (USD) Maker Taker
$0 - $50,000 0.16% 0.26%
$50,001 - $100,000 0.14% 0.24%
$100,001 - $250,000 0.12% 0.22%
$250,001 - $500,000 0.10% 0.20%
$500,001 - $1,000,000 0.08% 0.18%
$1,000,001 - $2,500,000 0.06% 0.16%
$2,500,001 - $5,000,000 0.04% 0.14%
$5,000,001 - $10,000,000 0.02% 0.12%
$10,000,000 - $100,000,000 0.00% 0.10%

Kraken heeft geen VIP-programma die onafhankelijk de handelsvolumes draait . Kraken loopt hier achter op ByBit.

Kraken Review - liquiditeit

Qua liquiditeit is Kraken wereld leidend op het gebied van de crypto-euromarkten. Kraken is de grootste euro spotmarkt voor bitcoin in de wereld. Als we de cijfers van 1 December 2023 er even bijnemen. Kraken had een handelsvolume EUR-BTC van $62,927,198, gevolgd door Bitvavo met $42,884,462 en vervolgens Coinbase met $36,150,352. Bitstamp, een vooraanstaande Europese exchange had op die dag een handelsvolume van US$ 20.929.313. Bitfinex, ook een bekende crypto exchange had alleen een handelsvolume van US$ 2.634.238. Inderdaad, Kraken is de meest liquide bitcoin exchange voor de handel in euro´s. Wil jij vooral met euro´s bitcoin verhandelen, dan is Kraken the place to be. Het mooie is wel dat Bitvavo ook zeer hoog scoort zonder dat Bitvavo actief is op alle Europese markten. Bitvavo heeft in de toekomst een goede positie om de Europese markt te worden en wellicht Kraken van de troon te stoten.

Bitvavo als een Nederlandse onderneming doet het niet echt slecht in vergelijking met de twee Amerikaanse giganten (Coinbase en Kraken) in de Nederlandse markt. Voor de meeste Nederlandse handelaren is Bitvavo voldoende om te gebruiken. Het is goed om deze Nederlandse spot-handelsbeurs voor BTC te ondersteunen ten aanzien van haar Amerikaanse concurrenten in Nederland en Europa.

Kraken EARN

EARN is onderdeel van Kraken Pro. Er zijn ongeveer 20 crypto coins te staken (staking). De rewards variëren van 1% - 26%. Let op, het is niet zonder risico´s om je digitale activa uit te lenen of te staken.

Kraken NFT

Kraken heeft ook een super coole NFT marketplace, met onder andere Bored Apes en CryptoPunks.

Kraken Review, de Voor- en nadelen

  • Kraken is lekker uitgebreid en leent zich goed voor zowel ervaren crypto handelaren als voor beginners. Schakelen tussen de verschillende platformen is makkelijk. Ben je bijvoorbeeld minder ervaren, maar wil je wel doen aan staking? dan schakel je gemakkelijk tussen Kraken New en Pro. De interface van de exchange is naar eigen smaak aan te passen; top! Hieronder in de video kun je zien hoe je de handelsomgeving kunt aanpassen naar je eigen wensen:
  • Voor de ervaren crypto handelaren heeft Kraken een mooi productaanbod, waaronder futures en margin trading. Qua ordertypes is er ook veel keus. De kosten zijn concurrerend. De liquiditeit van de exchange is uitstekend.
  • Qua veiligheid zit je goed bij Kraken: de exchange gebruikt de beste security software, wordt onafhankelijk en periodiek ge-audit mbt de “proof of reserves” en ze maken gebruik van cold storage opslag waarbij fondsen gescheiden worden bewaard. Verder kan de rekening extra worden beveiligd met behulp van een YubiKey.
  • Kraken heeft registratie bij de DNB heeft en zal ook iDEAL gaan aanbieden. De customer support is voor de meeste Europese gebruikers helaas enkel via een live chat te bereiken. Kraken beschikt ook niet over een Nederlandse klantenondersteuning en website. Alles is in het Engels. Dit is een nadeel bij het gebruik van een Kraken rekening.
  • Hoewel het nieuwe ontwerp van het platform een verbetering is op de oude, is het gebruiksgemak minder dan bijvoorbeeld Bitvavo. Echter, je krijgt er wel meer mogelijkheden voor terug. Op Kraken is o.a. margin trading en futures trading mogelijk; verder beschikt Kraken over een professionele en ervaren OTC-desk.

Voordeel voor bitcoiners - Kraken ondersteunt Lightning

Een ander voordeel dat Kraken heeft over de meeste andere exchanges, is dat er ondersteuning is voor het Bitcoin Lightning Network. Dit is het tweede betalingsnetwerk boven op de basis-laag en gedistribueerd kasboek van Bitcoin (blockchain) voor het afwerken van microbetalingen in bitcoin SATS voor bijna geen kosten. Bitcoin Satoshi´s (SATS) kunnen direct worden opgenomen naar een Bitcoin wallet met Lightning ondersteuning zoals de Blue of de Muun wallet.

Kraken Nederland?

Kraken heeft in 2023 Bitcoin Meester opgekocht. Leuk weetje is dat Kraken in 2015 de eerste echte Nederlandse crypto exchange Clevercoin had opgekocht. Kraken heeft altijd de Nederlandse markt in het vizier gehad en met de overname van BCM lijkt Kraken zich op te maken om in 2024 de Nederlandse markt te betreden met een DNB. Op dit moment beschikt Kraken over een DNB registratie, echter nog niet over een Nederlandse site en Nederlandse klantenondersteuning. Daar zal wellicht spoedig verandering in komen.

Kraken Custody

Kraken Custody, een gekwalificeerde oplossing voor de bewaring van digitale assets, richt zich op institutionele beleggers in de VS, waaronder vermogensbeheerders, hegdefondsen en ETF-beheerders. De dienst legt nadruk op veiligheid, regelgeving en transparantie. Kraken Custody wordt aangeboden via Kraken Financial, een aparte juridische entiteit en een door de staat gecharterde bank in Wyoming, VS. Wyoming heeft een duidelijke regelgevende structuur en Kraken Financial zal strenge veiligheids- en operationele controles ondergaan. Kraken is uiteindelijk een van de belangrijkste Amerikaanse crypto exchanges en concurreert vooral met Coinbase en de Coinbase Institutional dienstverlening.

Kraken Review - ervaringen met Kraken

Onze ervaringen met Kraken zijn ze positief. Het brede product- en dienstenassortiment, de verschillende platformen en de fees maken Kraken een aantrekkelijke plek om crypto te kopen, verkopen en om er actief op te handelen. De exchange bestaat sinds 2011 en heeft nauwelijks downtime of beveiligingsproblemen gehad. Het is verder ook gemakkelijk en snel om euro´s te storten en op te nemen van Kraken vanaf de eigen bankrekening. De ervaringen met de OTC-desk zijn ook uitstekend. We ervaren Kraken als een betrouwbare en veilige exchange.

Kraken Review 2024 - Conclusie

Kraken voorziet in veel behoeften en is zodoende een zeer goede, professionele en betrouwbare plek om te handelen in Bitcoin en meer! Kraken heeft door de jaren heen zich bewezen en men kan stellen dat Kraken ook een van de meest veiligste exchanges ter wereld is. Kraken heeft de meest liquide euro spotmarkt voor de bitcoin handel. Inderdaad, er wordt meer in euro´s verhandeld op Kraken dan op Coinbase en andere internationale exchanges. Kraken is een betrouwbare, veilige en liquide exchange. Verder beschikt Kraken over een professionele OTC-desk en een handelsplatform voor termijncontracten. We kunnen onze lezers aanbevelen om een Kraken account te openen. Bekijk het eens voor jezelf: open hier gratis een rekening bij Kraken.

Kraken alternatief - wellicht betere alternatieven voor Kraken?

Qua euroliquiditeit heeft Bitvavo in Amsterdam indrukwekkend genoeg ook een top positie onder Kraken. Voor de meeste Nederlanders is Bitvavo het beste alternatief voor Kraken en afdoende. Niettemin, Kraken beschikt over termijncontracten en hefbomen. Verder heeft Kraken ook een OTC-desk. Kraken concurreert hier in feite met Bybit. Bybit is de wereldleider als het gaat om deze handelsinstrumenten. Kraken heeft een duidelijk plan voor Nederland, Bybit ook. Er is genoeg concurrentie en daardoor keuze voor de Nederlandse trader. Hoe het ook zij, Kraken kunnen we aanbevelen als een spot en futures exchange voor bitcoin. We raden dan ook onze lezers aan om bij Kraken een rekening te openen en deze te vergelijken met een Bitvavo, Bybit en waarom niet ook een Coinbase rekening. Voor de meeste Nederlandse beleggers en handelaars volstaat het gewoon met een Bitvavo rekening.

Voor meer informatie: