Bitvavo Review, waarom zou ik een rekening openen bij Bitvavo?

06-09-2023

Dit is onze Nederlandse Bitvavo Review (2023) van de Bitcoin Gids. Waarom zou je bij Bitvavo een rekening openen en bitcoin kopen? Hoe kan ik bij Bitvavo bitcoin kopen?

Samenvatting: Bitvavo is de grootste crypto exchange van Nederland met een liquide spotmarkt voor vooral de EUR/BTC, EUR/ETH en EUR/XRP handelsparen. Bitvavo biedt al 200 verschillende crypto markten aan waar al meer dan 1 miljoen klanten op handelen. De exchange heeft al €100 miljard aan handelsvolume gedraaid en scoort een 4.2 (5 is het hoogst) op Trustpilot. Bitvavo is een veilig en betrouwbaar handelsplatform met o.a. een accountgarantie en een diefstalverzekering. Verder is het mogelijk om op Bitvavo periodiek automatisch aankopen uit te voeren bij het opbouwen van o.a. een bitcoin positie in de portefeuille. We kunnen onze lezers aanraden om bij Bitvavo een rekening te openen. Handel nu tot €10.000 commissievrij als je een Bitvavo rekening aanmaakt via deze link.

Introductie

Bitvavo is inmiddels Nederland’s populairste crypto exchange. De exchange heeft een snelle opmars gemaakt na de crypto bearmarkt, die startte in het begin van 2018. De drie eigenaren, en oprichters (Mark, Jelle en Tim), hebben hard gewerkt aan een gedegen en uitgebreid platform. En dat platform valt goed in smaak bij haar klanten!

Met de lancering van de Bitvavo exchange in 2018 is het doel van Bitvavo altijd geweest om traditionele finance en crypto dichter bij elkaar te brengen. Inmiddels is Bitvavo niet alleen in Nederland zeer populair, maar ook in de rest van Europa. Bitvavo biedt ruim 200 verschillende crypto markten aan, heeft ruim 1.5 miljoen klanten, heeft al €100 miljard aan handelsvolume gedraaid en scoort een 4.2 (5 is het hoogst) op Trustpilot.

Bitvavo biedt een professionele exchange aan (beschikbaar via app en desktop), heeft tevens een makkelijke en snelle koop/verkoopfunctie (Bitvavo Swaps) en biedt Bitvavo staking percentages aan.

Bitvavo is een Nederlandse onderneming, heeft een registratie bij de DNB (De Nederlandsche Bank) en heeft een vorm van een ‘verzekering’ (Bitvavo “Accountgarantie”) die haar gebruikers beschermt tegen “ongeautoriseerde opname van crypto/ euro”.

Bitvavo heeft ook een mooie videoserie opgezet met Valerie Zeno over crypto. In de eerste video hieronder kun je hem in gesprek zien met Bitvavo CEO Mark Nuvelstijn:

 • Handel nu tot €10.000 commissievrij als je een account aanmaakt via deze link.

Makkelijk bitcoin kopen & verkopen bij Bitvavo (Bitvavo Swaps)

Bitvavo biedt zoals gezegd meerdere opties aan om crypto te kopen en te verkopen. Een van die opties is de “Swaps” optie. Met deze optie stort jij als gebruiker makkelijk geld op je account en koop je vervolgens snel en simpel jouw favoriete crypto of Bitcoin. De opties om geld te storten op jouw account zijn:

Nadat jij je euro’s hebt gestort (en zichtbaar zijn in jouw wallet) op je account, kun je makkelijk crypto kopen. Dit doe je vervolgens in 5 makkelijke stappen:

Je opent de Bitvavo app en je gaat naar “assets”. Hier selecteer je de crypto (Bitcoin bijvoorbeeld) die je wilt kopen.

Vervolgens kies je voor, in dit geval Bitcoin; “BTC kopen”.

Je kiest het bedrag dat je wilt uitgeven en je ziet de hoeveelheid Bitcoin die je krijgt met jouw order.

Nu kies je voor “voorbeeld order”. Nu zie je de prijs van Bitcoin, de spread (het verschil tussen hoogste biedprijs en de laagste vraagprijs) én de gemoeide handelskosten. Vervolgens kies je voor “BTC kopen” en that’s it! Jouw Bitcoin staat nu in je Bitvavo wallet

Zo simpel is de Swaps functie van Bitvavo. Let wel: deze functie is over het algemeen wat prijziger dan de “geavanceerde” trading-optie. Op de fees komen we later terug.

Bitvavo Review - De Exchange (geavanceerd)

Naast de “Swaps” functie, die zich goed leent voor snelheid, gemak en voor mensen met minder ervaring in trading, biedt Bitvavo ook een geavanceerde handelsfunctie aan. Deze functie wordt, zodoende, “geavanceerd” genoemd.

Bij de Swaps optie voert Bitvavo jouw order uit tegen de door jou gewenste prijs, Bitvavo neemt hierin het risico dat zij jouw crypto ook daadwerkelijk kunnen kopen voor diezelfde prijs, zodoende is de Swaps optie vrij prijzig. Bij de geavanceerde optie wordt vraag en aanbod op deze ‘marktplaats’ direct bij elkaar gebracht en gematcht. Zodoende is de geavanceerde optie minder prijzig, maar voor minder ervaren crypto handelaren/ traders wel iets minder makkelijk.

Bij de geavanceerde exchange van Bitvavo zijn er ± 200 cryptomarkten. Dit zijn wel euro markten, waarbij je crypto verhandelt tegen een € paar. Op andere exchanges kun je bijvoorbeeld crypto verhandelen tegen USDT, USDC, BTC of ETH, bij Bitvavo vooralsnog dus alleen tegen euro’s, die op jouw account dienen te staan.

Op de exchange zijn er drie verschillende manieren om een order te laten uitvoeren:

 • Marktorder → hierbij kies jij er voor om crypto te kopen of verkopen tegen de op dat moment beste prijs. Jij kiest hierbij dus niet je eigen gewenste prijs, maar voor de best (snelste) beschikbare prijs. Een marktorder wordt zodoende direct uitgevoerd. Let op: bij een markt order loop je het risico een nadelige prijs te krijgen voor de order, dit omdat de prioriteit ligt op snelheid, en niet op de beste prijs.
 • Limiet order → bij een limiet verkooporder wordt jouw verkooporder doorgevoerd zodra de gewenste verkoopprijs, of een hogere prijs, zich aanbiedt in het orderboek. Bij een limiet kooporder wordt jouw kooporder doorgevoerd zodra de gewenste prijs, of een lagere prijs, zich aanbiedt in het orderboek.

  Voor zowel een limiet koop- als verkooporder geldt dat deze dus pas worden uitgevoerd zodra de door jou aangegeven prijs (of lager/ hoger) bereikt is, en dus niet direct zoals bij een markt order.
 • Stop limiet order → bij een stop limiet order werk je met twee (welke je zelf dient in te stellen) verschillende prijzen; een trigger prijs (zodra deze wordt bereikt, wordt jouw order geactiveerd) en een limiet prijs (de maximale prijs die jij wenst te betalen).

  Bij dit type order heb je geen garantie dat jouw order daadwerkelijk wordt uitgevoerd, dit omdat meerdere handelaren ook hun eigen limiet prijzen instellen. Het kan zijn dat de ene order wel wordt uitgevoerd, en de andere niet.

Op basis van bovenstaande informatie kun je kiezen wat voor jou als trader belangrijk is: snelheid, of prijs. Hieronder kun je een screenshot zien van de geavanceerde crypto exchange van Bitvavo:

undefined || '' || '' || '' || '' || '' || ''
 • Aanbieding: handel nu tot €10.000 commissievrij als je een account aanmaakt via deze link.

Bitvavo Review - Periodiek bitcoin en crypto kopen bij Bitvavo

Bitvavo beschikt over een nieuwe functie, Periodieke Aankopen, dit stelt gebruikers in staat om automatisch bitcoin of andere digitale activa te kopen met de EUR-saldo op de Bitvavo rekening. Deze functionaliteit, die steunt op de Dollar-Cost Averaging (DCA) methode, maakt het mogelijk om in cryptovaluta te investeren zonder de markt voortdurend in de gaten te hoeven houden en op een rationele manier een positie op te bouwen voor de langere termijn. Het is een populaire beleggingsmethode die onze voorkeur geniet aangezien de dagelijkse handel in bitcoin en vooral andere activa, mede door de dagelijkse volatiliteit, zeer risicovol is. Vooral als het gaat om het opbouwen van een rendabele bitcoin positie in de portefeuille is het uitvoeren van periodieke aankopen, bijvoorbeeld 100 euro per week op elke vrijdag, een beproefde methode. De redactie is zeer verheugd met de introductie van deze spaar- beleggingsvorm op de Bitvavo rekening. Op dit moment, begin 2024, is deze optie alleen nog beschikbaar via de handelsapp. Voor meer informatie: Periodieke aankoop instellen bij Bitvavo.

Bitvavo is een spot exchange, geen futures of margin trading

Aangezien Bitvavo een Nederlandse exchange is (en een registratie bij de DNB heeft) mogen zij geen trading producten aanbieden zoals: perpetuals, leveraged trading en andere futures producten. Voor dit soort producten kun je terecht bij KuCoin of Bybit.

Tot slot biedt Bitvavo ook helaas geen VIP programma aan zoals Bybit dat wel doet, hier worden professionele/ grote crypto handelaren beloond voor het handelsvolume dat zij naar de exchange brengen. Een overzicht van VIP programma’s vind je hier.

Bitvavo Review - de fees ofwel de transactie en handelskosten

Elke exchange brengt voor haar diensten kosten in rekening, zo ook Bitvavo. De handelskosten (op basis van het handelsvolume) van Bitvavo zien er als volgt uit:

 • Van €0,- tot €100.000 zijn de taker fee 0.25% en maker fee 0.15%
 • Van €100.000 - €250.000 zijn de taker fee 0.20% en maker fee 0.10%
 • Van €250.000 - €500.000 zijn de taker fee 0.16% en maker fee 0.08%* Voor meer handelskosten; check de kosten pagina. Aanbieding: handel nu tot €10.000 commissievrij als je een account aanmaakt via deze link.

Naast de handelskosten is er ook altijd sprake van een kostenpost genaamd de spread. Check hiervoor de “makkelijk kopen en verkopen” pagina aan het begin van deze review.

Stortingskosten

Hiermee wordt verwezen naar het storten van euro’s (vanuit jouw bank) op jouw Bitvavo account. Check de “makkelijk kopen en verkopen” pagina voor onze review voor meer info.

Opnamekosten

Om crypto te verzenden (“opnemen”) vanaf Bitvavo (naar een andere exchange of wallet) betaal je altijd een fee aan de betreffende blockchain. Deze kosten variëren per blockchain en worden zodoende per transactie bepaald. Voor het storten van crypto op Bitvavo rekenen zij geen kosten.

Bitvavo review - staking & earn

Bitvavo biedt een uitgebreid staking programma aan. Met ‘staking’ wordt in Web3 verwijzen naar een blockchain consensusmechanisme: Proof of Stake (PoF). PoF betekent dat, in de desbetreffende blockchain (Cardano bijvoorbeeld), transacties worden geverifieerd en nieuwe blokken aan de blockchain worden toegevoegd.

Als crypto eigenaar kun je bijdragen aan dit mechanisme door jouw tokens (als onderpand) beschikbaar te stellen aan het netwerk. Door aan staking deel te nemen, kun je % opbrengsten (“rewards”) verdienen. Er is wel een risico, maar die is met PoF vrij klein.

Bitvavo biedt 27 cryptovaluta aan die te staken zijn. De staking percentages variëren tussen de ± 1% tot 25%: de te behalen rewards. Staking activeren op Bitvavo doe je met één druk op de knop via de “staking” pagina.

Bitvavo biedt on- en off-chain staking aan. Met off-chain staking wordt verwezen naar een vorm van “uitlenen”. Bij Bitvavo wordt Bitcoin (wel onderdeel van het stakingprogramma) niet gestaked, maar uitgeleend. Dit is het Bitvavo Earn programma. Wij adviseren onze lezers daarom de algemene voorwaarden, het stakingprogramma en de huidige situatie omtrent Bitvavo vs. DCG goed te lezen. Het meedoen aan een staking of earn programma komt niet zonder risico´s.

Wat zijn de actuele Staking en Lending reward percentages bij Bitvavo?

Bitvavo werkt regelmatig de Staking en Lending rewards bij. Reward rates voor Staking assets kunnen oplopen tot 15% over de waarde van de digitale valuta en worden dagelijks berekend bij Bitvavo. De actuele staking rewards percentages bij Bitvavo zijn effectief per 5 februari 2024 de volgende:

 • Axie Infinity (AXS) ~ 15,00% Celestia (TIA) ~10,00% Phala Network (PHA) ~10,00% Livepeer (LPT) ~ 10,00% Cosmos (ATOM) ~ 8,00% Casper (CSPR) ~ 7,00% Kusama (KSM) ~ 7,00% Solana (SOL): ~ 5,50% LTO Network (LTO) ~ 5,00% NEAR Protocol (NEAR) ~ 5,00% Ethereum (ETH) ~ 3,20% ICON (ICX) ~ 3,00% The Graph (GRT) ~ 3,00% Tezos (XTZ) ~ 2,50% Cardano (ADA) ~ 2,05% Sui (SUI) ~ 2,00% Terra 2.0 (LUNA2) ~ 2,00% Terra Classic (LUNA) ~ 2,00% Waves (WAVES) ~ 2,00% ARK (ARK) ~ 1,07% NEO (NEO) ~ 0,52% Ontology (ONT) ~ 0,51% Komodo (KMD) ~ 0%

De Bitvavo Lending rewards. Reward rates voor Lending assets kunnen oplopen tot 2,00% over de waarde van de digitale valuta en worden dagelijks berekend. De actuele Lending rewards percentages bij Bitvavo zijn effectief per 5 februari 2024 de volgende

 • USD Coin (USDC) ~2,00%, Tether (USDT) ~2,00%, Arbitrum (ARB) ~2,00%, Litecoin (LTC) ~0,75%, Bitcoin Cash (BCH)~ 0,20%, Filecoin (FIL) ~0,15%, Chainlink (LINK) ~0,15%, Stellar (XLM) ~0,15%, Decentraland (MANA) ~0,12%, Quant (QNT) ~0,12%, Bitcoin (BTC) ~0,10%, Dogecoin (DOGE) ~0,10%, Yearn Finance (YFI) ~0,10%, Enjin (ENJ) ~0,09%

Bitvavo Review - is Bitvavo veilig en betrouwbaar?

Om de veiligheid en betrouwbaarheid van de exchange te garanderen, heeft Bitvavo een reeks strenge veiligheidsprocedures geïmplementeerd. Deze omvatten diverse maatregelen zoals multi-signature cold storage, een solide organisatiestructuur, geavanceerde logging- en monitoringsystemen, grondige screening van personeel, en regelmatig uitgevoerde externe penetratietests en code-audits.

De Bitvavo Stichting en toegepaste regulering

Gelegen in Amsterdam, valt Bitvavo onder de regelgeving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de vijfde antiwitwasrichtlijn (AMLD5) van de EU. Ter bescherming van gebruikerstegoeden in geval van faillissement, heeft Bitvavo de Stichting Bitvavo Payments opgericht. Bitvavo beschikt over een DNB-registratie en verder ook een licentie om als een Virtual Asset Provider (VASP) te kunnen opereren in Oostenrijk.

Bitvavo Cold Wallets & Custody

Een aanzienlijk deel van de cryptomunten van Bitvavo wordt bewaard in cold wallets. Deze zijn offline opgeslagen op beveiligde locaties en verplaatsingen ervan vinden alleen plaats volgens strikte protocollen. Bitvavo werkt samen met toonaangevende custody dienstverleners, waaronder Coinbase Institutional, om het grootste deel van de digitale valuta in deze cold wallets te houden. Voor het initiëren van grote transacties is goedkeuring van meerdere directieleden vereist, en deze transacties zijn onderhevig aan handmatige goedkeuring door diverse personen. De custody providers zijn verzekerd tot een bedrag van $250 miljoen. Alle medewerkers van Bitvavo ondergaan een achtergrondcontrole en verstrekken een Verklaring Omtrent het Gedrag.

Bitvavo Datacenter Security

De back-upsystemen van Bitvavo zijn ondergebracht in zwaarbeveiligde kluizen, die 24/7 worden bewaakt en voldoen aan de hoogste Nederlandse veiligheidsnormen, categorie 4+. De gebruikte datacenters zijn gecertificeerd volgens ISO 9001, ISO 27001, ISO 27017, PCI DSS Level 1 en SOC 1 - 3 normen, waarmee Bitvavo streeft naar een optimaal niveau van veiligheid en compliance in haar cloudinfrastructuur.

Bitvavo Account Security

Bitvavo biedt haar klanten diverse optionele veiligheidsinstellingen aan, zoals tweefactorauthenticatie, anti-phishingcodes, whitelisten van (IP-)adressen, en meer. Deze zijn ontworpen om klantenaccounts te beschermen tegen veiligheidsincidenten en worden helder gecommuniceerd. Het is cruciaal dat klanten deze instellingen correct configureren. Voor meer informatie of hulp neem gewoon contact op met de klantenondersteuning van Bitvavo.

Bitvavo Support

De customer support afdeling van Bitvavo is per mail en livechat (beschikbaar zodra je bent ingelogd) te bereiken. Bitvavo biedt helaas geen telefonische support aan. De support via de live-chat is bereikbaar tussen 10:00 - 17:00 uur, en per mail van 08:00 - 21:00 (weekenddagen variëren). Zelf hebben wij ruime ervaring met de customer support van Bitvavo via de mail: dit ging snel, gemakkelijk en wij werden goed geholpen. Via X (Twitter) deelt de Bitvavo supportafdeling ook waardevolle informatie:

Bitvavo review - Conclusie

Onze conclusie vwb de Bitvavo exchange is zeer positief. De exchange biedt een mooi product assortiment aan dat zich goed leent voor beginnende en professionele crypto handelaren. Voor beginnende crypto handelaren biedt de “swaps” dienst een goede uitkomst, en zijn professionele handelaren goed geholpen met de “geavanceerde” exchange. Daarnaast is Bitvavo met ruim 200 verschillende cryptovaluta (cryptomarkten) een van de grootste aanbieders in Nederland. Bitvavo beschikt over een DNB registratie en biedt een legale manier toegang tot liquide euro-crypto-sportmarkten.

Het stakingprogramma van Bitvavo is uitgebreid maar vereist wel wat inlees werk gezien het verschil tussen de off- en on-chain optie. Hier zit namelijk een belangrijk verschil in! We raden onze lezers aan om Bitvavo vooral te gebruik voor de aankoop en verkoop van bitcoin. Vermijdt de crypto´s en de staking optie. Activeer niet het stakingprogramma en houdt het eenvoudig met bitcoin (BTC).

Bitvavo is een veilige en betrouwbare exchange door o.a. de implementatie van de meest strikte veiligheidsmaatregelen en het aangaan van samenwerkingsverbanden met de beste crypto custodians, waaronder Coinbase Institutional. Bitvavo is niet alleen een gereguleerde exchange, maar ook verzekerde exchange.

Tot slot biedt Bitvavo de populairste methodes om euro’s te kunnen storten op je account, waaronder Ideal en Bancontact en dit tegen 0% extra kosten. In combinatie met de lage handelscommissie is Bitvavo het adres om bitcoin te verhandelen in euro´s.

Zal ik nu een rekening openen bij Bitvavo?

Ons inziens, is het de moeite waard om een Bitvavo rekening te openen en voor jezelf te evalueren. Het kopen van bitcoin is bij Bitvavo gemakkelijk en goedkoop voor elkaar te krijgen voor zowel een doorsnee gebruiker en ook de ervaren handelaar. En als kers op de taart handel jij tot €10.000 commissievrij als je een account aanmaakt via deze link

Wil je beschikken over meer trading opties, waaronder termijncontracten en een hefboomwerking (margin, leverage trading), dan kun je het beste onze review lezen over Bybit.

Gerelateerde artikelen: