Bitvavo vs Coinbase, welke exchange is de beste?

29-11-2023

Wat zijn de relatieve verschillen tussen Bitvavo en Coinbase? Zal ik Bitvavo of Coinbase kiezen als exchange?

Introductie: onder meer deze twee vragen zijn ingediend geworden door onze lezers. Er wordt natuurlijk veel verwezen naar Coinbase. Coinbase is immers veel in het nieuws geweest en behoort tot de oudste crypto exchange van de Verenigde Staten die exponentieel snel is gegroeid. Coinbase heeft net zoals Bitvavo een DNB-registratie en is actief op de Nederlandse markt. Welke exchange is nu beter?

Samenvatting: begin 2024 kunnen we constateren dat Bitvavo in vergelijking met Coinbase een meer liquide euromarkt is voor de handel in bitcoin (BTC). Bitvavo is ook voordeliger en gemakkelijker om te gebruiken voor een Nederlandse handelaar. Een inwoner in Nederland of de Benelux kan beter de Nederlandse Bitvavo exchange gebruiken, dan de Amerikaanse Coinbase exchange. De handel in termijncontracten, derivaten, is voor inwoners van Nederland niet beschikbaar. Een handelaar die graag wil handelen in bitcoin futures zal het beste naar de Bybit exchange kunnen stappen.

Coinbase vs Bitvavo - de cijfers

Een kleine terugblik laat de volgende cijfers zien: Coinbase noteerde in de kwartaalcijfers van 2021 een recordwinst $730 miljoen en een omzet van 335 miljard! Coinbase beschikt ook over 56 miljoen gebruikers; 1250 medewerkers en natuurlijk een Nasdaq-beursnotering. De Coinbase aandelen kunnen vanuit een reguliere beleggersrekening gekocht geworden. Als Bitvavo met deze cijfers en feiten gaan vergelijken met Coinbase; tsja dan wordt de strijd ogenschijnlijk oneerlijk. Bitvavo is een relatief nieuw Nederlands cryptobedrijf.

Bitvavo is de eerste en beste Nederlandse exchange die in 2020 pas echt lekker loopt en adoptie heeft gekregen. De ontwikkeling van de Bitvavo exchange is uitermate goed gegaan en het team heeft een prachtig dienstverlening opgezet voor haar gebruikers. Bitvavo kan als de Nederlandse Coinbase worden beschouwd; des te meer aangezien Bitvavo ook een unieke samenwerking heeft met Coinbase Custody en daardoor een verzekerde opslag kan aanbieden aan haar gebruikers. Niet veel exchanges hebben aan de eisen kunnen voldoen om dit in orde te krijgen. Bitvavo heeft dit uitstekend voor elkaar gekregen.

Eind 2023 beschikt Bitvavo over meer dan 200 medewerkers en 1.5 miljoen gebruikers die voor meer dan 100 miljard euro op deze Nederlandse beurs hebben verhandeld. Begin 2024 werd er door Bitvavo bekend gemaakt dat in 2023 voor meer dan 34 miljard euro in crypto activa werd verhandeld. Bitvavo heeft een indrukwekkende groei doorgemaakt. Bitvavo is nu de wereldleider als het gaat om euroliquiditeit in het bijzonder BTC en ETH.

Coinbase vs Bitvavo - de handelsvolumes

Bovendien generieke cijfers met elkaar vergelijken is verder niet zo relevant. Uiteindelijk gaat het om de liquiditeit van de markt in euro. Het gaat erom dat je er makkelijk en goedkoop euro´s kunt storten en verhandelen voor bitcoin. Coinbase is vooral gericht op de handel in Amerikaanse dollars. Daar is de liquiditeit en het volume; maar als je met euro's bitcoin gaat kopen en verhandelen, dan is dat niet zo relevant. Bitvavo heeft indrukwekkende liquiditeit als het gaat om de handelspaar BTC/EUR. De dagelijkse handelsvolume ligt hier dicht bij elkaar rond de 20 miljoen euro. De laatste maanden overtreft het volume van Bitvavo die van Coinbase.

Het onderscheid is nog niet zo groot als men zou denken. Bitvavo beschikt over een indrukwekkende liquiditeit in vergelijking tot de gigant. Dit geldt ook voor de grootste handelsbeurs op deze aardbol, Binance, met euro's kom hier niet ver. De markt is vooral liquide als je beschikt over de stablecoin USDT.

Ben je van plan om euro's te verhandelen voor Bitcoin, dan heeft Binance niks bijzonders te bieden en heb je aan Bitvavo genoeg ook wanneer het aankomt op Coinbase. Vooral als we verder gaan kijken naar de kosten.

Bitvavo vs Coinbase - de kosten

Bitvavo gebruikers genieten automatisch van een verzekerde opslag; maar ook meteen de lage fees. Kijk, Coinbase bestaat uit twee verschillende omgevingen met twee verschillende handelscommissies. Alleen op de Coinbase Pro handelsomgeving die voor de doorsnee gebruiker niet geschikt is, kan de gebruiker rekenen op lage fees. Deze in feite oneerlijke tweedeling maakt Bitvavo niet aan. Bitvavo rekent voor al haar gebruikers een standaard lage fee van 0.25%.

Bitvavo beschikt ook over twee verschillende handelsomgevingen, eentje die geschikt is voor de beginner en een andere voor de professionele trader. Iedereen krijgt naarmate ze meer handelen over een 30 daagse periode een lagere commissie. Wanneer je over 100.000 euro verhandelt dan wordt er een maker fee van 0.20% gerekend en een taker fee van 0.10%. De fee wordt stapsgewijs lager. Bijvoorbeeld over de 10 miljoen euro wordt er een maker fee van 0.05% gerekend en een taker fee van 0.00%. De handelsomgeving van Coinbase rekent vele hogere fees. Coinbase rekent in het bovenstaande geval een maker fee van 0.18% gerekend en een taker fee van 0.08%. De standaard fee bij Coinbase is 1.5%. Met andere woorden, het is niet vreemd dat Coinbase zo'n enorme omzet heeft geboekt. Bitvavo is veel goedkoper.

Coinbase vs Bitvavo - de ervaringen

Coinbase heeft in het verleden veel meer storingen gehad dan Bitvavo. Bitvavo heeft van de fouten van kunnen leren en heeft over het algemeen uitstekende gebruikerservaringen. Coinbase heeft veel meer negatieve gebruikerservaringen en klanten kunnen niet rekenen op Nederlandse ondersteuning. Verder mocht de klant in de problemen of gewoon in een conflict komen met een exchange, dan is het makkelijker om je gelijk te halen bij een Nederlandse rechtbank. Bij een conflict met Coinbase is de klant collateral damage. Bitvavo heeft veel meer skin in the game om een uitstekende reputatie op te bouwen en te handhaven, vooral in Nederland natuurlijk; het hoofdkantoor staat immers in Amsterdam.

Coinbase vs Bitvavo - de conclusie:

Ogenschijnlijk lijkt het beter om gebruik te maken van een grote exchange zoals Coinbase. Echter, schijn bedriegt en Nederlanders hebben geluk. Bitvavo kan als een goedkopere Coinbase van Nederland en Europa worden beschouwd met alle toeters en bellen die elke gebruiker dan ook mag wensen. Zelfs professioneel traders zullen prima door Bitvavo bedient kunnen worden. Bitvavo heeft een zeer liquide bitcoin spot exchange waar je zeer goedkoop bitcoin kunt verhandelen voor euro´s.

Het enige wat Bitvavo niet heeft is margin & futures trading. Echter, dit is voor de meeste gebruikers prima om te missen. De meeste handelaren verliezen veel geld door te handelen met een hefboom op de volatiele cryptomarkten. De cryptomarkten krijgen vooral haar liquiditeit door USDT traders op de minder gereguleerde internationale exchanges waaronder Binance en ByBit. ByBit is voor inwoners van Nederland de beste exchange voor de USDT cryptohandel.

Voor de meeste handelaren volstaat het met Coinbase of Bitvavo. Bitvavo heeft natuurlijk onze voorkeur aangezien het een Nederlands bedrijf is dat zich nu kan meten met deze Amerikaanse gigant. Voor het kopen en verkopen van bitcoin voor euro is Bitvavo de beste en meest vertrouwde plek. Bitvavo levert over het algemeen al een meer liquide euromarkt voor bitcoin dan Coinbase. Een indrukwekkende wapenfeit.

Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels:

-------------------------------------------------------------------------

Oorspronkelijke publicatiedatum: 18-02-2023. Laatst bijgewerkt: 29-11-2023