Kraken versus Bitvavo, welke exchange is beter?

05-04-2022

In dit artikel zullen we Kraken vergelijken met Bitvavo. Welke exchange is beter ofwel verdient de voorkeur boven de ander? Waar kan ik beste een handelsrekening openen?

Samenvatting Kraken vs Bitvavo: Kraken is het meest geschikt voor een professionele daghandelaar die gebruik wil maken van termijncontracten en hefbomen. Bitvavo biedt voor de meeste handelaren en doorsnee gebruiker in Nederland een veiligere, gemakkelijkere en betere dienstverlening. Beide exchanges behoren niettemin tot de beste in de wereld. Vooral Kraken heeft een machtige track record en internationaal gezien een ijzersterke reputatie. Door de overname van Bitcoin Meester (BCM) in oktober 2023, zal Kraken in 2024 beter kunnen concurreren met Bitvavo. Onze voorkeur gaat uit naar Bitvavo. Bitvavo is meer gebruiksvriendelijk en door gebruik te maken van Bitvavo wordt een Nederlandse onderneming gesteund in haar ambities, in plaats van een Amerikaanse onderneming. Natuurlijk, een daghandelaar die toegang wil krijgen tot hefbomen en termijncontracten, kan beter terecht bij Kraken. Echter, Deribit is een beter handelsplatform dan Kraken voor opties en termijncontracten. Een Deribit rekening kan prima met een Bitvavo rekening worden gecombineerd om voordelig de Deribit rekening te voorzien van USDT.

Bitvavo vergelijken met Kraken?

Een vergelijking tussen Bitvavo en Kraken lijkt in eerste instantie een beetje oneerlijk. Kraken heeft een flinke voorsprong. Sinds 2011 wordt er aan Kraken gewerkt onder de uitstekende leiderschap van Jesse Powell. Het is een belangrijke Amerikaanse exchange met zelfs een banklicentie van de staat van Wyoming en goede bankcontacten in Europa. Het was Kraken die in 2015 de eerste Nederlandse bitcoin exchange, Clevercoin, opkocht. De Kraken exchange heeft vanaf het begin toetreding gezocht tot de Europese en Nederlandse markt. De activiteiten worden beheerd vanaf London door Payward Ltd. Op de opnames en stortingen wordt dit op de bankafschrijvingen vermeld.

Bitvavo vs Kraken - voor wie is Kraken het meest geschikt?

Het storten en opnemen van euro´s gaat lekker vlot, maar Kraken ondersteunt geen iDEAL en beschikt ook niet over Nederlandse klantenondersteuning. Het grootste probleem is dat Kraken nog niet over een registratie bij DNB beschikt. De Kraken exchange opereert niet volgens de Nederlandse toezichtregels en daardoor illegaal. Verder is Kraken niet zo gebruiksvriendelijk. Voor een doorsnee Nederlandse gebruiker en handelaar is Bitvavo de betere partij. Bitvavo heeft in Nederland verschillende onderscheidingen ontvangen. Bitvavo heeft de Beste Broker CashCow awards 2021 en de Beste Crypto Exchange award van IEX Gouden Stier 2021. Ten slotte is Bitvavo een officiële partner van de KNVB.

De Kraken exchange is echter het meest geschikt voor daghandelaren die zoeken naar de volgende eigenschappen:

  • De beste bitcoin volumes in de handelspaar EUR-BTC
  • Bitcoin termijncontracten en hefbomen
  • Bitcoin OTC-desk
  • Bitcoin Lightning integratie

Inderdaad, dit zijn de eigenschappen waar Bitvavo (nog) geen uitkomst biedt. Hoewel, de handelsvolumes in EUR-BTC elke maand flink toenemen, beschikt Bitvavo niet over termijncontracten en margin trading opties. Echter, deze handelsinstrumenten zijn alleen geschikt voor de professionele handelaren. Het is niet goed dat doorsnee gebruikers beschikking krijgen over hefbomen en termijncontracten. Doorgaans worden hierdoor alleen grote verliezen gemaakt waarmee alleen de exchange rijker door wordt. Kraken is verder niet het meest geschikte en de meest liquide derivatenbeurs. Deribit en ook Bitmex zijn betere opties om te handelen in o.a. bitcoin termijncontracten en opties. Deze twee derivatenbeurzen kunnen prima worden gecombineerd met een Bitvavo rekening. Bitvavo wordt gebruik om voordelig euro´s om te wisselen voor USDT. Deze worden vervolgens gestort op de handelsrekening van Deribit of Bitmex. Voor meer info: Deribit Review& Bitmex Review.

Bitcoin kopen is ons inziens een lange termijn belegging. Het dagelijks speculeren met de koersvolatiliteit is alleen weggelegd voor de meest ervaren professionele trader.

Conclusie Kraken vs Bitvavo

Bitvavo is een bekend Nederlands A-merk met een registratie bij de DNB. Verder beschikt Bitvavo over een verzekerde opslag van de aangekochte activa en een veilige ondernemingsstructuur. De tekortkomingen van Bitvavo vergeleken met Kraken, zijn alleen relevant voor professionele daghandelaren die zoeken naar de beste volumes, termijncontracten en hefbomen. De eerder genoemde tekortkomingen van Kraken zijn niet doorslaggevend voor de meeste gebruikers om Bitvavo boven Kraken te verkiezen. Verder kan Bitvavo het beste worden gebruikt als een echte Nederlandse liquide euro-crypto exchange. Hier kun je voor de beste koers euro´s omwisselen voor USDC of USDT. Deze kunnen vervolgens worden ingezet op alternatieve, betere derivatenbeurzen zoals Deribit en Bitmex.

Niettemin, beide exchanges behoren tot de beste in de wereld. Mocht je tijd hebben, is het zeker aan te raden om een rekening aan te maken bij zowel Bitvavo als Kraken. Voor meer informatie over Bitvavo, lees onze volledige Bitvavo review.

Aanbieding: handel nu tot 10.000 euro gratis met een Bitvavo handelsrekening

Gerelateerde artikelen: