Bitstamp Review over de nadelen van Bitstamp vs Bitvavo

09-11-2023

Nieuwe Bitstamp review 2024. De Bitstamp crypto exchange is een van de oudste platformen om Bitcoin en crypto te kopen. Het platform leent zich goed voor zowel beginners als ervaren traders.

Samenvatting: de Bitstamp crypto exchange is opgericht in 2011 in Slovenië. Het is een van de oudste Bitcoin en crypto exchanges wereldwijd. De exchange staat voornamelijk bekend om haar veiligheid, transparantie en professionaliteit als het gaat om “compliance & regulation”. In Europa handel je via de entiteit in Luxemburg (registratie DNB).

Bitstamp bedient drie groepen: beginners, ervaren traders en instituties. Bitstamp heeft zodoende ook drie ‘platformen’: Bitstamp Basic, Pro en Institutional. Wij gaan in op de Basic en Pro dienst.

Bitstamp is een zeer compleet platform met een breed assortiment aan crypto’s: van Bitcoin tot bekende en minder bekende altcoins, staking en lending, OTC desk, populaire betalingsmethoden, professionele interface en meer!  Echter, Nederlanders hebben met de eigen Nederlandse Bitvavo exchange in Amsterdam, een betere optie. Bitvavo is gemakkelijker en voordeliger in gebruik met een meer liquide bitcoin euro spotmarkt. Bitstamp kan wel als een alternatief voor Bitvavo worden beschouwd. Wil je handelen in termijncontracten en opties, dan is Bybit een goed alternatief voor Bitstamp.

Producten & Diensten van Bitstamp

Laten we kort de belangrijkste producten en diensten bespreken van het Bitstamp cryptoplatform.

Bitstamp Basic

Beide diensten hebben een eigen app en interface op de website. De basic dienst richt zich op snelheid en gemak. Basic biedt ± 50 coins aan die te kopen zijn via PayPal, Apple Pay of CreditCard, geen iDEAL dus. Via SEPA kun je euro’s storten en de app heeft een duidelijk overzicht van beschikbare coins per categorie.

Bij het EARN (ook beschikbaar bij Pro) programma kun je, onder andere, Bitcoin (flexibel) uitlenen via lending, en andere crypto (Ethereum bijvoorbeeld) staken. De APY’s variëren per dienst.

Ook is er een learn pagina, met informatie over coins, nieuws, blogs en andere nuttige informatie voor de beginner. Tot slot: de fees zijn wel vrij hoog, 4% als je bijvoorbeeld Apple Pay gebruikt!

Bitstamp Pro

De Pro dienst leent zich goed voor ervaren crypto handelaren (daytraders). Bitstamp staat in de top 10 grootste exchanges met haar spot- handelsvolume, met ± 80 verschillende cryptocurrencies.

Op de exchange kun je gebruikmaken van de volgende type orders: market, limit, stop market en stop limit. Ook is er een Over The Counter (OTC) dienst.

De exchange interface is super overzichtelijk, professioneel en je kan gebruik maken van een zeer informatief (jouw fees, volume, winst/verlies) dashboard.

Qua veiligheid zit je goed bij Bitstamp: fondsen zijn 1-1 gedekt, 24/7 op te nemen, gescheiden van bedrijfsactiva en voor 95% “offline” bewaard. Elk jaar wordt Bitstamp ge-audit door een extern bedrijf. Alle gebruikersaccounts zijn middels meerdere beveiligingslagen (2FA bijvoorbeeld) te beveiligen.

Voor beide diensten geldt: het handelsvolume en liquiditeit zijn zeer hoog en zodoende worden jouw orders snel, direct en efficiënt (goedkoop mogelijk) doorgezet.

De fees beginnen op 0.3% (maker) en 0.4% (taker) en nemen af bij een stijgend handelsvolume. Alle fees vind je hier. De fees liggen hoog in vergelijking met Nederlandse aanbieders zoals Bitvavo.

Bitstamp review de voor- en nadelen

Bitstamp is qua platform top. Software, interface, handelsvolume/ liquiditeit, veiligheid, coin aanbod en trading diensten; het is dik in orde en werkt goed. Switchen tussen basic en pro is makkelijk en er zijn twee verschillende apps.

EARN werkt op beide platformen goed en is uitgebreid genoeg. De exchange (pro) biedt vier manieren om te handelen, maar geen leveraged trading of futures producten. En de basic dienst leent zich perfect voor snelle koop/verkooporders.

De customer support is (in Europa) telefonisch bereikbaar tussen 06:00 - 22:00 uur; een dik pluspunt voor Bitstamp!

Een nadeel is dat er geen iDEAL betalingsoptie is en dat de kosten op het platform behoorlijk hoog zijn. Platformen als Finst of Bitvavo zijn aanzienlijk goedkoper.

Verder beschikt Bitstamp niet over een derivatenbeurs. Je kunt op Bitstamp niet handelen in termijncontracten of opties.

Bitstamp review - ervaringen

Onze ervaring met zowel de Basic als Pro dienst van Bitstamp is positief. Met de makkelijke en snelle Basic dienst helpt het de beginners goed op weg, en de Pro dienst leent zich goed voor de ervaren crypto handelaar. Het brede productaanbod maakt het Bitstamp een geschikte plek voor jouw Bitcoin en crypto wensen.

De geweldige interface van zowel de app als web maakt het platform overzichtelijk, professioneel en duidelijk. En qua veiligheid ben je hier aan het juiste adres.

Bitstamp vs Bitvavo

Hoewel onze ervaring positief is en Bitstamp een prima bitcoin exchange heeft opgebouwd, is het voor Nederlandse traders niet echt aantrekkelijk om op Bitstamp te handelen. Bitvavo komt met meer voordelen waaronder lagere fees en een meer liquide euro spot exchange voor de bitcoin handel. Bitvavo heeft ook een gelijkwaardig, wellicht hoger veiligheidsniveau dan Bitstamp. Voor meer informatie, lees onze Bitvavo Review.

Bitstamp Review -Beste alternatief voor Bitstamp?

Ben je al een klant bij Bitstamp en zoek je naar een alternatieve handelsbeurs? In dat geval, is de eerder genoemde Bitvavo exchange in Amsterdam het beste alternatief voor een Nederlandse trader en belegger. Ben je op zoek naar termijncontracten, hefbomen en een groter aanbod van digitale activa? Dan is Bybit een goed alternatief voor Bitstamp. Wil je gewoon gemakkelijk en goedkoop vanuit de smartphone sporadisch handelen zonder poespas, dan is de Finst handelsapp het beste alternatief voor Bitstamp.

Conclusie van deze Bitstamp Review

Het Bitstamp platform is, zeker voor een Europees crypto platform, een zeer complete plek om te beginnen met crypto, of om actief te gebruiken als ervaren daytrader. Bitstamp is vooral een handelaar in Frankrijk of Duitsland een prima optie. Nederlandse traders en beleggers zullen in Nederland goedkoper uitkomen en beter bedient worden door Bitvavo. Bitvavo vs Bitstamp wordt in het voordeel van Bitvavo beslecht. Niettemin, Bitstamp is een prima exchange en kan als een alternatief voor Bitvavo worden geëvalueerd. Een handelaar in bitcoin termijncontracten, kan het beste bij ByBit aankloppen. Ben je nieuwsgierig geworden? Bezoek hier Bitstamp.

Gerelateerde artikelen: