Wat zijn Bitcoin futures en waar verhandel je ze?

19-03-2024

Bitcoin futures zijn populair onder traders die extra gebruik willen maken van Bitcoin’s volatiliteit. Maar wat zijn deze futures precies en waar verhandel je ze?

Bitcoin futures in een notendop

Nu Bitcoin ATH (all time high) na ATH verbreekt, zoeken meer traders naar trading producten die hen zowel laten profiteren van, en beschermen tegen, de volatiliteit. Door de hoge volumes die verhandeld worden kan Bitcoin grote sprongen maken, zowel in het groen als in het rood. Het belangrijkste kenmerk van een Bitcoin futures contract is het feit dat jij middels een ‘future’ geen blootstelling hebt aan de onderliggende activa, aan Bitcoin dus.

De voordelen van Bitcoin futures

De kern ‘functionaliteit’ van een future is de bescherming tegen volatiliteit en ongunstige koersbewegingen. Daarnaast kun je er mee speculeren op toekomstige prijzen van Bitcoin, zowel met long- als short posities en hierdoor gebruik je het futurescontract in feite als een hedge: koersstijgingen worden maximaal benut (vaak met een leverage) door de long positie, short posities daarentegen beschermen traders tegen koersdalingen. Bitcoin futures worden vaak voor de lange termijn gebruikt waarbij er gedurende deze periode bescherming wordt geboden tegen bearmarkten en plotselinge koersdalingen.

Een Bitcoin futures contract heeft altijd een voor afgestemde toekomstige (future) einddatum; op deze datum sluit het contract en kun jij dus op het moment dat het contract eindigt winst of verlies maken. Anders dan perpetual contracts, die geen einddatum hebben. Tegenwoordig zijn de meeste bitcoin futures-contracten perpetual contracts. Doorlopende bitcoin termijncontracten zonder einddatum.

Een aantal voordelen van Bitcoin futures zijn:

Flexibiliteit
Het biedt traders de optie tot blootstelling aan Bitcoin zonder daadwerkelijk Bitcoin te bezitten en hiermee kunnen er (extra) snelle winsten mee behaald worden, of verliezen. De contracten worden vaak in stablecoins ‘gesettled’.

Leverage
Bitcoin futures gaan vaak gepaard met een leverage. Hierdoor kan een kleine koersstijging (daling) extra benut worden.

Liquiditeit
De Bitcoin futures markt is een van de meest liquide markten en hierdoor is de kans dat jij een koper voor jouw futures contract vindt groter dan wanneer je handelt op een minder liquide markt.

Diversificatie
Bitcoin futures kunnen een mooie toevoeging zijn op, bijvoorbeeld, een Bitcoin spot positie. Een spot positie zou bijvoorbeeld weer een hedge op jouw futures contract kunnen zijn, of gewoon fungeren als een spaarpot.

Waar verhandel je Bitcoin futures?

Nu we de basis hebben van wat een Bitcoin future is, kunnen we gaan kijken waar en hoe je er in kunt handelen. Bitcoin futures zijn, onder andere, te verhandelen op Deribit, DYDX, SynFutures en Bitmex.

Binance met Bybit is ook bekend voor de futures handel, maar inwoners van Nederland kunnen hier geen gebruik van maken. Binance is de meest liquide beurs voor bitcoin perpetuals. Vandaar, wij nemen Binance als voorbeeld, en dan specifiek de future contracten gesetteld in stablecoins. Binance is ook niet meer beschikbaar voor inwoners van Nederland, maar de principes zijn het zelfde op welke bitcoin futures exchange dan ook.

Stappenplan voor de handel in Bitcoin Futures & Perpetuals

Volg deze stappen om te beginnen met een Bitcoin futures contract:

  • Zorg dat je tegoeden hebt in je account. Op Binance kun je kiezen uit $USDT of $BUSD. Zorg dus dat je deze in je futures wallet hebt. Vervolgens ga je naar futures trading en kies je voor BTC en de gewenste stablecoin, wij nemen $USDT als voorbeeld.
  • Vervolgens zoek je naar een futures contract onder de ‘ticker’ BTCUSDT. Bij een futures contract is de datum opgenomen in deze ticker, bijvoorbeeld BTCUSDT0314 (14 maart). Kies de future en stel jouw gewenste margin in.
  • Ook stel je jouw gewenste leverage in, deze varieert tussen de 1-100X. De leverage vergroot jouw positie, maar ook het risico! Gebruik eerst de zogenaamde “Binance Futures Calculator”, hiermee bereken jij jouw eventuele winst/ verlies die gepaard gaat met de door jou gekozen inleg en leverage etc.
  • Kies vervolgens het order type dat je wilt gebruiken: market, limit of stop limit.

Zodra je bovenstaande hebt afgerond, zie je jouw posities onderin het scherm. In deze positie zie je al jouw instellingen, zoals je positie (long/ short) leverage, totale waarde, liquidatie prijs en meer.

Jouw positie is nu ‘live’ en via het PNL (profit & loss) overzicht zie je de huidige stand van jouw positie. Wil je stoppen? Ga dan naar “close all positions” en kies voor “market” of stel een “limit” prijs in.

Voor de handel in futures en perpetuals op een decentrale handelsbeurs zoals SynFutures geldt wel dat je ervaring hebt met crypto wallets en defi-protocollen. Op een decentrale beurs kun je jezelf direct verbinden met het handelsplatform vanuit de wallet. Je hoeft daar geen rekening aan te maken en o.a. een KYC-procedure te doorlopen. Inwoners van Nederland kunnen hier dus zonder problemen en beperkingen handelen in bitcoin termijncontracten.

Onze conclusie over Bitcoin futures

Bitcoin futures lenen zich goed voor ervaren en professionele crypto handelaren die (extreem) snel willen handelen. Een futures product kan jou laten profiteren van (kleine) koersstijgingen en/of dalingen. Daarnaast kan het dienen als een hedge en tot slot diversifieert het jouw portfolio. Je kunt het beste bitcoin futures verhandelen op Deribitof Bitmex. Dit zijn twee klassieke crypto derivatives exchanges. Wil zonder restricties vanuit je eigen crypto wallet handelen, dan zijn de decentralized perpetual crypto exchanges van SynFutures en dYdX de moeite waard om eens te evalueren. Bybit is helaas niet mogelijk, aangezien de futures handel voor inwoners van Nederland is uitgeschakeld. Voor meer informatie: alternatief voor Bybit.

Disclaimer: Bitcoin futures komen met extra risico’s en lenen zich enkel voor ervaren cryptotraders! Keep it simple: koop bitcoin op een goede spot exchange en spaar bitcoin op je eigen bitcoin wallet voor de lange termijn.

Gerelateerde artikelen:

Waar kan ik een bitcoin etf kopen?