DyDx exchange Review - wat zijn de voordelen van deze perpetual DEX?

22-02-2024

De DyDx perpetual exchange leent zich goed voor ervaren crypto handelaren. Door toenemende regelgeving wordt het voor crypto handelaren moeilijker om geschikte exchanges te vinden. Gelukkig zijn daar dexes zoals de DyDx perpetual exchange.

Waarom zou ik gebruik maken van de DyDx perpetual exchange?

Recent geleden heeft de Bybit exchange aangegeven te stoppen met meerdere producten en diensten in Nederland. Hieronder valt in ieder geval de Bybit debit card en ook vallen hieronder verschillende trading diensten. De volgende trading diensten zullen helaas niet meer beschikbaar zijn voor Nederlandse gebruikers per 5 maart: het aannemen (of verhogen) van nieuwe derivaten posities, en op 26 maart zullen álle derivaten posities worden gesloten. Per 27 maart zullen Nederlanders tevens alleen nog maar toegang hebben tot de Nederlandse website van Bybit. Vervolgens zullen ook deze diensten worden opgeschort: OTC trading, derivaten futures + options, copy trading & futures copy trading en meer.

Door het sluiten van deze diensten vraag jij je als ervaren crypto trader hoogstwaarschijnlijk af waar je nog wel goed kan handelen op crypto exchanges met hoge volumes, diepe liquiditeit en gespecialiseerde handelsproducten. Laat daar nou net de DyDx perpetual exchange zijn die aan al die drie voorwaarden voldoet! De DyDx decentralized exchange is een van de meest populaire dex’s op dit moment. En sterker nog, de meest recente versie van de exchange, ofwel de V4, is op dit moment de populairste dex als we kijken naar het handelsvolume.

In dit artikel zullen ingaan waarom de DyDx perpetual exchange zich goed leent voor ervaren en professionele crypto handelaren.

Wat kun je allemaal op de DyDx dex? En wat zijn perpetuals?

Zoals gezegd is de DyDx perpetual dex een gespecialiseerde decentralized exchange in het verhandelen van perpetuals. Maar wat zijn perpetuals precies? Onder perpetual trading wordt het volgende verstaan: crypto perpetuals (crypto perps) is een vorm van een derivatencontract dat crypto handelaren de optie geeft om te speculeren op de toekomstige prijs van desbetreffende crypto, zonder expiratiedatum. Bij futures is dit anders; future contracten hebben namelijk wel een expiratiedatum en die verlopen dus uiteindelijk. Dit is in tegenstelling tot de perpetuals, die onbeperkt aangehouden kunnen worden.

De perpetuals hebben als basis de spotprijs van de onderliggende cryptocurrency, en bij de DyDx dex is deze markt behoorlijk groot: van Bitcoin tot Ethereum en ook grote altcoins als Doge horen erbij. Met deze perpetuals kun jij als trader op de DyDx ook een leverage positie aannemen tot X20.

Traden op het DyDx platform

Om te beginnen met handelen op het DyDx platform dien jij jouw wallet te connecten. Dit kunnen de volgende wallets zijn: MetaMask, Walletconnect, Uniswap, 1inch en meer. Zodra jij jouw wallet hebt geconnect, kun je beginnen met traden. Om te traden ga je naar “markets” en kies je de cryptocurrency waarin jij wilt handelen. Daarnaast kun je ook kiezen voor de volgende ordertypes: limit, market (+ jouw leverage) en stop- limit, market, profit limit en profit market. Tot slot voer je de tijdsspanne in en stel je de “execution” type in.

Nu krijg je van DyDx een keurig overzicht van de verwachte prijs, gemoeide fees, de geschatte rewards en het totaal ervan. Daarnaast staat onder de koersgrafiek informatie over jouw positie, zoals jouw leverage, liquidatie prijs, ongerealiseerde winst en/of verlies, jouw funding en meer. Het overzicht, de orderboeken, grafieken en koersen zijn allemaal super overzichtelijk en helder!

De voordelen van de DyDx exchange

Zoals gezegd is het platform qua interface, design, volume, liquiditeit en markt waanzinnig goed. Daarnaast heeft de DyDx nog de volgende voordelen:

  • De dex is op beschikbaar op web, app en is daarnaast ook goed te gebruiken als webversie op jouw smartphone
  • Ook biedt DyDx spot- en margin trading (5X) aan
  • DyDx biedt ook staking aan
  • Jij gaat over het beheer (self custody) van jouw crypto tegoeden
  • Onboarding is zo gepiept en je begint direct met traden
  • Fees zijn overzichtelijk en zeer competitief: je begint op 0.020% Maker en 0.050% Taker
  • Jouw portfolio overzicht is, net als de dex, super overzichtelijk en inclusief al jouw lopende posities, orders en meer!

Onze conclusie over de DyDx exchange

De DyDx is een compleet platform voor ervaren en professionele crypto handelaren, die in crypto perpetuals of met margin willen traden. Het is een goed alternatief voor een exchange zoals ByBit, maar verder ook Binance, Okx en Kucoin, die allemaal vanwege de Nederlandse wetgeving, Nederlandse traders weren. Let wel op: deze type trading diensten komen met behoorlijk wat risico! Het is uiteindelijk veel veiliger om gewoon crypto of bitcoin te verhandelen op een veilige en gereguleerde spot exchange zoals Bitvavo deze heeft ontwikkeld.

Voor meer informatie: bezoek DyDx