Uniswap DEX review, wat zijn de voordelen en nadelen van Uniswap?

17-06-2024

Uniswap is de grootste decentralized exchange dex op minstens 3 chains! Lees hier onze Uniswap dex review.

Introductie tot Uniswap

Uniswap is een van de bekendste en populairste decentralized exchanges wereldwijd. De exchange is inmiddels weer de grootste dex (decentralized exchange) op het Ethereum netwerk nadat het door verschillende concurrenten, zoals Curve, Balancer etc., tijdelijk was verstoten van haar troon. Inmiddels is de dex weer terug van weggeweest en staat het zoals gezegd op de nummer één op de Ethereum chain voor wat betreft het trading volume. In deze Uniswap dex review gaan we in op de basis van de dex, waarom het zo populair en is waarom jij zou kunnen overwegen te traden op deze dex of om de populaire wallet van Uniswap te gebruiken.

Achtergrondinformatie over de Uniswap dex

De Uniswap dex is een volledig gedecentraliseerde exchange waarvan elke gebruiker de volledige controle heeft over zijn of haar tegoeden. Dit gaat middels een 12-word recovery phrase, ofwel het herstelwachtwoord. Middels een combinatie van 12 woorden behoud jij de volledige controle over je tegoeden. Uniswap is beschikbaar via zowel een app als via de website van Uniswap.

Uniswap is zoals gezegd een van de oudste decentralized exchanges die er is en werd in 2018 opgericht. Uniswap staat voornamelijk bekend om het feit dat zij een van de eerste exchanges waren die het AMM (automated market maker) model integreerde in de exchange. Met de komst van het AMM model was er geen tussenkomst meer nodig van derden, zoals van een custodian bijvoorbeeld. De komst van dit model vertegenwoordigde in feite de eerste vormen van peer-to-peer trading.

En over Uniswap zelf, of beter gezegd ‘Uniswap Labs’, weten we het volgende: het bedrijf heeft haar hoofdkantoor in New York en er werken om en nabij de 100+ mensen voor het protocol. Recent geleden lag de de SEC (securities and exchange commission) nog in de clinch met Uniswap, maar zoals de afgelopen weken wel duidelijk is geworden, zal de SEC haar toon wat minderen gezien het politieke belang van crypto gedurende de aankomende presidentsverkiezingen in de VS (2024).

De features, voordelen en nadelen van Uniswap

De Uniswap dex is inmiddels de grootste (en dus populairste) decentralized exchange op het Ethereum, Arbitrum en Base (van Coinbase) netwerk. Daarnaast is Uniswap op nog vele andere blockchains beschikbaar. Op dit moment draait de dex tegen de $800,- miljoen aan handelsvolume. En volgens de website van Uniswap zelf heeft de dex maar liefst in totaal $1.9 triljoen verhandeld, bizar! Ook is Uniswap in meer dan 300 dapps (decentralized applications) te integreren.

Maar waar heeft de Uniswap dex haar populariteit dan aan te danken? Dit zit hem vooral in het gemak, de UI & UX, de toegankelijkheid (iedereen met een smartphone heeft toegang), het hoge handelsvolume en de diepe liquiditeit. Tot slot is de code van Uniswap ‘open source’ en heeft Uniswap een zeer toegewijde community die constant bouwt aan het protocol. Bovenstaande voordelen maken de Uniswap dex een geschikte plek voor beginnende, ervaren en professionele crypto handelaren.

Op Uniswap kun je terecht voor de volgende diensten:

  • Uniswap wallet (te integreren op meer dan 300 dapps)
  • Crypto kopen en verkopen (Coinbase debit card, Apple Pay, SEPA en meer)
  • SWAP (zet makkelijk crypto tegen crypto om)
  • Liquidity (stel liquiditeit beschikbaar aan ‘pools’ en ontvang rewards)
  • Non Fungible Token wallet (sla jouw NFT’s op in jouw Uniswap wallet)
  • Crypto hodlen, ontvangen en verzenden
  • Een zeer breed aanbod van cryptocurrencies, zoals memecoins, altcoins, defi coins & meer
  • Tot slot is de Uniswap (zowel op de app als website) goed te beveiligen middels meerlaagse beveiligingsinstellingen

Eén van de nadelen van Uniswap zijn de hoge kosten die verbonden zitten aan het handelen via de Ethereum chain, deze kosten kunnen snel en hoog oplopen. Het voordeel van Uniswap is daarentegen weer het feit dat het beschikbaar is via meerdere blockchains. Een ander nadeel van Uniswap is het feit dat je (op dit moment) niet kan handelen met leverage of in futures producten. Dit kan te maken hebben met de aanklacht van de SEC.

Hoe kan ik het beste Uniswap gebruiken?

Het makkelijkste is om eerst USDT te kopen op een gevestigde crypto exchange voor de beste eurokoers. Naar onze mening is Bitvavo een prima exchange om USDT te kopen in Nederland. Echter, in Nederland zijn er ook grotere internationale exchanges actief, waaronder Coinbase, Kraken en OKX waar voordelig USDT kan worden ingekocht met euro´s. De aangekochte USDT gebruik je vervolgens om crypto te kopen op Uniswap. Je kunt hier trouwens ook bitcoin kopen! Dit is Wrapped Bitcoin (WBTC), een met bitcoin gedekte token die over het Ethereum netwerk kan worden gebruikt voor betalingen en aankopen. Het Ethereum netwerk kan in feite als een sneller en goedkoper betalingsnetwerk voor bitcoin worden ingezet.

Conclusie Uniswap DEX review

Sinds de oprichting en lancering van Uniswap is er aan deze DEX goed gebouwd geworden. De Uniswap app is aan het eind van de streep een absolute must have voor crypto enthousiastelingen. Voor meer informatie: bezoek Uniswap

Gerelateerde artikelen: