Wat is Bitvavo staking precies? Wat zijn de nadelen, wellicht de voordelen?

08-01-2023

Vele lezers hebben ons benaderd over de Bitvavo Staking dienst. Is deze Bitvavo staking dienstverlening betrouwbaar? Wat zijn de risico´s en respectieve voor- en nadelen?

In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden.

We beginnen met een korte samenvatting: Bitvavo is een prima handelsplatform voor het kopen- en verkopen van bitcoin en mogelijk andere digitale activa. Echter, het staken van digitale activa is verbonden aan derde partij risico´s. De problemen van Bitvavo met DGC, de moedermaatschappij van Genesis Trading, hebben dit duidelijk aangetoond. Bitcoin kun je niet staken aangezien het een Proof-of-Work cryptocurrency is. Bitcoin staking betekent dat je bitcoin uitleent aan een derde partij voor een rentevergoeding. Bitcoin staking bij Bitvavo betekent dus dat Bitvavo deze bitcoin uitleent aan een andere derde partij. De lage rentevergoeding is het risico niet waard. We raden onze lezers aan om de Bitvavo staking dienst niet te activeren en Bitvavo alleen te gebruiken voor het goedkoop kopen en verkopen van bitcoin. Bitcoin die niet wordt verhandelt op het platform, moet de gebruiker op een eigen bitcoin wallet plaatsen.

Wat is de Bitvavo staking dienst precies?

Het is belangrijk om te beseffen dat Bitvavo twee verschillende stakingdiensten levert, maar helaas deze samenvoegt onder een naam en dienst.

Bitvavo biedt off-chain en on-chain stakingdiensten aan. Er is een zeer belangrijk verschil tussen deze twee diensten. De-onchain stakingdienst is van toepassing op digitale activa die gebruik maken van een 'proof-of-stake'-blockchain. Door deel te nemen aan een staking pool helpt de gebruiker om actief bij te dragen aan de goedkeuring van transacties. Hiervoor krijgt de deelnemer staking rewards voor terug. Bitvavo verzorgt deze staking dienst voor haar gebruikers voor o.a. de volgende coins:

 • Cardano (ADA) ~ 4.25%
 • Chainlink (LINK) ~ 0.49%
 • Cosmos (ATOM): ~ 10.0%
 • Ethereum (ETH) ~ 1.01%
 • NEO (NEO) ~ 0.52%
 • Solana (SOL): ~ 5.0%
 • Tron (TRX) ~ 1.03%
 • VeChain (VET) ~ 0.49%
 • Waves (WAVES) ~ 5.5%

Deze on-chain Bitvavo staking dienst biedt de gebruiker een meerwaarde en minder risico dan wanneer de gebruiker zelf elke coin opneemt en op een staking pool alloceert. Echter, de gebruiker beschikt nog steeds niet direct over deze activa. Bitvavo is de derde partij die alles verzorgt voor de gebruiker. De gebruiker beschikt hier over twee verschillende derde partij risico´s. Bitvavo en de stakingdienstverlener die Bitvavo gebruikt om deze dienst te leveren. Wanneer de gebruiker de coins opneemt naar de eigen wallet en vervolgens alloceert op de respectieve staking pools, wordt het risico vermindert door een betere spreiding over de respectieve staking pools. Het beste is natuurlijk om risico´s te verminderen, echter vele gebruikers zullen door technische incompetentie het risico lopen om juist door domme fouten de activa te verliezen. Op deze manier moeten de relatieve voor- en nadelen van Bitvavo staking onchain staking dienst moeten worden afgewogen.

Het probleem is echter dat Bitvavo geen onderscheid maakt in het risicoprofiel als het gaat om off-chain staking en deze samenvoegt in een dienst. Bij de off-chain staking dienst van Bitvavo worden de digitale activa ter beschikking gesteld aan Bitvavo om uit te lenen aan een derde partij, niet voor staking, maar handelsactiviteiten. O.a. de volgende digitale activa maken deel uit van de Bitvavo staking dienst:

 • Bitcoin (BTC) ~ 0.77%
 • Bitcoin Cash (BCH) ~ 1.02%
 • Litecoin (LTC) ~ 1.04%
 • Dai (DAI) ~ 6.1%
 • Tether (USDT) ~ 6.1%
 • USD Coin (USDC) ~ 6.1%

De eerste drie activa zijn Proof-of-Work blockchains en veronderstellen mining, en niet staking voor het verwerven van een passieve vergoeding. DAI, USDT, en USDC zijn stablecoins ofwel tokens op meestal een Proof-of-Stake blockchain zoals Ethereum. Al deze activa worden dus niet gestaked, maar uitgeleend aan een derde partij voor een rentevergoeding. Deze derde partij zal vervolgens meestal deze activa verhandelen voor het verkrijgen van een beter rendement. Het moge duidelijk zijn dat deze vorm van off-chain staking in feite geen staking is, maar kredietverstrekking. Dit komt natuurlijk met een veel groter risico.

De Off-Chain Bitvavo Staking risico´s

Door gebruik te maken van de Bitvavo staking optie worden de activa die onder de off-chain staking dienst vallen gescheiden van Stichting Bitvavo, maar ondergebracht bij Bitvavo Custody B.V. Bitvavo Custody B.V. zal vervolgens deze activa aan een derde kunnen uitlenen voor het verkrijgen van een rentevergoeding. Bitvavo Custody B.V. neemt als kredietgever risico´s en verliest in feite de controle over deze klantentegoeden. Als de kredietnemer niet voldoet aan haar betalingsverplichtingen, kan dit tot grote problemen zorgen. Bitvavo Custody B.V. kan in liquiditeitsproblemen komen en zelfs insolvabel worden. De Bitvavo gebruiker loopt hierbij het risico om haar tegoeden te verliezen.

Bitvavo Custody B.V. heeft in samenwerking met Coinbase Institutional en Genesis Trading de Bitvavo Staking dienstverlening opgezet. Genesis Trading is een bekend cryptobedrijf dat als een dochteronderneming onder de Digital Currency Group valt. Het is een handelsonderneming in de crypto derivaten- en spotmarkten; en fungeert als een quasi cryptobank en custodian voor institutionele partijen.

Bitvavo in de problemen door Genesis Trading

Genesis Trading is door de implosie van het Terra Luna project en later de FTX-exchange in grote liquiditeitsproblemen terecht gekomen. Genesis Trading is in feite bankroet. De off-chain Bitvavo staking activa waren hieronder gebracht. Bitvavo Custody B.V. heeft nu vordering van 280 miljoen dollar op Genesis Trading uit staan. Gelukkig beschikt Bitvavo over de middelen om deze liquiditeitscrisis op te vangen en zal Bitvavo niet de klanten laten opdraaien voor dit financiële gat. Echter, het geeft wel aan wat de risico´s zijn en waarom we verder onze lezers aanraden om de Bitvavo staking optie niet te activeren. Voor meer informatie: Bitvavo in de problemen door DCG-Genesis crisis.

Bitvavo Staking - Conclusie

De Bitvavo Staking dienstverlening is gebrekkig opgezet. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen on-chain en off-chain staking op het handelsplatform. Het zou beter zijn als Bitvavo twee verschillende staking opties zou aanbieden aan haar gebruikers. Het beste zou zijn om off-chain Bitvavo staking dienst om te dopen tot een Bitvavo Interest Account. Een gebruiker zou dan een bepaald Bitcoin tegoed kunnen alloceren in deze account die dan door Bitvavo Custody aan een derde partij uitleent voor het verkrijgen van een rentevergoeding. Echter, de rentevergoeding zou dan behoorlijk naar boven moeten worden bijgesteld.

De manier waarop de Bitvavo staking dienstverlening nu is opgezet met de besproken risico´s, brengt ons tot de conclusie dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. De Bitvavo Staking dienst is in haar huidige vorm te risicovol en de problemen met Genesis Trading & DGC hebben dit duidelijk bewezen. Gebruik Bitvavo alleen voor de bitcoin spothandel en activeer niet de staking optie in de handelsrekening.

Dit advies geldt trouwens voor alle brokers en exchanges die staking of rentevergoedingen aanbieden. Bitvavo is gewoon een voorbeeld van een exchange die staking aan haar gebruikers aanbiedt. Bijna alle andere exchanges en brokers hebben een soortgelijke dienst, met soortgelijke risico´s. Koop alleen voordelig Bitcoin (BTC) bij Bitvavo. Maak geen gebruik van de Bitvavo staking optie en verstuur de aangekochte bitcoin naar je eigen bitcoin wallet. Onze voorkeur gaat uit naar een Trezor hardware wallet.

Voor meer uitgebreide informatie, kunnen we onze lezers de volgende artikelen aanbevelen:

Bronnen: Bitvavo Risk Disclosure & Bitvavo Staking Support & Nederlandse Bitvavo Exchange Review 2023& Staking bij Bitvavo - een kritische recensie