Wat is Bitvavo staking en lending precies? Wat zijn de nadelen, wellicht de voordelen?

09-05-2024

Vele lezers hebben ons benaderd over de Bitvavo Staking dienst. Is deze Bitvavo staking en lending dienstverlening betrouwbaar? Wat zijn de risico´s en respectieve voor- en nadelen?

In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden.

We beginnen met een korte samenvatting: Bitvavo is een prima handelsplatform voor het kopen- en verkopen van bitcoin en mogelijk andere digitale activa. Echter, het staken van digitale activa is verbonden aan derde partij risico´s. De problemen van Bitvavo met DGC, de moedermaatschappij van Genesis Trading, hadden dit in 2022 duidelijk aangetoond. Bitcoin kun je niet staken aangezien het een Proof-of-Work cryptocurrency is. Bitcoin lending betekent dat je bitcoin uitleent aan een derde partij voor een rentevergoeding. De lage rentevergoeding is het risico niet waard. We raden onze lezers aan om de Bitvavo lending dienst niet te activeren en Bitvavo alleen te gebruiken voor het goedkoop kopen en verkopen van bitcoin. Bitcoin die niet wordt verhandelt op het platform, moet de gebruiker het liefst op een eigen bitcoin wallet plaatsen. Na de DCG kater van 2022 heeft Bitvavo haar staking en lending dienstverlening flink verbetert. Nu kan er per asset worden bepaald of deze wordt ingezet voor staking of lending doeleinden. Bitvavo werkt nu (2024) verder samen met Figment voor het bieden van een prima crypto staking infrastructuur op institutioneel niveau.

Wat zijn Staking en Lending bij Bitvavo?

Met Staking en Lending op Bitvavo haal je het maximale uit je digitale activa. Verdien beloningen op een breed scala aan ondersteunde cryptocurrencies met rendementspercentages tot wel 15%.

 • Staking: Door je crypto te staken, help je mee met het beveiligen van een blockchain-netwerk en ontvang je hiervoor beloningen. Lees meer over Staking hier.
 • Lending: Met Lending leen je je crypto uit aan Bitvavo Custody B.V., die deze vervolgens uitlenen aan betrouwbare partners. Je ontvangt hiervoor een deel van de gegenereerde rente.

Waarom kiezen voor Bitvavo Staking en Lending?

 • Verdien rendement: Vergroot je cryptobezit met aantrekkelijke beloningspercentages.
 • Passief inkomen: Genereer inkomen zonder actief te hoeven handelen.
 • Ondersteuning voor diverse cryptocurrencies: Kies uit een breed scala aan digitale activa.
 • Gebruiksvriendelijk: Staking en Lending zijn eenvoudig in te schakelen via je Bitvavo-account. Kies per asset of je wilt staken of uitlenen.
 • Samenwerking met Figment. Figment is dé partij voor institutionele klanten op het gebied van staking. Met hun complete staking-oplossingen bedient Figment meer dan 500 instellingen. Wereldwijd gebruiken de grootste vermogensbeheerders, bewaarders, exchanges, stichtingen, tokenhouders en wallets de infrastructuur en API's van Figment om staking rewards te verdienen. Bitvavo is een partner van Figment voor het faciliteren van haar staking dienstverlening.

Wat zijn de Bitvavo staking rewards in 2024?

Hieronder is een lijst met de huidige rewards voor elke activa

ARK (ARK) ~ 1,07% Axie Infinity (AXS) ~ 15,00% Cosmos (ATOM) ~ 8,00% Cardano (ADA) ~ 2,05% Casper (CSPR) ~ 7,00% Celestia (TIA) ~10,00% Ethereum (ETH) ~ 3,20% ICON (ICX) ~ 3,00% Kusama (KSM) ~ 7,00% Livepeer (LPT) ~ 10,00% LTO Network (LTO) ~ 5,00% NEAR Protocol (NEAR) ~ 5,00% NEO (NEO) ~ 0,52% Ontology (ONT) ~ 0,51% Osmosis (OSMO) ~ 3,00% Phala Network (PHA) ~7,50% Solana (SOL): ~ 5,50% Sui (SUI) ~ 2,00% Terra 2.0 (LUNA2) ~ 2,00% Terra Classic (LUNA) ~ 2,00% Tezos (XTZ) ~ 2,50% The Graph (GRT) ~ 3,00% Waves (WAVES) ~ 2,00%

Wat zijn de Bitvavo lending rewards in 2024?

Rewardspercentages voor Lending kunnen zo hoog zijn als 2% over de waarde van de digitale activa en worden dagelijks berekend. Je kunt de huidige rewardspercentages per digitale valuta vinden in jouw Bitvavo-account.

USDC ~2,00% USDT ~2,00% ARB ~2,00% LTC ~0,75% BCH ~0,20% BTC ~0,05% FIL ~0,15% LINK ~0,15% XLM ~0,15% MANA ~0,12% DOGE ~0,10%

Wat zijn de nadelen van Bitvavo´s crypto staking en lending dienstverlening?

De crypto staking dienstverlening van Bitvavo is na 2022 flink verbeterd door de samenwerking met Figment staking. Echter, Figment is nog steeds een tegenpartij, het introduceert een tegenpartijrisico. Daar moet je rekening mee houden.

De crypto lending dienstverlening is meer risicovol dan staking. Lending betekent uitlenen. Bitvavo Custody B.V. zal bijvoorbeeld bitcoin uitlenen aan vertrouwde partijen die daar bijvoorbeeld mee handelen. Het rewardpercentage is voor bitcoin te klein om de risico´s af te dekken. Het is in feite niet interessant om bitcoin uit te lenen bij Bitvavo. Het beste is om bitcoin zelf te bewaren op je eigen bitcoin wallet.

Niettemin, Bitvavo heeft anno 2024 een sterk verbeterd crypto lending en staking dienstverlening opgezet voor haar klanten. De vraag is of de inflatiepercentage van de respectieve tokens en de inherente volatiliteitsrisico´s het zullen opwegen tegen de rentevergoeding. Voor meer informatie: bezoek Bitvavo.

Wat was de Bitvavo staking dienst precies in 2022?

Het is belangrijk om te beseffen dat Bitvavo twee verschillende stakingdiensten levert, maar in 2022 de fout maakte om deze samen te voegen onder een naam en dienst. Bitvavo biedt off-chain en on-chain stakingdiensten aan. Er is een zeer belangrijk verschil tussen deze twee diensten. De-onchain stakingdienst is van toepassing op digitale activa die gebruik maken van een 'proof-of-stake'-blockchain. Door deel te nemen aan een staking pool helpt de gebruiker om actief bij te dragen aan de goedkeuring van transacties. Hiervoor krijgt de deelnemer staking rewards voor terug.

Deze on-chain Bitvavo staking dienst biedt de gebruiker een meerwaarde en minder risico dan wanneer de gebruiker zelf elke coin opneemt en op een staking pool alloceert. Echter, de gebruiker beschikt nog steeds niet direct over deze activa. Bitvavo is de derde partij die alles verzorgt voor de gebruiker. De gebruiker beschikt hier over twee verschillende derde partij risico´s. Bitvavo en de stakingdienstverlener die Bitvavo gebruikt om deze dienst te leveren. Wanneer de gebruiker de coins opneemt naar de eigen wallet en vervolgens alloceert op de respectieve staking pools, wordt het risico vermindert door een betere spreiding over de respectieve staking pools. Het beste is natuurlijk om risico´s te verminderen, echter vele gebruikers zullen door technische incompetentie het risico lopen om juist door domme fouten de activa te verliezen. Op deze manier moeten de relatieve voor- en nadelen van Bitvavo staking onchain staking dienst moeten worden afgewogen.

Het probleem was echter dat Bitvavo geen onderscheid maakte in het risicoprofiel als het ging om off-chain staking. Bij de off-chain staking dienst van Bitvavo werden digitale activa ter beschikking gesteld aan Bitvavo om uit te lenen aan een derde partij, niet voor staking, maar handelsactiviteiten. O.a. de volgende digitale activa maakten deel uit van de Bitvavo staking dienst:

 • Bitcoin (BTC) ~ 0.77%
 • Bitcoin Cash (BCH) ~ 1.02%
 • Litecoin (LTC) ~ 1.04%
 • Dai (DAI) ~ 6.1%
 • Tether (USDT) ~ 6.1%
 • USD Coin (USDC) ~ 6.1%

De eerste drie activa zijn Proof-of-Work blockchains en veronderstellen mining, en niet staking voor het verwerven van een passieve vergoeding. DAI, USDT, en USDC zijn stablecoins ofwel tokens op meestal een Proof-of-Stake blockchain zoals Ethereum. Al deze activa worden dus niet gestaked, maar uitgeleend aan een derde partij voor een rentevergoeding. Deze derde partij zal vervolgens meestal deze activa verhandelen voor het verkrijgen van een beter rendement. Het moge duidelijk zijn dat deze vorm van off-chain staking in feite geen staking is, maar kredietverstrekking. Dit komt natuurlijk met een veel groter risico.

De Off-Chain Bitvavo Staking risico´s

Door gebruik te maken van de Bitvavo staking optie worden de activa die onder de off-chain staking dienst vallen gescheiden van Stichting Bitvavo, maar ondergebracht bij Bitvavo Custody B.V. Bitvavo Custody B.V. zal vervolgens deze activa aan een derde kunnen uitlenen voor het verkrijgen van een rentevergoeding. Bitvavo Custody B.V. neemt als kredietgever risico´s en verliest in feite de controle over deze klantentegoeden. Als de kredietnemer niet voldoet aan haar betalingsverplichtingen, kan dit tot grote problemen zorgen. Bitvavo Custody B.V. kan in liquiditeitsproblemen komen en zelfs insolvabel worden. De Bitvavo gebruiker loopt hierbij het risico om haar tegoeden te verliezen.

Bitvavo Custody B.V. had in samenwerking met Coinbase Institutional en Genesis Trading de Bitvavo Staking dienstverlening opgezet. Genesis Trading was een bekend cryptobedrijf dat als een dochteronderneming onder de Digital Currency Group valt. Het was een handelsonderneming in de crypto derivaten- en spotmarkten; en fungeert als een quasi cryptobank en custodian voor institutionele partijen.

Bitvavo kwam in de problemen door Genesis Trading

Genesis Trading was door de implosie van het Terra Luna project en later de FTX-exchange in grote liquiditeitsproblemen terecht gekomen. Genesis Trading is in feite bankroet. De off-chain Bitvavo staking activa waren hieronder gebracht. Bitvavo Custody B.V. heeft nu vordering van 280 miljoen dollar op Genesis Trading uit staan. Gelukkig beschikte Bitvavo over de middelen om deze liquiditeitscrisis. Echter, het gaf wel aan wat de risico´s zijn en waarom we verder onze lezers voorzichtigheid aanraden met het activeren van de Bitvavo lending en staking opties. Voor meer informatie: Bitvavo in de problemen door DCG-Genesis crisis. Bitvavo heeft van deze fout geleerd en heeft nu een samenwerking met Figment staking.

Bitvavo Staking - Conclusie

De Bitvavo Staking dienstverlening was aanvankelijk gebrekkig opgezet. In het begin werd geen onderscheid gemaakt tussen on-chain en off-chain staking op het handelsplatform. De liquiditeitsrisico´s werden onderschat en Bitvavo kwam in 2022 in de problemen doordat haar partners Genesis Trading & DGC tijdens de laatste crypto crash er flink van langs kregen. Bitvavo heeft deze crisis prima afgehandeld en de klantentegoeden waren nooit in gevaar dankzij goede bedrijfsvoering en afdoende liquiditeit. Echter, het was wel een duidelijke waarschuwing en leerervaring. Staking en vooral lending komt met tegenpartij risico´s. Anno 2024 heeft Bitvavo een sterk verbeterde dienstverlening opgezet voor haar klanten met afdoende flexibiliteit. Echter, de Bitvavo lending rewards wegen eigenlijk niet op tegen de risico´s. Het heeft geen zin om bitcoin uit te lenen. Gebruik Bitvavo alleen voor de bitcoin spothandel en activeer niet de lending optie in de handelsrekening.

Dit advies geldt trouwens voor alle brokers en exchanges die staking of rentevergoedingen aanbieden. Bitvavo is gewoon een voorbeeld van een exchange die staking aan haar gebruikers aanbiedt. Bijna alle andere exchanges en brokers hebben een soortgelijke dienst, met soortgelijke risico´s. Koop alleen voordelig Bitcoin (BTC) bij Bitvavo. Verstuur de aangekochte bitcoin naar je eigen bitcoin wallet. Onze voorkeur gaat uit naar een Trezor hardware wallet.

Voor meer uitgebreide informatie, kunnen we onze lezers de volgende artikelen aanbevelen:

Bronnen: