ByBit versus Bitvavo - welke exchange is beter, ByBit of Bitvavo?

07-08-2023

ByBit vs Bitvavo samenvatting: Bitvavo beschikt over een DNB-registratie en biedt een liquide BTC/EUR spotmarkt aan die afdoende is voor de meeste particulieren beleggers en daytraders in deze handelspaar. ByBit biedt een betere spotmarkt aan voor de USD-stablecoins. Bitvavo heeft geen futures markt en een beperkt productaanbod in vergelijking met ByBit. ByBit is als crypto exchange en finance platform beter te vergelijken met Binance dan Bitvavo. ByBit heeft een brug geslagen naar de Nederlandse markt door de samenwerking met SATOS. ByBit zal streven naar een volwaardige DNB-registratie. Doordat Binance de Nederlandse markt heeft verlaten, is ByBit een beter alternatief voor Binance.

ByBit aast op de Nederlandse markt

Introductie: ByBit is door de samenwerking met de Nederlandse broker SATOS een concurrent voor Bitvavo geworden. Nederlanders kunnen eenvoudig met een SEPA-overschrijving of een iDEAL-storting euro´s storten op de ByBit handelsrekening en daar aan de slag gaan met margin trading, futures trading, het verhandelen van NFT´s en wat nog niet meer! Laten we deze exchanges even vergelijken en kijken wat de relatieve voor- en nadelen van beide exchanges zijn.

ByBit versus Bitvavo – de belangrijkste spotmarkten

In de eerste plaats, Bitvavo is een betrouwbare Nederlandse crypto spot exchange. Dit wil zeggen dat vraag en aanbod van bijvoorbeeld bitcoin in de vorm van koop- en verkooporders wordt gematcht op basis van de prijs. Bitcoin wordt direct verhandeld tussen de gebruikers van het handelsplatform. Bitvavo heeft een zeer liquide euro-bitcoin spotmarkt met lage handelskosten. Nederlanders kunnen hier gemakkelijk en goedkoop bitcoin kopen en verkopen. Verder beschikt Bitvavo over een DNB-registratie en over de beste veiligheidsmaatregelen; op het zelfde niveau als Coinbase. De Bitvavo exchange is verzekerd en heeft ook een account garantie voor haar gebruikers. Een spot trader die limietorders plaatst zal maximaal 0.15% in handelskosten afdragen. Hoe groter de handelsvolumes, hoe lager de fees. Als het gaat om een goede, goedkope en veilige bitcoin spothandel voor euro´s (BTC/EUR) is Bitvavo de beste keuze.

Waarom? ByBit heeft (nog) geen liquide euro-bitcoin spotmarkt. ByBit heeft wel een van de meest liquide USD stablecoin spot markten. USDC en USDT worden hier dagelijks in enorme hoeveelheden verhandeld voor bitcoin (BTC). Op de ByBit BTC/USDC spotmarkt wordt dagelijks voor meer dan $100 miljoen in BTC verhandeld. Op de Bitvavo BTC/EUR spotmarkt wordt dagelijks voor meer dan $2,5 in BTC verhandeld. Voor een spot trader die zoekt naar een liquide USDC spotmarkt voor bitcoin zal bij ByBit beter worden bediend. ByBit is ook goedkoper. Een spot handelaar betaalt maximaal 0.1%, echter VIP-klanten zullen veel minder in handelskosten afdragen aan de exchange. Een spothandelaar die zoekt naar de meest liquide USDC & USDT spotmarkten voor de handel in bitcoin, zal bij ByBit meer profijt hebben.

ByBit versus Bitvavo – Futures markten

Bitvavo Futures? Nee, Bitvavo is een strikt gereguleerde crypto exchange en kan hierdoor (nog) geen termijncontracten aanbieden. Termijncontracten lenen zich ook het best voor het handelen met een hefboom en het plaatsen van een short of long positie op bitcoin (BTC). Bitvavo beschikt niet over een futures markt en een handelaar kan door niet bijvoorbeeld een euro spot handelspositie afdekken met een termijncontract of optiecontract. Bybit staat eigenlijk niet bekend om haar spotmarkten. ByBit is groot geworden dankzij het opzetten van een professionele liquide crypto derivatives exchange. ByBit is internationaal gezien de grootste derivatenbeurs voor crypto´s en biedt o.a. een MetaTrader4 (MT4) handelsrekening aan voor de professionele daytraders. ByBit is de beste keuze voor o.a. de handel in bitcoin futures.

ByBit versus Bitvavo – Finance & DeFi & Web3

ByBit lijkt qua opzet en productaanbod veel op Binance. Het productaanbod van ByBit is enorm. ByBit beschikt over een kredietmarktplaats voor o.a. het verkrijgen van een lening op basis van crypto als onderpand. ByBit beschikt over een eigen decentrale handelsbeurs en wallet die toegang geeft tot allerlei Web3 en DeFi-toepassingen. Verder beschikt ook ByBit over een Mastercard waardoor je bijvoorbeeld met de bitcoin op de rekening kunt betalen in de Albert Heijn. ByBit is qua productaanbod niet te vergelijken met Bitvavo. Bitvavo kan door het regel- en wetgevingskader in Nederland niet veel producten aanbieden.

ByBit versus Bitvavo – is ByBit legaal in Nederland?

Hier komen we op een cruciale vraag. Bitvavo is met een DNB-registratie een legale crypto spot exchange. ByBit heet een tussenoplossing gevonden. ByBit werkt samen met SATOS waardoor de liquide spot exchange van ByBit in feite toegankelijk is geworden voor Nederlanders. Echter, ByBit heeft zelf geen DNB registratie en het is maar de vraag of Nederlandse gebruikers daadwerkelijk toegang kunnen krijgen tot alle trading mogelijkheden zonder dat ByBit in de problemen komt met DNB. De vraag is welke producten ByBit kan aanbieden aan Nederlandse gebruikers zonder dat het tot problemen zal leiden. Het is wel duidelijk dat ByBit zal werken aan het verkrijgen van een DNB registratie. Echter, zolang ByBit nog geen registratie heeft, opereert Bybit in een grijze zone wat betreft het productaanbod.

Bybit versus Bitvavo – Conclusie

Voor de spot trader die wil handelen op een liquide BTC/EUR spotmarkt is Bitvavo zonder twijfel de beste exchange. Voor de doorsnee particulier die wil beleggen in bitcoin en wellicht af en toe wil handelen met bitcoin, is ook Bitvavo volledig toereikend en de betere keuze. Echter, voor die handelaren die toegang willen krijgen tot de liquide stablecoin spot markten en ook de crypto-termijncontracten is ByBit de beste keuze.

Verder kan Bitvavo niet concurreren met Bybit als het gaat om het productaanbod. ByBit is het beste vergelijkbaar met Binance en niet met Bitvavo. Doordat Binance de Nederlandse markt heeft verlaten, is ByBit een beter alternatief voor Binance. Vele Nederlandse ex-Binance klanten combineerden een Binance met een Bitvavo rekening.

Het is daarom geen slechte zet voor professionele handelaren om een Bitvavo rekening te combineren met een ByBit rekening.

Verder opgelet. Bybit zal streven om een DNB-registratie te verkrijgen waardoor er wat onzekerheid zal ontstaan over welke producten ByBit wel of niet zal kunnen aanbieden aan haar Nederlandse klanten. Echter, Nederlandse klanten zijn al niet meer welkom bij Binance , OKX en andere internationale exchanges. Alleen KuCoin (geen DNB-registratie) accepteert zonder problemen Nederlandse klanten. Vandaar dat als vuistregel geldt, open altijd eerst een rekening bij een DNB-geregistreerde exchange.

Dankzij de samenwerking met SATOS is ByBit goed op weg om uiteindelijk een volwaardige registratie te verkrijgen en is het zeker interessant voor de Nederlandse daghandelaar in termijncontracten of stablecoins om een ByBit rekening te openen en deze wellicht te combineren met een Bitvavo rekening. Voor de meeste particuliere beleggers in crypto, zal een Bitvavo rekening voldoende zijn. Voor meer informatie, lees de volgende uitgebreide review:

Nederlandse ByBit Review 2023

Gerelateerde artikelen: Wat zijn de nadelen van de Bitvavo exchange?

Wat is een goed alternatief voor Bitvavo?

Bybit versus Binance - welke exchange is beter?