ByBit versus Bitvavo; welke exchange is beter? ByBit of Bitvavo?

07-08-2023

In dit uitgebreide artikel vergelijken we de exchange van Bitvavo versus die van ByBit. We beginnen met een samenvatting. ByBit vs Bitvavo samenvatting:

Bitvavo beschikt over een DNB-registratie en biedt een liquide BTC/EUR spotmarkt aan die afdoende is voor de meeste particulieren beleggers en daytraders in deze handelspaar. Bitvavo heeft internationaal gezien een van de meest liquide euromarkt voor de handel in bitcoin (BTC). Een belangrijk wapenfeit en voordeel van Bitvavo t.o.v. de grote concurrentie. Het dagelijkse handelsvolume in euro is op Bybit veel kleiner in vergelijking met Bitvavo. Echter, ByBit biedt een betere spotmarkt aan voor de USD-stablecoins. ByBit biedt ook een robuust handelsplatform aan met meer handelsopties. Het is namelijk zo dat Bitvavo niet beschikt over een futures markt en een beperkt productaanbod heeft in vergelijking met ByBit. ByBit is als crypto exchange en finance platform beter te vergelijken met Binance dan Bitvavo. ByBit heeft een brug geslagen naar de Nederlandse markt door de samenwerking met SATOS. ByBit zal streven naar een volwaardige DNB-registratie. Doordat Binance de Nederlandse markt heeft verlaten, is ByBit een beter alternatief voor Binance.

Over het algemeen genomen volstaat Bitvavo voor de Nederlandse belegger en handelaar. Een handelaar die gewoon met euro´s wil handelen op de crypto spotmarkten zal meer hebben aan Bitvavo dan ByBit. ByBit is ideaal voor de meest veeleisende handelaar in bitcoin termijncontracten en verder toegang wenst tot de meest liquide USDT-cryptomarkten. Update 2024. Vanaf 27 maart 2024 zal het Bybit platform beperkter worden voor de Nederlandse trader. Inwoners van Nederland zullen alleen via Bybit Nederland toegang krijgen tot het platform. Door de strenge wet- en regelgeving, zal Bybit tijdelijk de volgende features gaan uitschakelen: OTC trading, derivaten futures + options, copy trading & futures copy trading. Dit maakt het onderscheid tussen Bitvavo en Bybit niet meer relevant. De voorkeur gaat dan uit naar Bitvavo. Handelaren die graag in termijncontracten willen handelen, kunnen het beste naar Kraken, Deribit of Bitmex stappen. Een andere, meer complete optie is het handelsplatform van Nexo.

ByBit aast op de Nederlandse markt

Introductie: ByBit is door de samenwerking met de Nederlandse broker SATOS een concurrent voor Bitvavo geworden. Nederlanders kunnen eenvoudig met een SEPA-overschrijving of een iDEAL-storting euro´s storten op de ByBit handelsrekening en daar aan de slag gaan met margin trading, futures trading, het verhandelen van NFT´s en wat nog niet meer! Laten we deze exchanges even vergelijken en kijken wat de relatieve voor- en nadelen van beide exchanges zijn.

ByBit versus Bitvavo – de belangrijkste spotmarkten

In de eerste plaats, Bitvavo is een betrouwbare Nederlandse crypto spot exchange. Dit wil zeggen dat vraag en aanbod van bijvoorbeeld bitcoin in de vorm van koop- en verkooporders wordt gematcht op basis van de prijs. Bitcoin wordt direct verhandeld tussen de gebruikers van het handelsplatform. Bitvavo heeft een zeer liquide euro-bitcoin spotmarkt met lage handelskosten. Nederlanders kunnen hier gemakkelijk en goedkoop bitcoin kopen en verkopen. Verder beschikt Bitvavo over een DNB-registratie en over de beste veiligheidsmaatregelen; op het zelfde niveau als Coinbase. De Bitvavo exchange is verzekerd en heeft ook een account garantie voor haar gebruikers. Een spot trader die limietorders plaatst zal maximaal 0.15% in handelskosten afdragen. Hoe groter de handelsvolumes, hoe lager de fees. Als het gaat om een goede, goedkope en veilige bitcoin spothandel voor euro´s (BTC/EUR) is Bitvavo de beste keuze.

Waarom? ByBit heeft (nog) geen liquide euro-bitcoin spotmarkt. ByBit heeft wel een van de meest liquide USD stablecoin spot markten. USDC en USDT worden hier dagelijks in enorme hoeveelheden verhandeld voor bitcoin (BTC). Op de ByBit BTC/USDC spotmarkt wordt dagelijks voor meer dan $100 miljoen in BTC verhandeld. Op de Bitvavo BTC/EUR spotmarkt wordt dagelijks voor meer dan $2,5 miljoen in BTC verhandeld. Voor een spot trader die zoekt naar een liquide USDC spotmarkt voor bitcoin zal bij ByBit beter worden bediend. ByBit is ook goedkoper. Een spot handelaar betaalt maximaal 0.1%, echter VIP-klanten zullen veel minder in handelskosten afdragen aan de exchange. Een spothandelaar die zoekt naar de meest liquide USDC & USDT spotmarkten voor de handel in bitcoin, zal bij ByBit meer profijt hebben.

ByBit versus Bitvavo – Futures markten

Bitvavo Futures? Nee, Bitvavo is een strikt gereguleerde crypto exchange en kan hierdoor (nog) geen termijncontracten aanbieden. Termijncontracten lenen zich ook het best voor het handelen met een hefboom en het plaatsen van een short of long positie op bitcoin (BTC). Bitvavo beschikt niet over een futures markt en een handelaar kan door niet bijvoorbeeld een euro spot handelspositie afdekken met een termijncontract of optiecontract. Bybit staat eigenlijk niet bekend om haar spotmarkten. ByBit is groot geworden dankzij het opzetten van een professionele liquide crypto derivatives exchange. ByBit is internationaal gezien de grootste derivatenbeurs voor crypto´s en biedt o.a. een MetaTrader4 (MT4) handelsrekening aan voor de professionele daytraders. ByBit is de beste keuze voor o.a. de handel in bitcoin futures. Inwoners van Nederland zullen geen toegang krijgen tot de Bybit futures markten en alleen via Bybit Nederland toegang krijgen tot het productaanbod van Bybit.

ByBit versus Bitvavo – Finance & DeFi & Web3 & tokens

ByBit lijkt qua opzet en productaanbod veel op Binance. Het productaanbod van ByBit is enorm. ByBit beschikt over een kredietmarktplaats voor o.a. het verkrijgen van een lening op basis van crypto als onderpand. ByBit beschikt over een eigen decentrale handelsbeurs en wallet die toegang geeft tot allerlei Web3 en DeFi-toepassingen. Verder beschikt ook ByBit over een Mastercard waardoor je bijvoorbeeld met de bitcoin op de rekening kunt betalen in de Albert Heijn. ByBit is qua productaanbod niet te vergelijken met Bitvavo. Bitvavo kan door het regel- en wetgevingskader in Nederland niet veel producten aanbieden. Echter, Bybit heeft haar productaanbod enorm ingeperkt voor haar klanten die wonen in Nederland. Bybit verschilt niet meer veel in vergelijking met Bitvavo. ByBit heeft wel een OTC-desk voor haar grote klanten, ook een pre-market OTC-desk en een launchpad voor nieuwe tokens. Bybit heeft wat meer handelsopties en een groter aanbod in nieuwe tokens in vergelijking met Bitvavo.

ByBit versus Bitvavo – is ByBit legaal in Nederland?

Hier komen we op een cruciale vraag. Bitvavo is met een DNB-registratie een legale crypto spot exchange. ByBit heet een tussenoplossing gevonden. ByBit werkt samen met SATOS waardoor de liquide spot exchange van ByBit in feite toegankelijk is geworden voor Nederlanders. Echter, ByBit heeft zelf geen DNB registratie en het is maar de vraag of Nederlandse gebruikers daadwerkelijk toegang kunnen krijgen tot alle trading mogelijkheden zonder dat ByBit in de problemen komt met DNB. De vraag is welke producten ByBit kan aanbieden aan Nederlandse gebruikers zonder dat het tot problemen zal leiden. Het is wel duidelijk dat ByBit zal werken aan het verkrijgen van een DNB registratie. Echter, zolang ByBit nog geen registratie heeft, opereert Bybit in een grijze zone wat betreft het productaanbod.

Bybit versus Bitvavo – Conclusie

Voor de spot trader die wil handelen op een liquide BTC/EUR spotmarkt is Bitvavo zonder twijfel de beste exchange. Voor de doorsnee particulier die wil beleggen in bitcoin en wellicht af en toe wil handelen met bitcoin, is ook Bitvavo volledig toereikend en de betere keuze. Echter, voor die handelaren die toegang willen krijgen tot de liquide stablecoin spot markten en ook de crypto-termijncontracten is ByBit de beste keuze.

Verder kan Bitvavo niet concurreren met Bybit als het gaat om het productaanbod. ByBit is het beste vergelijkbaar met Binance en niet met Bitvavo. Doordat Binance de Nederlandse markt heeft verlaten, is ByBit een beter alternatief voor Binance. Vele Nederlandse ex-Binance klanten combineerden een Binance met een Bitvavo rekening. Het is daarom geen slechte zet voor professionele handelaren om een Bitvavo rekening te combineren met een ByBit rekening. Echter, dit geldt alleen als je geen inwoner bent van Nederland.

Inwoners van Nederland hebben alleen nog toegang tot de Bybit spot markten via Bybit Nederland. Als je zoekt naar een complete internationale exchange die wel nog inwoners van Nederland accepteert, dan is Nexo een goede en complete optie. Verder natuurlijk de crypto derivatenbeurzen van Deribit en Bitmex. KuCoin (geen DNB-registratie) accepteert zonder problemen Nederlandse klanten.

Voor de meeste particuliere beleggers in crypto, zal een Bitvavo rekening voldoende zijn. Voor meer informatie, lees de volgende uitgebreide review:

Nederlandse ByBit Review

Gerelateerde artikelen:

Wat zijn de nadelen van de Bitvavo exchange?

Wat is een goed alternatief voor Bitvavo?

Bybit versus Binance - welke exchange is beter?