Wat zijn de problemen en nadelen van het Bitvavo handelsplatform?

26-02-2024

Wat zijn de nadelen en mogelijke problemen met het handelsplatform van Bitvavo? Bitvavo is de grootste crypto exchange van Nederland en levert een uitstekende dienstverlening die voor de doorsnee gebruiker gewoon afdoende is. Echter, het handelsplatform van Bitvavo kent beperkingen die door bepaalde gebruikers en handelaars als nadelen worden beschouwd. Welke problemen en nadelen kent Bitvavo?

Wat zijn de nadelen volgens een deel gebruikers?

Laten we even de nadelen en eventuele problemen met het gebruik van het Bitvavo cryptoplatform eens opsommen:

Bitvavo margin trading. Bitvavo ondersteunt geen margin trading. Op de meeste internationale handelsbeurzen kan er met een hefboom worden gehandeld. Dit wordt ook wel een leveraged trade order genoemd. Leveraged trading biedt een handelaar de mogelijkheid om voor een kleine vergoeding van de exchange te lenen om een grotere positie in te nemen. Handelen met een hefboom is uitermate geschikt om op korte termijn te handelen en in te spelen op de volatiele markt; vooral als de handelaar zijn activa nog in koude opslag heeft staan op b.v. een hardware wallet. Handelen met een hefboom is natuurlijk wel heel risicovol. ByBit, Kucoin, Kraken, Coinbase en Binance, belangrijke concurrenten van Bitvavo ondersteunen dit natuurlijk wel.

Bitvavo Futures? Nee, er is geen Bitvavo Futures markt voor crypto-termijncontracten en andere derivaten. Op Bitvavo kun je niet crypto shorten of een long positie handhaven op bitcoin met een BTC perpetual contract.

Dus short'- en 'long'-posities aanmaken is op Bitvavo niet mogelijk. Ook het inleggen van meerdere opdrachten in één order, zogenaamde 'One Cancels the Other' (OCO) orders zijn (nog) niet mogelijk. Dit feit dat Bitvavo geen handel in termijncontracten faciliteert om bepaalde posities te hegden wordt door vele professionele handelaren als een nadeel en beperking van het Bitvavo handelsplatform beschouwd. ByBit, Kucoin, Binance, Coinbaseen Kraken faciliteren wel de handel in derivaten.

Bitvavo Fractional Stocks. Bitvavo ondersteunt geen fractionele aandelen en andere effecten of beleggingsvormen. Steeds meer cryptoplatforms groeien uit tot een compleet beleggingsplatform voor alle mogelijke activa. Deze trend is ook duidelijk bij digitale banken zoals Revolut. Binance en Bitpanda zijn twee spelers die duidelijk de kant van een neo-bank en totale beleggingsplatform op gaan. Bij Bitpanda is het zelfs mogelijk om te beleggen in ETF´s en edelmetalen. Met Bitpanda kun je verder ook SEPA-betalingen uitvoeren en is het platform uitgerust met een Visa-betaalkaart.

Bitvavo Finance. Bitvavo ondersteunt geen volwaardige cryptokredietmarkt. De Bitvavo staking dienstverlening was niet volledig doordacht opgezet en was mede daardoor in de problemen gekomen met Genesis-DCG. Voor meer informatie: Bitvavo in de problemen met DCG. ByBit, Binance en Coinbase hebben wel een volwaardige cryptokredietmarkt, echter crypto lending is een uiterst risicovolle praktijk die we onze lezers niet aanbevelen. De problemen rondom kredietverlening en staking in zijn algemeenheid geld voor elk cryptoplatform. Doe eerst goed zelf je onderzoek. Bitvavo heeft na het DCG debacle wel het staking programma hervormd en nu veiliger opgezet waarbij de klant meer controle krijgt over welke activa deze wel of niet wenst te staken of uit te lenen.

Een ander nadeel is dat Bitvavo in Nederland opereert en daardoor onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank. Zeker, het biedt veiligheid, maar ook dat er een compliance team is die o.a. vragen kan stellen over de herkomst van het geld. Opnames moeten ook geverifieerd worden. Het feit dat Bitvavo moet voldoen aan strikte AMLD5-regels kan het gebruikersgemak en de privacy aantasten. Echter, het is een kwestie van tijd dat andere buitenlandse exchanges haar gebruikers ook gaat lastigvallen met vragen over het inkomen en herkomst van het vermogen en dergelijke. Wil je dit vermijden, dan zul je gebruik moeten maken van een decentrale handelsbeurs.

Bitvavo illuidity warnings. Een ander nadeel is dat Bitvavo geen liquide markten heeft voor alle tokens en cryptomunten die het aanbiedt. Bitvavo heeft een zeer liquide bitcoin spotmarkt, maar voor de vreemde tokens kan de gebruiker een illuidity warning krijgen. Een handelaar ontvangt een melding over zo´n illiquide markt als het uitvoeren van een order er toe zou leiden dat de uiteindelijke prijs die de gebruiker betaalt meer dan 2% hoger is dan de (indicatie)prijs. Binance beschikt over de meest liquide markten voor alle mogelijke tokens en cryptomunten. Aangezien Binance geen Nederlanders meer tot het platform toelaat, is de dienstverlening van ByBit een prima alternatief.

Bitvavo problemen m.b.t. storingen. Inderdaad 2023 was een jaar met vele groeipijnen. Bitvavo is in een rap tempo uitgegroeid tot de meest liquide euro exchange in de wereld voor o.a. de bitcoin spot handel. Deze snelle groei zorgde af en toe voor storingen op het Bitvavo handelsplatform. Dit zorgde voor ergernis en frustratie. Bitvavo investeert veel geld in ICT en veiligheid. Deze Bitvavo problemen met de haar snelle groei zullen in de loop van 2024, als het goed is, minder worden. Wil je geen risico lopen, dan is het natuurlijk beter om gebruik te maken van een robuust en beproefd handelsplatform zoals deze door ByBit is opgezet.

Conclusie over de nadelen en problemen van het Bitvavo platform

Er zijn een aantal nadelen die verbonden zijn met het Bitvavo handelsplatform. Deze nadelen en problemen hebben vooral te maken met juist de meer risicovolle kant van de cryptomarkten. De handel in derivaten, met een hefboom, op een illiquide cryptomarkt. De redactie van Bitcoingids.com maant gebruikers juist aan om risico´s te vermijden en sowieso de handel in cryptomunten.

Het is veel verstandiger om het gewoon bij bitcoin te houden. Bitcoin koop je op de spotmarkt voor een goede prijs gemakkelijk met iDEAL op Bitvavo. Je betaalt een zeer lage commissie 0.25% en krijgt er veel BTC voor terug. Deze zet je vervolgens op je eigen bitcoin wallet. Je kunt vervolgens een bitcoin acquisitie en handel strategie opstellen die bij je past. Met mogelijke ondersteuning van een handelsbot voor Bitvavo.

Echter, de handel in derivaten met een hefboom, vooral in de wilde volatiele cryptomarkten, is extreem risicovol en alleen iets voor de professionele traders. De meeste beleggers hebben genoeg aan de dienstverlening van Bitvavo en mogelijk kunnen ze een Bitvavo rekening combineren met een ByBit rekening. ByBit blinkt uit als het gaat om het neerzetten van een robuust handelsplatform voor de meest veeleisende handelaar op zowel de crypto spot- en derivatenmarkten.

Het is een beetje kijken en vergelijken. Echter, onze ervaringen met Bitvavo zijn zeer goed, maar ja, iedereen wenst wel wat iets anders en wordt ontevreden. Het is nooit verkeerd om Bitvavo eens te vergelijken met andere dienstverleners.

Voor meer informatie: lees onze volledige Bitvavo Review.

Gerelateerde artikelen:

ByBit versus Bitvavo

Kucoin versus Bitvavo

Kraken versus Bitvavo

Bitpanda versus Bitvavo

Wat is een goed alternatief voor Bitvavo?