Wat zijn de problemen en nadelen van het Bitvavo handelsplatform?

24-06-2024

Wat zijn de nadelen en mogelijke problemen met het handelsplatform van Bitvavo? Wat is Bitvavo? Bitvavo is de grootste crypto exchange van Nederland en levert een uitstekende dienstverlening die voor de doorsnee gebruiker gewoon afdoende is. Echter, het handelsplatform van Bitvavo kent beperkingen die door bepaalde gebruikers en handelaars als nadelen worden beschouwd. Wat is Bitvavo´s beperking? Welke problemen en nadelen kent Bitvavo?

Wat zijn de nadelen volgens een deel gebruikers?

Laten we even de nadelen en eventuele problemen met het gebruik van het Bitvavo cryptoplatform eens opsommen:

Bitvavo OTC desk? Nee, inderdaad, Bitvavo beschikt (nog) niet over een OTC-desk voor beleggers die graag bitcoin of andere activa buiten de exchange om willen kopen en verkopen voor grote bedragen. Er zijn beleggers die gewoon voor de lange termijn in grotere bedragen bitcoin willen kopen; en deze verder niet willen verhandelen. Een OTC-desk levert een op maat gemaakte en persoonlijke service om voor een goede prijs bitcoin te kopen. Bitvavo levert deze dienst niet. Echter, de Nederlandse broker Coinmerce doet dit wel, en doet dit goed. Voor meer informatie: bezoek Coinmerce.

Bitvavo staat onder DNB toezicht. Het Nederlands toezichtsklimaat onder leiding van De Nederlandsche Bank (DNB) is een beperkende factor. Bitvavo kan daardoor een aantal belangrijke handelsdiensten en andere populaire features niet aanbieden. Echter, deze features en diensten komen wel met grote risico´s op verliezen. Het is in dit opzicht niet vreemd dat DNB hier hard optreedt. Laten het eens verder uitdiepen.

Bitvavo margin trading. Bitvavo ondersteunt geen margin trading. Op de meeste internationale handelsbeurzen kan er met een hefboom worden gehandeld. Dit wordt ook wel een leveraged trade order genoemd. Leveraged trading biedt een handelaar de mogelijkheid om voor een kleine vergoeding van de exchange te lenen om een grotere positie in te nemen. Handelen met een hefboom is uitermate geschikt om op korte termijn te handelen en in te spelen op de volatiele markt; vooral als de handelaar zijn activa nog in koude opslag heeft staan op b.v. een hardware wallet. Handelen met een hefboom is natuurlijk wel heel risicovol. Vele buitenlandse exchanges waar het handelen met een hefboom wel mogelijk is, weren Nederlanders. Kraken, Coinbase en Binance, belangrijke concurrenten van Bitvavo ondersteunen wel hefbomen. Bybit niet meer.

Bitvavo Futures? Nee, er is geen Bitvavo Futures markt voor crypto-termijncontracten en andere derivaten. Op Bitvavo kun je niet crypto shorten of een long positie handhaven op bitcoin met een BTC perpetual contract.

Dus short'- en 'long'-posities aanmaken is op Bitvavo niet mogelijk. Ook het inleggen van meerdere opdrachten in één order, zogenaamde 'One Cancels the Other' (OCO) orders zijn (nog) niet mogelijk. Dit feit dat Bitvavo geen handel in termijncontracten faciliteert om bepaalde posities te hegden wordt door vele professionele handelaren als een nadeel en beperking van het Bitvavo handelsplatform beschouwd. De beste derivates exchanges voor Nederlandse traders zijn Kraken, Bitmex en Deribit. Coinbase biedt geen derivaten aan in Nederland. Bybit is gestopt met het aanbieden van derivaten aan inwoners van Nederland. Kucoin verkeert in juridische problemen met de Amerikaanse toezichthouder.

Bitvavo Fractional Stocks. Bitvavo ondersteunt geen fractionele aandelen en andere effecten of beleggingsvormen. Steeds meer cryptoplatforms groeien uit tot een compleet beleggingsplatform voor alle mogelijke activa. Deze trend is ook duidelijk bij digitale banken zoals Revolut. Binance en Bitpanda zijn twee spelers die duidelijk de kant van een neo-bank en totale beleggingsplatform op gaan. Bij Bitpanda is het zelfs mogelijk om te beleggen in ETF´s en edelmetalen. Met Bitpanda kun je verder ook SEPA-betalingen uitvoeren en is het platform uitgerust met een Visa-betaalkaart.

Bitvavo Finance. Bitvavo ondersteunt geen volwaardige cryptokredietmarkt. De Bitvavo staking dienstverlening was niet volledig doordacht opgezet en was mede daardoor in de problemen gekomen met Genesis-DCG. Voor meer informatie: Bitvavo in de problemen met DCG. ByBit, Binance en Coinbase hebben wel een volwaardige cryptokredietmarkt, echter crypto lending is een uiterst risicovolle praktijk die we onze lezers niet aanbevelen. De problemen rondom kredietverlening en staking in zijn algemeenheid geld voor elk cryptoplatform. Doe eerst goed zelf je onderzoek. Bitvavo heeft na het DCG debacle wel het staking programma hervormd en nu veiliger opgezet waarbij de klant meer controle krijgt over welke activa deze wel of niet wenst te staken of uit te lenen. De samenwerking met Figment Staking is een flinke verbetering en een belangrijke stap vooruit. Voor meer info: nadelen en voordelen m.b.t. crypto staking en lending bij Bitvavo. Nexo Finance is wellicht een beter alternatief voor Bitvavo als het gaat om het verkrijgen van kredieten of een hogere vergoeding. Voor meer informatie: Nexo Review.

Vandaar, het is in dit opzicht een nadeel dat Bitvavo in Nederland opereert en daardoor onder toezicht staat van DNB. Zeker, het biedt veiligheid, maar ook dat er een compliance team is die o.a. vragen kan stellen over de herkomst van het geld. Opnames moeten ook geverifieerd worden. Het feit dat Bitvavo moet voldoen aan strikte AMLD5-regels kan het gebruikersgemak en de privacy aantasten. Echter, het is een kwestie van tijd dat andere buitenlandse exchanges haar gebruikers ook gaat lastigvallen met vragen over het inkomen en herkomst van het vermogen en dergelijke. Wil je dit vermijden, dan zul je gebruik moeten maken van een decentrale handelsbeurs. We kunnen helaas de lange arm van de toezichthouders niet ontkomen zolang we van een gecentraliseerde handelsbeurs gebruik maken.

Bitvavo illuidity warnings. Een ander nadeel is dat Bitvavo geen liquide markten heeft voor alle tokens en cryptomunten die het aanbiedt. Bitvavo heeft een zeer liquide bitcoin spotmarkt, maar voor de vreemde tokens kan de gebruiker een illuidity warning krijgen. Een handelaar ontvangt een melding over zo´n illiquide markt als het uitvoeren van een order er toe zou leiden dat de uiteindelijke prijs die de gebruiker betaalt meer dan 2% hoger is dan de (indicatie)prijs. Binance beschikt over de meest liquide markten voor alle mogelijke tokens en cryptomunten. Aangezien Binance geen Nederlanders meer tot het platform toelaat, is de dienstverlening van ByBit een prima alternatief.

Bitvavo problemen m.b.t. storingen. Inderdaad 2023 was een jaar met vele groeipijnen. Bitvavo is in een rap tempo uitgegroeid tot de meest liquide euro exchange in de wereld voor o.a. de bitcoin spot handel. Deze snelle groei zorgde af en toe voor storingen op het Bitvavo handelsplatform. Dit zorgde voor ergernis en frustratie. Bitvavo investeert veel geld in ICT en veiligheid. Deze Bitvavo problemen met de haar snelle groei zullen in de loop van 2024, als het goed is, minder worden. Wil je geen risico lopen, dan is het natuurlijk beter om gebruik te maken van een robuust en beproefd handelsplatform zoals deze door Kraken, Bitmex en ook ByBit is opgezet.

Conclusie over de nadelen en problemen van het Bitvavo platform

Er zijn een aantal nadelen die verbonden zijn met het Bitvavo handelsplatform. Deze nadelen en problemen hebben vooral te maken met juist de meer risicovolle kant van de cryptomarkten en het toezichtsklimaat in Nederland. De handel in derivaten, met een hefboom, op een illiquide, volatiele cryptomarkt is zeer risicovol. De redactie van Bitcoingids.com maant gebruikers juist aan om risico´s te vermijden en sowieso de handel in cryptomunten.

Het is veel verstandiger om het gewoon bij bitcoin te houden. Bitcoin koop je op de spotmarkt voor een goede prijs gemakkelijk met iDEAL op Bitvavo. Je betaalt een zeer lage commissie 0.25% en krijgt er veel BTC voor terug. Deze zet je vervolgens op je eigen bitcoin wallet. Je kunt vervolgens een bitcoin acquisitie en handel strategie opstellen die bij je past. Met mogelijke ondersteuning van een handelsbot voor Bitvavo. Bitvavo heeft helaas geen OTC-desk. Voor deze dienst kan een belegger het beste stappen naar de Nederlandse crypto broker Coinmerce, die trouwens ook over een USDT spot exchange beschikt.

Coinmerce en Bitvavo bieden geen hefbomen en derivaten aan. Echter, de handel in derivaten met een hefboom, vooral in de wilde volatiele cryptomarkten, is extreem risicovol en alleen iets voor de professionele traders. De meeste beleggers hebben genoeg aan de dienstverlening van Bitvavo en mogelijk kunnen ze een Bitvavo rekening combineren met een Nexo rekening (voor krediet, staking en betaalkaart) en een Deribit rekening (voor crypto opties en futures). Het meest volwaardige alternatief is naar onze mening Kraken, echter Kraken beschikt niet over Nederlandstalige ondersteuning en is minder gemakkelijk in gebruik voor een doorsnee gebruiker. Bitpanda is ook interessant, maar wel duurder in gebruik en niet beschikbaar voor inwoners van Nederland.

Het is een beetje kijken en vergelijken. Echter, onze ervaringen met Bitvavo zijn zeer goed, maar ja, iedereen wenst wel wat iets anders en wordt ontevreden. Het is nooit verkeerd om Bitvavo eens te vergelijken met andere dienstverleners zoals Nexo

Voor meer informatie: lees onze volledige Bitvavo Review.

Gerelateerde artikelen:

ByBit versus Bitvavo

Kucoin versus Bitvavo

Kraken versus Bitvavo

Wat is een goed alternatief voor Bitvavo?