Bitvavo vs Binance, zal ik van Binance naar Bitvavo overstappen?

09-07-2023

Van Binance naar Bitvavo overstappen? Zal ik van Bitvavo naar Binance gaan? Hoe verhoudt Bitvavo zich versus Binance? Zeker, steeds meer Binance gebruikers in de Benelux overwegen of zijn gedwongen om van een Binance naar een Bitvavo rekening over te stappen.

Belangrijk Nieuws! Binance niet meer toegankelijk voor Nederlanders!

Vanaf 16 juni 2023 zal Binance geen nieuwe Nederlandse klanten tot haar platform toelaten. Verder zal het haar dienstverlening voor bestaande Nederlandse klanten afsluiten. Het is zaak om van Binance over te stappen naar een vergelijkbare, betrouwbare Nederlandse exchange. Dit is zonder twijfel Bitvavo. Bitvavo heeft verder een overstapservice ingericht voor Binance gebruikers. Het is super eenvoudig om over te stappen van Binance naar Bitvavo. Dit is wat we op dit moment Binance gebruikers aanraden om te doen.

Wanneer je zoekt naar een alternatief voor de handel in termijncontracten en opties, zou je zeker het derivatenplatform van Deribit of ByBiteens kunnen overwegen om te gebruiken.

Binance behoort tot de grootste handelsbeurs voor cryptovaluta met de meeste opties en grootste handelsvolumes. Waarom zou een handelaar van Binance willen overstappen naar de Bitvavo exchange? Laten we eens de match Bitvavo versus Binance eens bespreken in dit artikel en waarom vele Nederlandse handelaren overstappen van Binance naar Bitvavo.

Waarom zou ik van Binance naar Bitvavo overstappen?

Ten eerste, Bitvavo is een handelsplatform ontwikkeld door een Nederlands bedrijf en beschikt over Nederlandse klantenondersteuning. Dit is een belangrijk voordeel van Bitvavo ten aanzien van Binance. Binance is een globaal opererende exchange operatie met vele verschillende onderdelen en vestigingen. Binance heeft geen vestiging in Nederland en beschikt niet over Nederlandstalige ondersteuning. Bovendien opereert het illegaal in Nederland. Binance beschikt niet over een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB). DNB heeft dan ook op 18 augustus 2021 een officiële waarschuwing gegeven aan Binance. Bitvavo opereert legaal in Nederland en beschikt over een registratie. Binance heeft geen registratie van DNB kunnen verkrijgen en heeft vanwege de zware toezicht eisen dan ook Nederland verlaten

Nederlandse Binance klanten zullen de rekening moeten leegmaken waarna Binance de rekening zal afsluiten. Deze Nederlandse Binance klanten zullen moeten zoeken naar een alternatief. We raden dan ook bestaande Binance klanten aan om over te stappen naar Bitvavo

Ten tweede, Bitvavo heeft een overstapservice ingericht voor Nederlandse Binance gebruikers. De supportafdeling zal Binance gebruikers helpen om op de beste en meest voordelige manier de digitale activa over te zetten van de Binance naar de Bitvavo rekening.

Groothandelaars combineren wellicht nog een Bitvavo handelsrekening met een Binancehandelsrekening om de relatieve voor- en nadelen van beide exchanges te mitigeren. Bitvavo ondersteunt geen opties en futures. Deze kunnen het beste worden verhandeld op de robuuste beurzen van Bitfinex of Kraken. Verder zou ook Deribit kunnen worden gebruikt. Deribit is een gespecialiseerde derivatenbeurs voor vooral bitcoin. ByBit kan ook worden overwogen om te gebruiken voor de handel in cryptoderivaten.

Het is belangrijk om alles netjes volgens de huidige wet- en regelgeving te doen. Bitvavo zorgt ervoor dat je op de juiste manier euro´s kunt verkopen voor bitcoin of een USD stablecoin en zodoende deze transactie boekhoudkundig en belastingtechnisch correct kunt verwerken. Hiermee vermijdt je mogelijke problemen met de belastingdienst. Vooral als je straks je winst moet declareren.

Ten derde, de EUR-BTC gateway ofwel wisselpunt is de belangrijkste en vooral voor professionele, zakelijke of institutionele partijen is het cruciaal dat dit scharnierpunt op orde is. Bitvavo met een DNB-registratie steekt hier natuurlijk bovenuit met o.a. een aparte stichting die o.a. de eurotegoeden beheert van haar klanten. Binance beschikt niet over EURO-handelsparen. Binance is een crypto-only-exchange. Je kunt de handelsrekening alleen voorzien van Bitcoin en je zult vervolgens deze moeten verhandelen voor een stablecoin. Dit is een groot nadeel van Binance ten aanzien van Bitvavo. Binance is geen euro-gateway en beschikt niet over bankrekeningen.

Binance had hiervoor in het verleden een aparte exchange voor moeten opbouwen in Jersey, Binance Jersey. Een handelaar moest toen der tijd twee aparte rekeningen openen en valideren om euro's om te wisselen voor Bitcoin. Binance Jersey is nu gesloten. Bij Bitvavo kun je de euro's direct met iDEAL op de handelsrekening laten bijschrijven en een cryptovaluta van keuze kopen. Lekker zo gemakkelijk.

Ten vierde, Bitvavo heeft ook een zeer breed aanbod van cryptovaluta (+175). Binance beschikt desalniettemin over een veel groter aanbod (+350). De vraag is echter of iemand wel zo een groot aanbod nodig heeft. Hoewel Bitvavo niet zo veel crypto's aanbiedt op het handelsplatform, biedt het wel alle belangrijke aan. Bovendien voegt Bitvavo vaak nieuwe crypto's toe. Kwantiteit is verder geen garantie van de kwaliteit. Over het algemeen zijn de meeste crypto´s een nieuwe variant van een effect en zullen ze in de toekomst onder de effectenwetgeving kunnen vallen. Bitcoin is de enige echte decentrale cryptocurrency die als een grondstof (goud) wordt beschouwd en zal worden gereguleerd door de Amerikaanse CFTC. Over het algemeen raden we onze lezers om zich vooral bezig te houden met Bitcoin (BTC) als een lange termijn belegging. Bitcoin is geen crypto. Crypto is iets voor durfkapitalisten en lijkt vaker meer op een casino dan een belegging. Dus, de hoeveelheid van genoteerde tokens en crypto activa biedt over het algemeen geen meerwaarde.

Binance versus Bitvavo, de fees!

Wat wel meerwaarde brengt zijn de kosten. Binance rekent over het algemeen lagere handelscommissies. De handelskosten op Binance liggen tussen de 0.02 – 0.10%, terwijl de handelskosten van Bitvavo tussen de 0.05 – 0.25% liggen. Bij zeer grote opdrachten van een daghandelaar kunnen deze relatief kleine verschillen tussen beide exchanges wel een verschil uitmaken waardoor een zogenaamde walvis (handelaar met grote opdrachten) toch voor Binance zal kiezen. Zal Bitvavo de handelskosten naar beneden bijstellen voor de grote walvissen? Waarschijnlijk op aanvraag wel.

Echter, fees naar beneden bijstellen voor tokens die op Bitvavo weinig handelsvolumes hebben, zal niet voldoende zijn. Binance beschikt gewoon over de beste liquide markten voor de meest exotische tokens en coins.

Ten slotte, Binance beschikt over een Bitcoin OTC-desk, dit heeft Bitvavo niet. Er zijn grote walvissen die ook graag buiten het orderboek om van de exchange orders willen kunnen verwerken. Dit is een tekortkoming van Bitvavo vs Binance. Niettemin, de meeste handelaren hebben geen behoefte aan een OTC-dienst. Het is verder te verwachten dat Bitvavo ook een OTC-dienst zal leveren in de toekomst.

Bitvavo vs Binance - gebruiksvriendelijkheid?

Binance is veel minder overzichtelijk en gebruiksvriendelijk dan Bitvavo. Bitvavo beschikt over twee verschillende interfaces. Eentje is meer geschikt voor de beginner terwijl de andere meer geschikt is voor de professionele trader. Dit wil zeggen dat Bitvavo zodanig is ontworpen dat zowel een onervaren als een ervaren gebruiker en handelaar eenvoudig cryptovaluta kan kopen. Binance beschikt over zoveel verschillende mogelijkheden, toeters en bellen dat het gewoon een onoverzichtelijk geheel wordt.

Bitvavo vs Binance - garanties?

Bitvavo beschikt over een heuse verzekeringspolis verstrekt door een gerespecteerde verzekeringsmaatschappij. Dit komt doordat Bitvavo samenwerkt met de beste custody aanbieders voor de koude opslag van de digitale activa. Het vermogen is verzekerd tot $ 250 miljoen. Binance beschikt over een eigen interne fonds: Secure Asset Fund for Users (SAFU). 10 % van alle fees wordt doorgesluisd naar dit fonds en wordt nu gewaardeerd op ongeveer $1 miljard. Het is een indrukwekkend fonds.

Echter, Binance beidt geen account garantie aan. Dit doet Bitvavo wel. Om de veiligheid van de gebruikerstegoeden naar het volgende niveau te brengen, heeft Bitvavo de Bitvavo-accountgarantie geïntroduceerd. Mocht iemand ongeoorloofd toegang krijgen tot een Bitvavo account en tegoeden verduisteren, dan kan de klant in aanmerking komen voor een terugbetaling tot EUR 100.000.

Conclusie: zal ik nu wel of niet overstappen van Binance naar Bitvavo?

Het overstappen van Binance naar Bitvavo komt met een aantal belangrijke voordelen die voor de doorsnee gebruiker ruimschoots opwegen ten opzichte van de nadelen. Bitvavo is een zeer veel belovende exchange en het team heeft knap werk afgeleverd waardoor deze Nederlandse dienstverlening daadwerkelijk als een goed alternatief voor Binance kan worden aanbevolen.

Bitvavo heeft in feite vele verschillende voordelen die het oordeel eenvoudig maken. Nederlanders zijn beter af bij Bitvavo. Binance opereert illegaal in Nederland, hetgeen potentieel problemen kan opleveren voor de Nederlandse gebruikers van het platform. Natuurlijk, grote handelaars die zoeken naar de beste handelsvolumes en de laagste marges zullen meer baat hebben bij het gebruik van Binance. Binance beschikt over veel meer toeters en bellen waaronder een futures markt, NFT-marktplaats, een kredietmarktplaats, eigen smartchain, DEX, betaalkaart... je kunt het zo gek niet bedenken en Binance heeft het wel! Iemand die daadwerkelijk toegang wil hebben tot alle mogelijkheden die de dolle wereld van crypto biedt, zal zeker aan zijn trekken komen bij Binance. Zeker, crypto makelaars en traders zullen ook blijven inkopen bij Binance, maar het is een kwestie van tijd voordat ze ook Bitvavo zullen toevoegen als een nieuwe bron van goedkope crypto's zolang DNB nog geen registratie aan Binance heeft gegeven.

Natuurlijk, de Bitvavo markten zijn nog lang niet zo liquide als die van Binance. De handelsvolumes zijn op Binance voor de meeste tokens en coins gewoon de beste die je als trader maar wenst. Echter, Bitvavo heeft een zeer liquide euro-bitcoin markt die ook institutionele partijen zal bekoren. ByBit lijkt het meeste op de dienstverlening van Binance. Het beste voor de professionele trader is om Bitvavo met ByBitte combineren waarbij Bitvavo als de euro-gateway wordt gebruikt om toegang te krijgen tot uiteindelijk de futures markten en de algehele bonte tokenwereld bij ByBit met behulp van bitcoin of een stablecoin.

Aangezien Binance geen Nederlandse gebruikers zal accepteren kan Binance het beste worden vervangen door de Deribit ByBit of de Kraken exchanges.

Klik hier om een handelsrekening te openen bij Bitvavo