De Bitvavo Periodieke Aankoop handelsoptie, wat is het nut?

24-06-2024

In dit artikel bespreken we het nut van de volgende optie bij Bitvavo: Bitvavo Periodieke Aankoop. Deze nieuwe feature is officieel op donderdag 11 januari live gegaan.

Wat is het nut van het instellen van periodieke aankopen bij Bitvavo?

Bitvavo introduceerde deze Periodieke Aankoop optie om klanten de mogelijkheid te bieden om automatisch bitcoin en andere cryptovaluta aan te kopen vanuit hun EUR-saldo. Deze functie, gebaseerd op het principe van Dollar-Cost Averaging (DCA), faciliteert investeringen in cryptovaluta zonder de noodzaak voor constante marktmonitoring en -timing.

Bij het activeren van deze functie voltooit Bitvavo de order op een willekeurig moment gedurende de door de gebruiker geselecteerde dag, ter voorkoming van marktmanipulatie en voorkennis. Voor transacties op een specifiek, door de gebruiker bepaald moment, adviseert Bitvavo om de transactie zelf handmatig uit te voeren.

Het nut van deze deze nieuwe aankoopmethode is dat er een rationeel inkoopbeleid wordt gevoerd. Je handelt niet meer op basis van emotie en je hoeft de markt niet meer te timen.

Periodieke aankopen doen is een Euro Cost Averaging strategie

Cost averaging is een beleggingsstrategie waarbij je gedurende een langere periode een vast bedrag investeert op vastgestelde dagen. Dit kan elke dag, een keer per week of een keer maand zijn. Dit haalt de noodzaak om de markt te timen omdat je investeringen spreidt en de aankoopprijs hierdoor middelt. Een ander voordeel van cost averaging is dat je niet in één keer een som geld hoeft te investeren, maar dit over een periode kunt spreiden. Het is een vorm van lange termijn sparen.

Het is een beproefde methode wanneer deze voor de langere termijn wordt uitgevoerd. Bij Bitcoin is het volgen van de vierjarige halving cyclus een goede richtlijn. Gedurende het einde van deze cyclus wanneer de markt overhit raakt en er genoeg rendement is geboekt over de langzaam opgebouwde positie, kan er vervolgens een % winst worden genomen. Hieronder is een leuke actuele video van Crypto Casey over hoe je een begin kunt maken met een DCA-methode en waar je aan moet denken:

Met Periodiek Kopen op Bitvavo kun je je investeringen afstemmen op jouw behoeften. Zo kun je het bedrag makkelijk aanpassen, een geplande aankoop overslaan en natuurlijk op elk moment annuleren. Houd er rekening mee dat de functie in eerste instantie alleen beschikbaar is via de app van Bitvavo.

Waar moet je aan denken bij het activeren van Periodiek Aankopen?

De functie voor Periodiek Aankopen autoriseert Bitvavo om kosten en geld rechtstreeks van de gebruiker zijn Bitvavo-account af te trekken op een willekeurig moment op de geselecteerde dag. Het is belangrijk dat de gebruiker akkoord gaat met dat het bedrag van elke Periodieke Aankoop afhangt van de marktprijs van de betreffende digitale valuta op het moment van transactie, en wordt vastgesteld bij de uitvoering van de transactie.

Wanneer je niet over een Euro-saldo beschikt, dan wordt de order niet uitgevoerd. Je periodieke aankoop zal plaatsvinden op de volgende geplande aankoopdatum, tenzij je deze annuleert of onvoldoende saldo hebt in je Euro-saldo. Het is jammer genoeg niet mogelijk dat dit bedrag automatisch wordt afgeschreven van de bankrekening.

Bij de uitvoering van een periodieke aankoop geldt de standaard taker-fee van 0.25%. Wil je voor een lagere fee inkopen willen uitvoeren, kun je het beste een DCA-strategie via een handelsbotplatform laten uitvoeren. Crypto Hopper is een bekend trading bot platform die een DCA-bot voor Bitvavo heeft.

Het instellen van periodieke aankopen bij Bitvavo

Om een Periodieke Aankoop in te stellen bij Bitvavo, moet je het volgende doen:

  • Log in op de Bitvavo-account.
  • Navigeer naar de optie "Periodieke Aankoop" in uw wallet in de app.
  • Selecteer de gewenste cryptovaluta voor regelmatige aankoop vanuit uw EUR-saldo. Er is een breed scala aan beschikbare digitale valuta.
  • Kies de dag van de maand waarop uw periodieke aankoop moet plaatsvinden, afgestemd op uw financiële planning.
  • Specificeer het maandelijkse bedrag in EUR dat u van plan bent te investeren in de gekozen digitale assets. Dit bedrag zal automatisch worden afgeschreven van uw EUR-saldo.
  • Na het selecteren van de digitale valuta, de gewenste dag en het bedrag in EUR, klik op "Doorgaan" om de instellingen te bevestigen.

Hieronder in deze videotutorial kun je zien hoe makkelijk dit gaat:

Voor meer informatie: bezoek Bitvavo.

Gerelateerde artikelen:

Nederlandse Bitvavo Review 2024

Wat zijn de ervaringen met Bitvavo?