Bitpanda vs Bitvavo, welke exchange is beter?

22-08-2021

Bitpanda vs Bitvavo! In dit artikel vergelijken we eens de relatieve voor- en nadelen van Bitpanda versus Bitvavo.

Update: Bitpanda is begin 2024 gestopt met het aanbieden van haar dienstverlening in Nederland. Bestaande Nederlandse klanten worden nu naar Bitvavo overgebracht. Nederlandse klanten kunnen geen rekening meer openen bij Bitpanda.

Laten we deze exchanges even voorstellen: Bitvavo is de beste crypto exchange in Nederland, met natuurlijk internationale ambities. Bitpanda is aanvankelijk ook begonnen als een crypto exchange in Oostenrijk, maar heeft zich internationaal meer geprofileerd als een beleggingsplatform. Bitpanda heeft internationaal dan ook veel durfkapitaal opgehaald. Verschillende durfkapitalisten gaan ervanuit dat Bitpanda zal uitgroeien als een innovatief en compleet beleggingsplatform die Europa met storm zal veroveren.

Kwantiteit boven kwaliteit & kosten?

Hier komen we tot een eerste belangrijk onderscheid. Bitpanda biedt meer beleggingsopties aan. Het is een beleggingsplatform. Naast bitcoin, crypto of digitale assets, biedt Bitpanda ook digitale aandelen, ETF's, edelmetalen en crypto indexbeleggen aan.

Deze brede opzet heeft wel een verkapt nadeel voor vooral de doorsnee gebruiker die gewoon gemakkelijk crypto's wil kopen, zoals bitcoin. Zeker, het is mogelijk om makkelijk bitcoin te kopen op Bitpanda, echter dan wordt er wel een veel hogere commissie gerekend. Wanneer een Bitpanda gebruiker voordelig voor een lagere commissie bitcoin wilt inkopen, moet deze gebruik maken van een apart handelsplatform.... die weer minder gebruiksvriendelijk is. Deze tweedeling in handelscommissies is niet echt geheel als correct te beschouwen. Bitvavo maakt zo'n in feite oneerlijke opdeling niet aan. Bij Bitvavo kan iedereen gemakkelijk bitcoin kopen voor een maximale handelscommissie van 0.25 %. Bovendien, professionele handelaren kunnen hier gemakkelijk veel lagere commissies afdwingen die concurreren met die van Binance. Bitvavo is een beter alternatief voor Binance.

Liquiditeit, welke exchange heeft de beste handelsvolumes?

Verder biedt Bitvavo een van de meest liquide bitcoin spotmarkt aan voor de handel in bitcoin en andere crypto. Bitvavo neemt eind 2023 een top 3 positie in als het gaat om de dagelijkse handelsvolumes in euro voor bitcoin. Voor een handelaar die op zoek is naar de beste koers op de meest liquide cryptomarkten voor euro is Bitvavo een uitstekende keuze. Bitvavo geeft deze informatie gewoon vrij op o.a. Coingecko. Bitpanda heeft geen data over de dagelijkse handelsvolumes en is waarschijnlijk afhanfelijk van derde partijen waaronder Fireblocks.

Zeker, Bitpanda kan worden gezien als een goed alternatief voor Bitvavo, echter de professionele cryptohandelaren zullen meer baat hebben om te blijven handelen op Bitvavo en wellicht een Bitpanda rekening erbij pakken om te diversifiëren in crypto index fondsen, ETF's, aandelen en edelmetalen. Echter, een Nederlandse handelaar moet er stil bij staan dat Bitpanda nog geen registratie heeft bij de Nederlandse toezichthouder, DNB. Bitpanda heeft daarom nog geen Nederlandse ondersteuning en profileert zich niet officieel in Nederland, aangezien ze niet in de clinch wil komen met DNB en niet het voorbeeld van Binance wilt volgen. Nederlanders die vooral geïnteresseerd zijn in bitcoin aankopen en andere crypto's kunnen het best gewoon gebruik maken van Bitvavo, en wellicht Bitpanda in combinatie met Bitvavo gebruiken.

Andere diensten

Een ander belangrijk onderscheid is de volgende: Bitvavo biedt een crypto staking dienstverlening aan. Gebruikers van het Bitvavo handelsplatform kunnen automatisch rente verdienen over hun crypto assets. Dit is een unieke feature die Bitpanda nog niet heeft. Echter, Bitpanda beschikt wel een crypto Visa-betaalkaart; dit is iets wat Bitvavo weer niet heeft. Deze diensten zijn eigenlijk secundair.

Bitvavo vs Bitpanda - veiligheid en garanties

Ten slotte, Bitvavo heeft een andere doorslaggevende feature die Bitpanda niet heeft. Bitvavo beschikt over een verzekeringspolis. Alle assets zijn verzekerd opgeslagen. Alle tegoeden zijn tot $255 miljoen verzekerd via Aon, een verzekeringsagent van Lloyd’s en mogelijk gemaakt door een groep van A XV/A+ gecertificeerde verzekeraars in de Verenigde Staten en Londen. Verder opereert Bitvavo met een aparte stichting om de euro assets van de klanten te scheiden van het bedrijf. Bitvavo heeft een uitstekende veilige bedrijfsstructuur en bevindt zich op Nederlands grondgebied. Makkelijker in verband met geschillen en twisten.

Conclusie:

De redactie heeft zeer goede ervaringen met zowel Bitpanda en Bitvavo. Echter vanuit een crypto-handelsperspectief is Bitvavo voor Nederlanders het veiligste, goedkoopste en het beste om te gebruiken. We raden onze lezers aan om voornamelijk Bitvavo te gebruiken, echter wellicht Bitpanda als een compliment te gebruiken voor die features die Bitvavo mist. Voor meer verdiende informatie raden onze lezers aan om deze reviews te lezen:

Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf beide diensten zelf met elkaar vergelijken door er een rekening te openen:

Gerelateerde artikels: