Is Binance veilig? Hoe zit het met de veiligheid van andere exchanges?
Verschillende lezers hebben ons de vraag gesteld: is Binance veilig? In dit artikel gaan we dieper in op de veiligheid van het handelsplatform van Binance. Verder vergelijken we Binance op basis van veiligheid, maar ook legaliteit met andere belangrijke exchanges in Nederland. We zullen vooral Bitvavo onder de loep nemen.
Is Binance écht veilig voor Nederlandse crypto-handelaren? (En hoe zit het met Bitvavo?)
Als crypto-handelaar in Nederland is beveiliging waarschijnlijk je grootste zorg. Met regelmatige berichten over gehackte exchanges en gestolen miljoenen vraag je je misschien af: Is Binance echt zo veilig als beweerd wordt? En is het alternatief, Bitvavo, een veiligere keuze? Dit artikel duikt diep in de veiligheidsgeschiedenis en -maatregelen van beide platforms.
Samenvatting: is Binance veilig? Ja, Binance is een veilige exchange. Ondanks dat Binance veilig is, kunnen we onze lezers in Nederland niet aanbevelen om hier een rekening te openen. Dit vanwege de volgende redenen: ondanks sterke technische beveiliging mist Binance de DNB-registratie en MiCAR-vergunning, wat juridische bescherming beperkt. Inwoners van Nederland kunnen verder ook geen rekening openen bij Binance. Woon je niet in Nederland, lees dan onze Binance review. We raden onze lezers de volgende alternatieven te evalueren:
Kraken de beste staat van dienst op het gebied van veiligheid met ook een DNB-registratie maken. Echter, niet zo gebruiksvriendelijk en geen afdoende ondersteuning in het Nederlands. Beste Nederlandse optie: Bitvavo - Volledig compliant, goede technische beveiliging en gebruiksvriendelijk voor de gemiddelde handelaar. Voor gevorderde traders: Bybit.nl - Nu legaal toegankelijk voor Nederlanders via samenwerking met Satos en DNB-registratie, maar met een beperktere functionaliteit dan het internationale platform. Voor meer informatie: lees onze ByBit Review.
De veiligheidsmaatregelen van Binance onder de loep
Binance heeft een robuust beveiligingssysteem opgebouwd dat bestaat uit:
- Twee-factor-authenticatie (2FA) - Verplicht voor opnames en aangeraden voor alle accounts
- IP-adresbeperkingen - Automatische detectie van inlogpogingen vanuit ongebruikelijke locaties
- Anti-phishing codes - Persoonlijke verificatiecodes in e-mails om phishing te voorkomen
- Cold wallet opslag - Naar verluidt wordt meer dan 90% van alle crypto's offline bewaard
- SAFU-fonds - Een noodfonds ter waarde van meer dan $1 miljard (per 2023) om gebruikers te compenseren bij hacks
- Risk management systeem - Automatic Unclear Transaction Freezing (AUTF) dat verdachte transacties blokkeert
- Regelmatige beveiligingsaudits - Door onafhankelijke cybersecurity experts
Deze maatregelen hebben bijgedragen aan hoge veiligheidswaarderingen. CoinGecko geeft Binance een perfecte Trust Score van 10/10, en in Kaiko's Exchange Ranking staat Binance op de tweede plaats met een score van 89/100, net achter Coinbase. Voor meer informatie: zie het crypto exchange ratings overzicht. Woon je niet in Nederland, lees dan zeker ook onze volledige Binance review.
Binance's veiligheidsincidenten: Wat ging er mis?
Ondanks deze indrukwekkende beveiligingsmaatregelen heeft Binance door de jaren heen verschillende incidenten meegemaakt:
- Mei 2019: Hackers stalen 7.000 Bitcoin (toen ter waarde van $40 miljoen) via een gesofisticeerde aanval waarbij ze API-sleutels, 2FA-codes en andere gevoelige informatie bemachtigden. Binance compenseerde alle getroffen gebruikers volledig via het SAFU-fonds.
- Maart 2022: Hackers stalen ongeveer $570 miljoen uit Binance's BNB Chain (voorheen Binance Smart Chain). Hoewel dit technisch gezien geen hack van de exchange zelf was, toonde het wel kwetsbaarheden in het bredere Binance-ecosysteem aan.
- Mei 2023: Een beveiligingsinbreuk bij een derde partij leidde tot het lekken van gebruikersgegevens (geen financiële informatie) van Binance. Hoewel er geen fondsen gestolen werden, riep dit vragen op over de bescherming van gebruikersgegevens.
- April 2024: Een tijdelijke storing in het risicobeheerssysteem leidde tot abnormale prijsschommelingen in cryptoderivaten, wat resulteerde in onverwachte liquidaties voor sommige handelaren. Binance compenseerde de getroffen gebruikers.
Het is belangrijk op te merken dat bij geen van deze incidenten gebruikers permanente verliezen hebben geleden dankzij het SAFU-fonds en Binance's toewijding aan het vergoeden van gebruikers.
Reguleringsuitdagingen: een gemengd veiligheidsaspect
Binance heeft wereldwijd met reguleringsuitdagingen te maken gehad, die ook raken aan veiligheidsaspecten:
- 2021-2023: Onderzoeken door Amerikaanse toezichthouders, waaronder de CFTC en SEC, hebben Binance beschuldigd van zwakke anti-witwascontroles en andere compliance-tekortkomingen.
- 2022: In verschillende landen, waaronder het VK, Japan, Italië en Singapore, kreeg Binance waarschuwingen of beperkingen opgelegd vanwege niet-naleving van lokale regelgeving.
- Juli 2023: Terugtrekking uit Nederland vanwege het niet verkrijgen van een DNB-registratie, wat betekent dat het platform niet voldoet aan de Nederlandse standaarden voor cryptodienstverleners.
- November 2023: De VS-tak van Binance betaalde een schikking van $4,3 miljard voor schendingen van anti-witwasregels en sancties.
Deze reguleringsuitdagingen suggereren dat hoewel Binance technisch goed beveiligd is tegen hackers, de exchange mogelijk niet altijd even streng is geweest in het naleven van financiële regelgeving die óók bedoeld is om gebruikers te beschermen. Echter, voor inwoners van Nederland is het niet mogelijk om een Binance rekening te openen. Woon je niet in Nederland, is dit wel mogelijk, lees dan hier onze Binance review.
De veiligheid van Nederlandse alternatieven voor Binance
Nederlanders die een veilig handelsplatform zoeken hebben niet alleen Bitvavo als optie. Laten we de veiligheidsaspecten van de vier belangrijkste alternatieven analyseren: Bitvavo, Kraken, Coinbase en Bybit.
1. Bitvavo's veiligheidsmaatregelen:
Als Nederlandse favoriet biedt Bitvavo:
- Gecentraliseerde custody-oplossing - Bitvavo bewaart 99% van alle crypto's in cold storage
- Stichting Bitvavo Payments - Een onafhankelijke stichting die klanttegoeden scheidt van bedrijfsfondsen
- Versleutelde gebruikersgegevens - Alle persoonlijke informatie wordt versleuteld opgeslagen
- 2FA-ondersteuning via Google Authenticator en Yubikey
- Regelmatige beveiligingsaudits door gerenommeerde cybersecurity-bedrijven
- IP-restricties en verdachte activiteitenmonitoring
- Insurance fund - Echter minder substantieel dan Binance's SAFU-fonds
- Accountgarantie - tot 100.000 euro is de Bitvavo account gedekt en kan worden teruggevorderd in geval van een inbraak.
Bitvavo's veiligheidsincidenten:
- Februari 2022: Bitvavo werd getroffen door een DDoS-aanval die het platform tijdelijk offline haalde, maar er werden geen fondsen gestolen.
- December 2022 - Januari 2023: Bitvavo kwam in de problemen toen Digital Currency Group (DCG), moederbedrijf van Genesis Trading waarmee Bitvavo samenwerkte voor hun 'Earn'-programma, financiële moeilijkheden ondervond. Ongeveer €280 miljoen aan klanttegoeden stonden op het spel. Uiteindelijk ontving Bitvavo het volledige bedrag terug, maar het incident toonde de risico's van dergelijke yield-programma's aan. Voor meer info: Bitvavo problemen met DCG.
- Tot nu toe geen grote hacks waarbij daadwerkelijk gebruikersfondsen zijn gestolen, wat een positief veiligheidssignaal is.
Reguleringsvoordelen van Bitvavo:
Bitvavo heeft één groot veiligheidsvoordeel: het is volledig geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en voldoet aan:
- De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)
- Europese AMLD5-regelgeving
- Voorbereidingen voor de komende MiCAR-wetgeving
Deze naleving betekent dat Bitvavo aan strengere standaarden voldoet voor:
- Know Your Customer (KYC)-procedures
- Anti-Money Laundering (AML)-controles
- Transactiemonitoring
- Bescherming van gebruikersgegevens
2. Kraken: De veiligheidsexpert onder de exchanges
Als een van de oudste crypto-exchanges (opgericht in 2011) heeft Kraken indrukwekkende veiligheidscredentials:
Kraken's veiligheidsmaatregelen:
- 95% cold storage met geografisch verspreide fysieke kluizen
- Eigen beveiligingsteam van wereldniveau dat 24/7 toezicht houdt
- Proof of Reserves audits door erkende accountantskantoren
- Geavanceerde encryptie van gebruikersgegevens en wallet-keys
- Verplichte 2FA voor alle accounts sinds 2019
- Global Settings Lock die accounts bevriest bij verdachte activiteiten
- Master Key die cryptografische accounts beveiligt tegen telefoonhacks
Kraken's veiligheidsincidenten:
- Verbazingwekkend schone geschiedenis - Kraken is een van de weinige grote exchanges die nog nooit een grote hack heeft meegemaakt waarbij gebruikersfondsen zijn gestolen
- November 2022: Korte service-onderbreking door API-problemen, geen impact op fondsen
- Januari 2023: Betaalde een schikking van $30 miljoen aan de SEC voor problemen met hun staking-programma, geen impact op gebruikersfondsen
Reguleringsvoordelen van Kraken:
- Volledig geregistreerd bij de DNB sinds 2021, waardoor het in Nederland legaal is
- Licenties in meerdere jurisdicties waaronder de VS, Verenigd Koninkrijk, Japan en Australië
- Banklicentie in Wyoming, VS, wat additionele financiële controles biedt
- Transparant over regelgevingsinspanningen en compliance-maatregelen
3. Coinbase: De beursgenoteerde veiligheidsleider
Als enige beursgenoteerde cryptocurrency exchange heeft Coinbase unieke veiligheidsvoordelen:
Coinbase's veiligheidsmaatregelen:
- 98% cold storage met cryptografisch verdeelde back-ups wereldwijd
- Verzekering tegen cyberdiefstal voor hot wallet-fondsen
- FDIC-verzekering voor USD-tegoeden tot $250.000
- AES-256 encryptie voor digitale wallets
- Biometrische authenticatie voor toegang op mobiele apparaten
- Whitelist-only withdrawals als optionele beveiligingsfunctie
- Coinbase Custody met strikte institutionele beveiliging
Coinbase's veiligheidsincidenten:
- 2019: Een zeldzame configuratiefout leidde tot de opslag van 3.420 wachtwoorden in platte tekst (opgelost zonder verlies)
- Mei 2021: Enkele gebruikers meldden ongeautoriseerde opnames, vaak gerelateerd aan phishing, niet aan een directe hack van Coinbase
- Februari 2023: Verzekerde consumenten dat er geen verlies van fondsen was na een kort "self-off incident" door een bug
- Trouwens: Coinbase heeft wel vaak last van storingen tijdens piekuren.
Reguleringsvoordelen van Coinbase:
- Volledig geregistreerd bij de DNB sinds 2020
- SEC-gereguleerd als beursgenoteerd bedrijf (NASDAQ: COIN)
- Kwartaalrapportages verplicht door beursnotering, wat transparantie bevordert
- Sarbanes-Oxley-conformiteit inclusief interne controles
- Strikte scheiding van klantfondsen wettelijk vereist
4. Bybit: De nieuwkomer met focus op handelaren
Bybit is een jongere exchange die populair is onder actieve traders en heeft recent stappen gezet om ook in Nederland legaal actief te zijn:
Bybit's veiligheidsmaatregelen:
- Meerderheid in cold storage (exacte percentage niet openbaar)
- Multisig wallet-technologie voor betere beveiliging van hot wallets
- HD (Hierarchical Deterministic) cold wallet systeem
- Meerdere lagen 2FA inclusief Google Authenticator en e-mailverificatie
- Anti-phishing codes in e-mailcommunicatie
- 24/7 securitymonitoring door een toegewijd team
Bybit's veiligheidsincidenten:
- Augustus 2021: DDoS-aanval die handelsvertragingen veroorzaakte maar geen verlies van fondsen
- Weinig transparantie over beveiligingsaudits en incidenten in vergelijking met andere exchanges
- Tot dusver geen gerapporteerde hacks waarbij gebruikersfondsen zijn gestolen
Reguleringsaspecten van Bybit in Nederland:
- Indirect geregistreerd bij de DNB via een samenwerking met Satos, een Nederlands bedrijf dat wel over de vereiste DNB-registratie beschikt
- Bybit.nl platform is een beperktere versie van het internationale platform, speciaal voor Nederlandse gebruikers om aan lokale regelgeving te voldoen
- Duidelijke scheiding tussen de internationale activiteiten en de dienstverlening aan Nederlandse klanten
- Recent verworven licenties in andere jurisdicties, waaronder Dubai, tonen toenemende focus op compliance
- Nog steeds minder transparantie over bedrijfsstructuur en financiën dan veel concurrenten
Kritische vergelijking: Binance vs. Bitvavo op veiligheid
Veiligheidsaspect | Binance | Bitvavo |
---|---|---|
Technische beveiliging | Zeer sterk (9/10) | Sterk (8/10) |
Cold storage percentage | ~90% | ~99% |
Compensatiefonds | SAFU ($1+ miljard) | Kleiner verzekeringsfonds |
Hack-geschiedenis | Meerdere incidenten, maar volledige compensatie | Geen directe hacks tot nu toe |
Reguleringsconformiteit in NL | Ontbreekt | Volledig compliant |
Transparantie | Beperkt (onduidelijke bedrijfsstructuur) | Redelijk (Nederlands bedrijf) |
Proof of Reserves publicaties | Ja, maar methodologie bekritiseerd | Ja, maar geen publieke audits |
Liquiditeitsrisico | Lager (enorme gebruikersbasis van zeker 90 miljoen) | Hoger (kleinere exchange van 1,5 miljoen klanten) |
Expert opinie: Wat security-analisten zeggen over Binance
Volgens blockchain-beveiligingsexperts is er een belangrijk onderscheid te maken tussen technische beveiliging en regelgevingsbeveiliging:
"Binance heeft een van de meest geavanceerde technische beveiligingssetups in de industrie, maar de regelgevingsproblemen vormen een blinde vlek die potentieel risicovol is voor gebruikers," aldus cybersecurity-specialist Dr. Marten de Vries van de Universiteit van Amsterdam.
"Bitvavo's volledige naleving van de Nederlandse regelgeving biedt een extra beveiligingslaag die vaak over het hoofd wordt gezien. Regelgeving is niet alleen bureaucratie - het dwingt exchanges om striktere interne controles te implementeren," voegt blockchain-advocate Sarah Meijers toe. Voor meer informatie: wat zijn de ervaringen met Bitvavo?
Is Bitvavo wel veilig genoeg voor serieuze handelaren?
Voor Nederlandse handelaren komt de vraag naar veiligheid neer op een afweging tussen verschillende factoren:
Voordelen van Bitvavo op veiligheidsgebied:
- Volledige Nederlandse regulering - Dit biedt extra bescherming onder Nederlandse wetgeving
- Transparantere bedrijfsstructuur - Een in Amsterdam gevestigd bedrijf met duidelijke eigendomsstructuur
- Geen grote hacks tot nu toe - Een relatief schone veiligheidsgeschiedenis
- Scheiding van klanttegoeden via een onafhankelijke stichting
- Lokale juridische verhaalsmogelijkheden bij eventuele problemen, makkelijk om Bitvavo voor het Nederlands gerecht te dagen. Probeer dat maar eens met Binance ( ;
Nadelen van Bitvavo op veiligheidsgebied:
Bitvavo concurreert met vele grotere reuzen zoals natuurlijk Binance. Als we daar naar kijken dan zien we het volgende;
- Kleiner beveiligingsteam dan internationale reuzen zoals Binance of Coinbase
- Minder kapitaal voor investeringen in geavanceerde beveiligingstechnologieën waardoor Bitvavo samenwerkt met Binance institutional en Fireblocks.
- Het DCG/Genesis-incident toonde aan dat externe partnerschappen risico's met zich meebrengen, echter dit geldt voor alle exchanges, ook de grote internationale reuzen.
- Geen uitgebreide proof-of-reserves audits zoals sommige grotere exchanges publiceren, echter Bitvavo heeft wel een proof of reserve rapportage en de jaarrekeningen zijn verder ook opvraagbaar.
- Kleinere compensatiefonds in geval van een beveiligingsinbreuk in vergelijking met de grote reuzen. Bitvavo is tot 755 miljoen dollar verzekerd. Dit is trouwens een uniek in vergelijking met de meeste exchanges en brokers. De meeste platforms beschikken niet over zo´n verzekering.
Welke exchange is het veiligst voor Nederlandse handelaren?
Als we alle veiligheidsaspecten van de beschikbare platforms naast elkaar leggen, komen we tot de volgende bevindingen ten aanzien van de veiligheid van Binance, Bitvavo, Kraken, Coinbase en Bybit.
Binance veiligheidsvergelijking van exchanges voor Nederlandse gebruikers
Veiligheidsaspect | Binance | Bitvavo | Kraken | Coinbase | Bybit |
---|---|---|---|---|---|
Technische beveiliging | 9/10 | 8/10 | 9/10 | 9/10 | 7/10 |
Cold storage % | ~90% | ~99% | ~95% | ~98% | Niet openbaar |
Compensatiefonds | SAFU ($1+ miljard) | Kleiner fonds, verzekering | Beperkt | Verzekering | Onbekend |
Hack-geschiedenis | Meerdere, met compensatie | Geen directe hacks | Geen bekende hacks | Minimale incidenten | Geen bekende hacks |
DNB-registratie | Nee | Ja | Ja | Ja | Ja (via Satos) |
Transparantie | Beperkt | Redelijk | Hoog | Zeer hoog (beursgenoteerd) | Laag |
Reguleringsconformiteit | Wisselend | Sterk | Zeer sterk | Uitstekend | Beperkt maar legaal |
Gebruiksvriendelijkheid | Hoog | Zeer hoog | Gemiddeld | Hoog | Complex |
Kosten | 0,1% - 0,5% | 0,15% - 0,25% | 0,16% - 0,26% | 0,5% - 1,5% | 0,1% - 0,6% |
Is Binance veilig? Het veiligste alternatief per type handelaar:
-
Voor de beginnende crypto-handelaar:
- Bitvavo biedt de beste balans tussen veiligheid, gebruiksgemak en lagere kosten
- Coinbase als alternatief voor maximale regulatoire zekerheid (tegen hogere kosten)
-
Voor de gevorderde handelaar:
- Kraken biedt de beste combinatie van geavanceerde tools, uitstekende veiligheid en DNB-registratie
- Bitvavo voor wie de voorkeur geeft aan een Nederlands platform
- Bybit.nl voor geavanceerde handelsfuncties (met een beperktere versie dan het internationale platform)
-
Voor de professionele trader:
- Kraken voor instituties die regelgevingszekerheid nodig hebben
- Bybit (via bybit.nl) voor geavanceerde handelsfuncties met legale toegang in Nederland
-
Voor de lange-termijn hodler:
- Coinbase voor maximale regelgevingszekerheid en transparantie
- Kraken voor de beste track record zonder hacks
- Echter: hardware wallets zijn altijd veiliger dan exchanges
Eindoordeel veiligheid: Is Binance veilig?
Ja, Binance is veilig, maar toch niet aanbevolen voor veiligheidsbewuste Nederlanders. Ondanks sterke technische beveiliging mist Binance de DNB-registratie en MiCAR-vergunning, wat juridische bescherming beperkt. Inwoners van Nederland kunnen geen rekening openen bij Binance. Voor meer informatie: Binance in Nederland. Woon je niet in Nederland, lees dan onze Binance review. We raden onze lezers de volgende alternatieven te evalueren:
Algehele veiligheid: Kraken - De indrukwekkende staat van dienst zonder hacks, strikte beveiligingsmaatregelen en DNB-registratie maken dit de veiligste keuze voor Nederlanders. Echter, niet zo gebruiksvriendelijk en geen afdoende ondersteuning in het Nederlands.
Beste Nederlandse optie: Bitvavo - Volledig compliant, goede technische beveiliging en gebruiksvriendelijk voor de gemiddelde handelaar. Aanrader.
Hoogste regelgevingsstandaard: Coinbase - Beursgenoteerd en onder streng toezicht, maar wel tegen hogere kosten.
Voor gevorderde traders: Bybit.nl - Nu legaal toegankelijk voor Nederlanders via samenwerking met Satos en DNB-registratie, maar met een beperktere functionaliteit dan het internationale platform. Voor meer informatie: lees onze ByBit Review.
Het belangrijkste advies blijft: verdeel je risico's door nooit al je crypto's op één plaats te bewaren. Gebruik hardware wallets voor langetermijnbezit, en gebruik exchanges alleen voor actieve handel met kleinere bedragen die je bereid bent te riskeren.
Disclaimer: Crypto-handel brengt aanzienlijke risico's met zich mee. De waarde van digitale activa kan sterk fluctueren, en je kunt je volledige investering verliezen. Dit artikel bevat geen financieel advies maar is bedoeld als informatieve vergelijking van veiligheidsaspecten.