Coinbase versus Kraken: Welke exchange is het beste voor actieve Nederlandse bitcoin handelaren?

19-06-2024

Coinbase vs Kraken. In deze vergelijking analyseren we de overeenkomsten, verschillen en voor- en nadelen van de crypto exchanges Coinbase en Kraken. We onderzoeken ook of deze platforms betere opties zijn vergeleken met Bitvavo. Beide Amerikaanse exchanges behoren tot de top 10 wereldwijd qua spot-handelsvolume en Kraken is ook toonaangevend in de handel in derivaten zoals futures en opties.

Coinbase vs Kraken: de Kern

Kort samengevat: Kraken en Coinbase zijn beide top exchanges, maar Kraken biedt lagere kosten en een uitgebreider productaanbod. Een nadeel is echter dat Kraken nog geen iDEAL ondersteunt. Wanneer we Bitvavo in de vergelijking meenemen (Bitvavo vs Coinbase vs Kraken), komt Bitvavo als winnaar uit de bus, vooral voor kleinere Nederlandse beleggers en handelaren. Alle drie de exchanges zijn goede keuzes voor professionele traders. Met behulp van een trading bot kunnen er automatisch orders worden verwerkt op alle drie de platforms om het beste uit alle drie te halen. Al deze exchanges zijn zeer liquide en betrouwbaar. Niettemin, Trustpilot beoordelingen laten echter zien dat Kraken en Coinbase relatief laag scoren (2/5) in vergelijking met Bitvavo (4/5). Bitvavo heeft bijzonder goed werk geleverd en kan prima concurreren met Kraken en Coinbase in Nederland en verder in heel Europa.

Introductie: Kraken en Coinbase in Nederland

Kraken en Coinbase hebben beide de nodige stappen gezet om de juiste licenties in Europa te verkrijgen en te behouden. Beide crypto exchanges zijn geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en zijn daarom wettelijk compliant. Kraken heeft vanwege de MiCAR regelgeving veel USDT-handelsparen vervangen door euro-paren.

In deze vergelijking bekijken we waar Nederlandse crypto handelaren het meeste voordeel hebben. Beide exchanges willen hun marktaandeel op de Nederlandse markt vergroten ten opzichte van de concurrentie zoals Bitvavo, de grootste exchange van Nederland.

Producten en Diensten van Coinbase vs Kraken

Beide exchanges zijn geregistreerd bij de DNB, met Coinbase onder haar eigen naam en Kraken onder de naam “Payward Continental Services Limited” in Ierland. Beide platformen bestaan al meer dan 10 jaar en zijn geschikt voor zowel beginners als professionele crypto handelaren dankzij hun brede aanbod aan diensten.

Snel en makkelijk crypto kopen?

Op zowel Coinbase als Kraken kun je eenvoudig crypto kopen en verkopen. Coinbase biedt een licht gunstiger Bitcoin koers en ondersteunt iDEAL, wat een groot voordeel is voor Nederlandse gebruikers. Kraken biedt echter andere betalingsopties zoals Apple Pay, creditcard, PayPal en Plaid.

Beide platformen bieden periodieke aankopen en automatische koop- en verkooporders aan. Ook kun je op beide exchanges direct crypto tegen crypto swappen en crypto naar externe wallets sturen en ontvangen.

Exchange Trading bij Coinbase vs Kraken

Beide exchanges bieden geavanceerde handelsplatformen aan, geschikt voor ervaren handelaren vanwege het hoge handelsvolume en de diepe liquiditeit.

Coinbase Advanced

 • Spot trading: Handelen in Bitcoin, altcoins, defi coins en memecoins tegen stablecoins zoals USDT, USDC en DAI. Futures of leveraged trading is momenteel niet beschikbaar.
 • Swap (omwisselen): Mogelijkheid om crypto direct te swappen.

Kraken Pro

 • Spot trading: Handel in meer dan 210 cryptocurrencies met paren in USDT, USDC, DAI en euro.
 • (Spot) margin trading: Mogelijkheid om met margin te handelen tot een leverage van 5X, afhankelijk van de cryptocurrency en land van verblijf.
 • Futures trading: Handel in futures en perpetual futures contracten, met opties om long of short te gaan en leverage te gebruiken. Deze dienst is ideaal voor professionele traders.
 • OTC trading: Kraken biedt OTC-diensten aan voor grote handelaren en instituties. Coinbase biedt dit momenteel niet in Nederland aan. Leuk weetje: Coinmerce verzorgt wel een OTC-dienstverlening, echter Bitvavo niet!

Verdienmogelijkheden bij Coinbase vs Kraken

Beide exchanges bieden een earn-programma aan. Kraken biedt 22 verschillende cryptocurrencies aan met APY's tussen 1% en 11%. Coinbase biedtt 10 cryptocurrencies met APY's variërend van 2% tot 13%. Op beide platforms kun je op elk momen stoppen met deelnemen aan het earn-programma.

Kosten van Coinbase vs Kraken

Coinbase fees - Spot handelskosten:

 • 0,40% (maker) en 0,60% (taker) voor $0-$10.000
 • 0,25% (maker) en 0,40% (taker) voor $10.001-$50.000

Kraken fees - Spot handelskosten:

 • 0,25% (maker) en 0,40% (taker) voor $0-$10.000
 • 0,20% (maker) en 0,35% (taker) voor $10.001-$50.000

Margin & Futures fees: De fees variëren per dienst, account level en cryptocurrency.

Beveiliging van Coinbase vs Kraken

Beide platforms nemen beveiliging serieus en bieden diverse veiligheidsmaatregelen aan.

Coinbase

 • 1:1 klantactiva
 • Beursgenoteerd
 • 2FA en biometrische inloggegevens
 • Moderne versleuteling
 • Goede klantenservice

Kraken

 • Proof of Reserves
 • Standaard 2FA
 • E-mailbevestigingen voor opnames
 • SSL-versleuteling
 • Realtime account monitoring
 • 24/7 live chat klantenservice

Bitvavo vergeleken met Coinbase en Kraken

Bitvavo heeft een hoger euro-handelsvolume dan Coinbase en Kraken, lagere handelskosten, en biedt populaire betalingsmethoden zoals iDEAL. Bitvavo biedt echter geen leverage of futures trading aan, maar wel een groter cryptocurrency aanbod en een earn-programma met hogere APY's. Niet slecht!

Voor- en nadelen van Kraken vs Coinbase

Beide platforms zijn zeer vergelijkbaar qua diensten en producten. Het nadeel van Coinbase zijn de relatief hoge kosten. Kraken biedt futures en margin trading aan, maar deze diensten zijn mogelijk tijdelijk vanwege regelgeving.

Coinbase vs Kraken, onze ervaringen en conclusies

Beide exchanges zijn betrouwbaar, bieden een breed scala aan diensten aan en hebben een goede interface en klantenservice. Echter, op Trustpilot scoren Kraken en Coinbase lager dan Bitvavo. Onze conclusie is dat Kraken een iets uitgebreider platform biedt dan Coinbase, maar dat Bitvavo betere voorwaarden en lagere kosten heeft, wat vooral gunstig is voor Nederlandse traders. Voor meer details, lees onze uitgebreide review en diepgaande vergelijkende artikelen over de verschillen tussen de respectieve exchanges: