Bitcoin Sats of Satoshi´s kopen? Wat houdt dit precies in en waar kan ik dit het beste doen?

24-06-2024

Bitcoin sats kopen ofwel Satoshi´s, wat wordt hier eigenlijk mee bedoelt? Waar kan ik het beste Satoshi´s of die Bitcoin Sats kopen? Wat is eigenlijk een bitcoin sat? Laten we dit even beknopt bespreken....

Samenvatting: het kopen van sats is hetzelfde als het kopen van bitcoin, alleen dan in kleinere eenheden. 1 Bitcoin is deelbaar tot 100 miljoen Sats, het kleinste deel van een Bitcoin en de kleinste rekeneenheid van Bitcoin´s monetair systeem. Bitcoin sats kopen doe je gewoon op een reguliere bitcoin exchange zoals Bitvavo in Nederland. In plaats dat je 1 BTC koopt ofwel 100 miljoen Sats, kun je voor euro´s 100.000 Sats kopen of nog minder. Bitcoin Sats worden al gebruikt als de belangrijkste rekeneenheid op o.a. het Lightning netwerk van Bitcoin. Wanneer de bitcoin adoptie en het netwerk effect blijft groeien, zal de koers van 1 bitcoin blijven stijgen, waardoor waarschijnlijk Bitcoin Sats als een reken- en betaalmiddel het meest zal worden gebruikt.

Wat zijn Bitcoin Sats?

Bitcoin is deelbaar tot haar kleinste deel, 1 Satoshi ofwel een Sat genoemd. Je hoeft niet 1 bitcoin te kopen. Wanneer je 1 bitcoin koopt, koop je 100 miljoen sats. 1 Bitcoin bestaat namelijk uit 100 miljoen sats. Sat is de kleinste rekeneenheid en deel van het bitcoin betaalsysteem. Ze zijn zeg maar vergelijkbaar met de centjes binnen het eurosysteem. Een euro is deelbaar tot 2 cijfers achter de komma. Een bitcoin is deelbaar tot 8 cijfers achter de komma. Het verschil is dat we eigenlijk altijd in euro´s rekenen en praten, niet in eurocenten.

In Bitcoin is het tegenovergestelde het geval, bitcoin is immers een solide gedistribueerd geldsysteem en protocol voor het bewerkstelligen van een gelijkwaardig P2P-betalingsnetwerk zonder heersers en andere centrale autoriteiten. Bitcoin wordt steeds meer waard naarmate het meer schaarser wordt door het halving proces en meer wordt gebruikt waardoor het netwerk effect en de verdere vraag groter wordt.

Het is makkelijk om in Bitcoin Sats te rekenen en te praten

Bitcoin is nu zo veel waard dat het eigenlijk geen zin meer heeft om in bitcoins te praten of te rekenen, we moeten gaan praten in termen van kleinere of haar kleinste deel en rekeneenheid, de Satoshi ofwel de Sat. De euro daarentegen wordt steeds minder waard en verliest steeds meer in koopkracht door inflatie waardoor we gedwongen worden om in steeds grotere eurobedragen te rekenen. Bitcoin´s succes zorgt ervoor dat we genoodzaakt worden om uiteindelijk alles in Sats te berekenen en uiteindelijk goederen in Bitcoin Sats te prijzen. Op termijn zullen de meeste kleinere betalingen in Sats op het Bitcoin Lightning Network worden afgewikkeld. Het installeren van een bitcoin wallet die ook Bitcoin Lighting betalingen ondersteunt is een goede zet. De Muun wallet is een van de makkelijkste opties om eens te testen. Echter, waar kan ik het beste stats kopen?

Waar kan ik het beste bitcoin sats kopen?

Dus, het kopen van sats is hetzelfde als het kopen van bitcoin, alleen dan in kleinere eenheden. Zodoende, Bitcoin Sats kopen doe op een gevestigde bitcoin of crypto exchange. Nederlanders kunnen het beste bij Bitvavo een rekening aanmaken om zo veel mogelijk bitcoin sats voor je euro´s te krijgen. Dit doe je trouwens door het plaatsen van een limietorder waardoor je maximaal een 0.15% fee betaalt.

Het nadeel met betrekking tot Bitvavo is dat deze exchange nog niet het Bitcoin Lighting Network ondersteunt. Wil je daadwerkelijk je aangekochte Bitcoin sats gaan gebruiken als een betaalmiddel, dan is het natuurlijk handig als je deze direct kunt storten naar je Bitcoin Lighting adres van je wallet. Dit is nog niet mogelijk bij Bitvavo. Wel bij BL3P. Dit is de kleine, maar goed werkende pure bitcoin exchange van Bitonic in Nederland. Een andere uitstekende exchange die Bitcoin Lightning ondersteunt is Kraken. Verder is ook de Strike bitcoin app een prima alternatief.

Hoeveel bitcoin sats zijn er uiteindelijk?

Bitcoin is absoluut schaars met een voorspelbare, onveranderbaar vooraf geprogrammeerd monetair beleid. Maximaal worden er 21 miljoen bitcoin geschapen door een proces dat bitcoin mining wordt genoemd. Dit betekent dat er uiteindelijk maximaal 210 biljoen sats kunnen bestaan. Dit wordt als getal zo weer gegeven: 210,000,000,000,000 SAT. Een de voorgestelde unicode voor SAT of Satoshi´s is de volgende: ≐. Het totaal aantal sats in omloop wordt dan zo weergegeven: 210,000,000,000,000 ≐. Mocht de wereld uiteindelijk op een Bitcoin standaard terechtkomen door de implosie van alle fiat-valuta, dan mocht het wel eens zo zijn dat alles wat er is gedeeld moet worden door beschikbare hoeveelheid Bitcoin´s sats om de waarde ervan vast te stellen. Hieronder kun je een leuke video van Knut Svanholm hierover bekijken:

Waar staat Sats of een Sat eigenlijk voor?

Sats ofwel Sat is een afkorting voor Satoshi. Satoshi is de voornaam van de anonieme uitvinder van het Bitcoin protocol: Satoshi Nakamoto.

Gerelateerde artikelen:

Waar en waarom zal ik bitcoin kopen?

Nederlandse Bitvavo review