Blox versus Bitvavo, een vergelijking tussen twee cryptobeurzen?
Zal ik Blox of Bitvavo gebruiken? Er zijn een aantal lezers die gebruik maken van Blox en overwegen om over te stappen naar Bitvavo. Blox en Bitvavo zijn twee sterke merken in Nederland op het gebied van crypto en bitcoin. Echter, er zijn grote verschillen qua dienstverlening. In dit artikel bespreken we kort wat de verschillen zijn tussen Blox vs Bitvavo. We hopen dat deze beknopte vergelijking zal helpen.
In het kort, voor de ongeduldige lezer, een beknopte conclusie:* Bitvavo levert een meer completere, betere en goedkopere dienst die zowel geschikt is voor een doorsnee gebruiker als een ervaren daghandelaar. Blox levert een prima dienst voor niet-technische, twijfelende beginners die snel en gemakkelijk euro´s willen omwisselen voor bitcoin.*
Blox of Bitvavo - de verschillen qua dienst
In de eerste plaats gaan we de dienstverlening vergelijken. In hoeverre verschilt de dienstverlening.
Blox is een makelaar (broker) in digitale activa. Blox koopt bijvoorbeeld voordelig bitcoin in op de grote internationale crypto exchanges en verkoopt deze weer door naar haar klanten. Blox maakt het mogelijk voor klanten om op een gemakkelijke manier met een handelsapp snel bitcoin te kopen. Blox ondersteunt iDEAL waardoor de euro´s in feite bijna direct kunnen worden omgewisseld voor bitcoin. Blox werkt als het ware als een geldwisselkantoor. Iedereen met een smartphone kan nu gemakkelijk euro´s omwisselen voor crypto met de Blox-app. Hierbij is het belangrijk om te onderstrepen dat de Blox-app geen crypto wallet is. Je kunt de aangekochte crypto niet opnemen en gebruiken als een betaalmiddel. Je kunt deze alleen weer verkopen aan Blox. Dit vanwege veiligheidsoverwegingen, regelgeving, kosten en het feit dat de meeste gebruikers crypto alleen kopen om mee te speculeren, niet om te gebruiken.
Bitvavo is een beurs voor digitale activa. Bitvavo biedt een handelsplatform aan voor haar klanten met een orderboek. Het platform werkt als een echte crypto exchange. Het is geen makelaarsdienst. De klanten kunnen o.a. bitcoin storten of euro´s storten en deze verhandelen op bepaalde prijspunten met andere klanten van het Bitvavo handelsplatform. Bitvavo verkoopt geen bitcoin door aan haar klanten, de klanten handelen met elkaar met behulp van een geavanceerd orderboek. In de regel is het zo dat de meeste grote crypto exchanges moeilijk in gebruik zijn voor de doorsnee klant, echter bij Bitvavo is dit niet het geval.
Bitvavo heeft in feite twee aparte platforms: een zeer gebruiksvriendelijk hoofdplatform die geschikt is voor iedereen om snel en eenvoudig bitcoin te kopen; en een geavanceerd handelsplatform waar vooral de handelaren volledig aan hun trekken kunnen komen. Zowel een daghandelaar of een doorsnee klant die gewoon makkelijk bitcoin wil kopen, kan bij Bitvavo terecht. Verder kunnen klanten ook de aangekochte crypto opnemen naar hun eigen wallet. Bitvavo is daarmee prima geschikt voor die klanten die crypto zelf willen gebruiken en opslaan op een eigen wallet. Ten slotte, Bitvavo biedt ook andere diensten aan waaronder staking. Klanten kunnen eenvoudig een passieve vergoeding krijgen als er gebruik wordt gemaatk vande Bitvavo staking dienstverlening.
Blox vs Bitvavo - verschillen qua kosten
Blox en Bitvavo bieden een totaal verschillende dienst aan. Blox biedt alleen een handelsapp aan voor het omwisselen van euro´s naar crypto, terwijl Bitvavo is opgezet als een complete handelsbeurs met een staking service. Nu zou mijn verwachten dat de kosten hoger zouden zijn bij Bitvavo aangezien het platform over meer functionaliteit beschikt dan Blox, dit is niet het geval.
Blox rekent 1% in omwisselkosten aan over het gehele aan-verkoopkoopbedrag. Bitvavo rekent maximaal een commissie van 0.25%. Bitvavo is behoorlijk goedkoper in gebruik. Actieve handelaren kunnen veel lagere commissies verkrijgen op basis van het dagelijkse en maandelijkse handelsvolume.
Bitvavo versus Blox - andere belangrijke verschillen
Bitvavo beschikt over veel meer digitale activa (crypto´s en tokens). In totaal worden er meer dan 150 verschillende activa aangeboden. Blox heeft een beperkt aanbod. Dit is volgens de redactie een onbelangrijk punt aangezien we onze lezers niet aanraden om te speculeren met andere crypto´s dan bitcoin. Het gaat om de adoptie en ontwikkeling van bitcoin als een alternatief decentraal monetair netwerk als een finale antwoord van de cypherpunks op het financieel wanbeleid van de centrale banken en bankwezen in haar algemeenheid. De andere crypto´s zijn in feite te beschouwen als fintech experimenten voor durfkapitalisten. Een doorsnee gebruiker moet zich eerst goed verdiepen in de werking van bitcoin en fiat-geld alvorens verder te duiken in het wilde westen van crypto projecten. Nu verder met de vergelijking...
Bitvavo komt met een accountgarantie en beschikt over een diefstalverzekering. Met de Bitvavo Account Garantie kan een klant tot € 100.000 vergoeding verkrijgen mocht iemand (hacker) onbevoegd toegang krijgt tot de account. Het is wel belangrijk dat een klant alle beveiligingsopties in de account heeft geactiveerd. Niettemin, het is een unicum in de wereld dat een klant bij een crypto exchange een vergoeding kan verkrijgen in het geval iemand ongeoorloofd toegang tot de account heeft verkregen en financiele schade door diefstal heeft veroorzaakt. Bij Blox is dit niet mogelijk aangezien deze app niet over een crypto wallet beschikt. Iemand die ongeoorloofd toegang krijgt tot de app, kan alleen de crypto verkopen voor euro´s of de euro´s op de account omwisselen voor crypto. De aangekochte crypto wordt door Blox elders beheerd en bewaard. Mocht Blox zelf worden gehackt, dan heeft dit wel vervelende gevolgen voor de klanten. Blox zou bankroet kunnen gaan en o.a. de klanten niet meer kunnen uitbetalen. Bitvavo heeft voor dit scenario een verzekering afgesloten. Niet veel crypto exchanges krijgen dit voor elkaar, maar Bitvavo beschikt over een diefstalverzekering met een waarde van 255 miljoen dollar.
Conclusie
Er zijn grote verschillen tussen de dienstverlening van Blox en Bitvavo. Blox is als makelaarsdienst beperkt qua functionaliteit, maar kan zeker meerwaarde bieden voor die gebruikers die zich totaal geen zorgen willen maken over de beveiliging van de aangekochte crypto activa. Het beheer is uit handen gegeven en het is als ware dat je met Blox je zonder bekommernis eigen crypto indexfonds kunt opzetten. Je vertrouwt er dan op dat Blox de crypto-activa veilig bewaard. Echter, zoals eerder aangegeven, de redactie maant haar lezers op om eerst en alleen bitcoin te ontdekken en o.a. te bewaren op een eigen bitcoin wallet of als dit te veel gevraagd is om gebruik te maken van AEX genoteerde Bitcoin ETF. Ga je echt voor bitcoin, dan is de Blox-app voor vooral de jongeren gebruikers niet geschikt. Met Blox kan er geen bitcoin kan worden gestort of worden opgenomen. Bij Bitvavo kun je bitcoin niet alleen goedkoper kopen, maar ook opnemen naar je eigen bitcoin wallet.
Zal ik kiezen voor Bitvavo of Blox? We kunnen concluderen dat Bitvavo onze voorkeur geniet en een beter alternatief voor Blox is. Blox heeft zeker een goede instapoplossing op de markt gebracht voor de twijfelende, niet-technische beginner. Elke opa en oma met een smartphone zal met Blox overweg kunnen om snel wat euro´s te kunnen omwisselen voor bitcoin. Niemand heeft nog een excuus dat het kopen van bitcoin moeilijk zou zijn. Met Blox kan het bijna echt niet makkelijker. Voor meer informatie: lees ook onze Blox Review.
Aanbieding: open hier een gratis rekening bij Bitvavo en handel tot 1000 euro gratis!
Wil je meer leren over Bitvavo, lees dan onze Bitvavo Review.
Voor meer informatie en gerelateerde artikelen:
Bitvavo versus Bitcoin Meester