Welke AEX genoteerde bitcoin ETF is er al beschikbaar?

01-07-2022

Welke Bitcoin ETF is er al beschikbaar op de AEX? Waarom zou ik een Bitcoin ETF op de AEX kopen? In dit artikel bespreken we deze vragen.

Kijk, vele beleggers maken liever gebruik van een gereguleerd beursgenoteerd Bitcoin-fonds, dan een bitcoin-handelsbeurs. Een Exchange Traded Fund (ETF) is het beste beleggingsproduct om eenvoudig met één beurstransactie een "bitcoin index te kopen". Het stelt beleggers in staat om veilig tegen minimale kosten blootstelling te krijgen tot bitcoin´s koersontwikkeling. Beleggers hoeven zich niet te bekommeren om de opslag van bitcoin en het aanmaken van een aparte handelsrekening bij een bitcoin exchange.

Welke Bitcoin EFT´s zijn er op de AEX beschikbaar?

Sinds Juli 2022 is er een nieuwe bitcoin spot ETF beschikbaar. Deze wordt uitgeven door Jacobi Asset Management in samenwerking met o.a. de Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity en het Nederlandse advocatenkantoor Kenny Van der Laan. De Jacobi Bitcoin ETF kun je op de AEX vinden met het volgende ISIN nummer: GG00BMTPK874. De ticker is BCOIN.

Het fonds ondersteunt fysieke bitcoin. De aangekochte bitcoin in het fonds mogen verder niet worden uitgeleend of verhandeld worden. Het is een spot bitcoin ETF waarbij de beleggers de eigenaar zijn van de bitcoin die het fonds aanhoudt.

Verder zijn er nog geen andere Bitcoin ETF´s beschikbaar op de AEX. Een succesvolle lancering en ontwikkeling van het fonds zal wel meer initiatieven op gang brengen waardoor beleggers in de toekomst op de AEX meerdere Bitcoin ETF opties zullen hebben.

Waarom zou ik een Bitcoin ETF op de AEX kopen?

Het kopen van een Bitcoin ETF op de AEX is dan een uitgelezen kans om in feite een verzekeringspolis (CDS) te verkrijgen voor falende geldmarkten en aanverwante krediet- en valutacrisis. De wereldwijde schuldenlast groeit exponentieel en is onhoudbaar.

btc kopen

Hierboven is een afbeelding van een omgekeerde schuldenpiramide met de wereldwijde schuld uitgedrukt in biljoenen dollars. Alle uitstaande schuldverplichtingen zijn uiteindelijk een claim op het basisgeld van de Centrale Bank en uiteindelijk het goud in de kluis. Bitcoin wordt net zoals goud door beroemde beleggers (Paul Tudor Jones, George Ball, Carl Icahn, Howard Marks, Robert Kiyosaki, etc. ) ingezet als verzekeringspolis tegen een bankroet en fragiel schuldensysteem. Het huidige systeem houdt zich stand door financiële repressie. De Federal Reserve, de belangrijkste centrale bank zit vast. Het is kiezen voor kwantitatieve geldverruiming (QE) en schuldmonetarisering of kwantitatieve geldverkrapping (QT) en schulddeflatie. QE leidt uiteindelijk tot hyperinflatie en QT zorgt uiteindelijk voor een depressie en kredietcrisis. Bitcoin is een alternatief decentraal monetair systeem dat werkt op basis van een protocol (vaste regels), niet op basis van menselijk falend monetair beleid. Het is gebouwd als een alternatief voor centaal-bankieren.

De Euronext Amsterdam Exchange (AEX) is verder een van de grootste en liquide effectenbeurzen in de wereld met een $7 biljoen in marktkapitalisatie. Vele Nederlandse, maar ook Europese institutionele beleggers zijn hier actief en kunnen hier nu ook in een Bitcoin ETF beleggen als een kredietverzuimswap op falend centrale bankbeleid.

Het beste is natuurlijk om direct eigenaar te worden van de aangekochte bitcoin door deze op een DNB geregistreerde bitcoin exchange te kopen: Bitvavo in Amsterdam. Vervolgens is het beste om de aangekochte bitcoin op te nemen en zelf te bewaren op een wallet. Echter, voor institutionele partijen is dit laatste niet relevant en ook vanwege regelgeving geen optie. Een Bitcoin ETF kopen op de AEX is dan ook een prima alternatief om bloostelling tot bitcoin te krijgen.