Waar kan ik automatisch periodiek bitcoin en andere crypto kopen?

11-01-2024

Hoe kan ik het makkelijkste automatisch periodiek bitcoin en crypto kopen? Wat wordt hier precies mee bedoelt? Waar kan ik dit het beste doen. We zullen het hier bespreken.

Samenvatting: automatisch periodiek bitcoin kopen is een andere benaming voor de dollar (euro) cost averaging methodiek (DCA). Op de lange termijn gezien is het een beproefde rationele strategie die de emotie wegneemt voor het verkrijgen van een goede gemiddelde inkooprijs voor de opgebouwde bitcoin positie. Verschillende exchanges en brokers bieden een zo´n DCA-dienst aan waardoor de klanten dit automatisch kunnen opzetten, bijstellen of uitzetten. De twee uitblinkers zijn de periodieke aankoop functie van Bitvavo en de auto invest functie van Finst.

Wat houdt periodiek kopen van bitcoin en crypto precies in?

Het periodiek kopen van crypto, in het bijzonder bitcoin, is een verstandige manier om op een rationele en automatische manier een positie opbouwt van die coins die je wilt sparen voor de langere termijn. We benadrukken natuurlijk het belang dat een belegger spaart in bitcoin voor vermogensbescherming en als het ware een kredietverzuimverzekering op het huidige fiat-geldstelstel dat verzuipt in onbetaalbare schulden. Fiat-geld daardoor gedoemd in koopkracht te verliezen.

Door periodiek bitcoin of een andere of meerdere crypto´s te kopen, wordt er in feite ongeacht de dagkoers gewoon op een vaste dag in de week ingekocht. Een EUR-saldo op een bankrekening of meestal een exchange of brokerage platform wordt voor een vastgesteld eurobedrag afgeschreven voor de aankoop van bitcoin. Deze methode is gebaseerd op het idee van Dollar-Cost Averaging (DCA). Het is een beproefde en veilige methode om in feite voor de lange termijn te sparen in bitcoin voor de beste gemiddelde inkoopprijs. Hieronder is een goede video uitleg van Wijs Geld over de voordelen van deze DCA-methodiek:

DCA versus lump sum investering

Een andere manier is om gewoon met een totaalbedrag meteen in te stappen wanneer de markt er slecht voor staat. Echter, het timen van de markt is uitermate moeilijk en vaak enerverend. Een goed alternatief is om dit bedrag te spreiden in gelijke bedragen over een bepaalde periode, bijvoorbeeld wekelijks op maandag, om zodoende een goede gemiddelde inkoopprijs te behalen. Automatisch periodiek bitcoin en andere crypto kopen is de manier om dit te verwezenlijken. Er zijn genoeg exchanges en brokers die zo´n DCA-dienst aanbieden voor hun klanten. Ze geven hiervoor verschillende namen. Laten we de belangrijkste even opnoemen:

Bitcoin en crypto DCA-diensten

Hierbij bespreken we de meest bekende en beste dienstverleners waar je automatisch periodiek bitcoin en crypto kunt kopen. Ze hebben met andere woorden een DCA-service opgezet waarvan hun klanten gebruik kunnen maken.

Periodiek crypto kopen bij Bitvavo

Natuurlijk beschikt de grootste Nederlandse crypto exchange over een DCA-functie. Bij het activeren van deze periodieke aankoop functie voltooit Bitvavo de order op een willekeurig moment gedurende de door de gebruiker geselecteerde dag en bedrag, ter voorkoming van marktmanipulatie en voorkennis. Voor transacties op een specifiek, door de gebruiker bepaald moment, adviseert Bitvavo om de transactie handmatig uit te voeren. Alternatief kan dit verder worden verfijnd met behulp van een Bitvavo trading bot. Bitvavo beschikt over uitgebreide mogelijkheden om te DCA-en en op basis daarvan ook weer de posities te verhandelen met behulp van een handelsbot. Bitvavo maakt de combinatie automatisch periodiek inkopen en ook weer automatisch verhandelen zeer goed mogelijk. Voor meer informatie: Bitvavo review.

Finst Auto-invest – automatisch crypto inkopen en opslaan bij Finst

Finst heeft de gemakkelijkste handelsapp ontwikkeld om eenvoudig automatisch bitcoin te kopen en verder meteen de optie aanbiedt om deze te versturen naar je eigen bitcoin wallet. Bij Finst heet deze DCA-dienst Auto Invest waarvoor Finst alleen een 0.15 % fee rekent. Natuurlijk kan dit ook worden ingesteld voor andere crypto´s, maar controleer de ontvangstadressen nauwgezet. Beginners maken nogal vaak fouten met deze verschillende type crypto-adresformaten. Bitcoin is duidelijk. Het is daarom het best om deze feature eerst te testen met bitcoin. De respectieve crypto aankopen gewoon eerst even bijschrijven op de Finst rekening als je een beginner of onzeker bent.  Voor meer informatie: Finst Review.

Bitpanda Savings plans

Bitpanda biedt een DCA-Spaarplan aan die zeer breed kan worden opgezet voor hun gebruikers. Het opbouwen van een portefeuille gaat verder dan alleen met bitcoin, crypto, en crypto-indices, maar kan ook aandelen, ETF's, metalen en grondstoffen bevatten. Het Spaarplan ondersteunt verschillende enorm aanbod van activa en biedt eenvoudige betalingsopties via Visa, Mastercard of SEPA Direct Debit. Gebruikers kunnen gemakkelijk meerdere plannen instellen, deze pauzeren en hervatten naar eigen wens. Daarnaast biedt Bitpanda een fee-free Spaarplan voor de 7 Bitpanda Crypto-indices, waarbij aankoopkosten worden geëlimineerd en het investeringsproces wordt vereenvoudigd. Zeer goed opgezet waardoor Bitpanda een compleet beleggingsplatform die toegang biedt tot zowel TradeFi, Bitcoin, Crypto en DeFi. Voor meer informatie: Bitpanda vs Bitvavo.

ByBit DCA-bot

Natuurlijk, ByBit beschikt over een DCA-handelsbot die je kunt instellen om automatisch crypto te kopen. Het Bybit zit vol met toeters en bellen om de passende inkoopstrategie op te stellen, maar is doordoor wel minder gemakkelijk in gebruik. Voor meer informatie: ByBit Review.

Bitonic Bits – alleen automatisch periodiek bitcoin kopen

De klassieke en eerste Nederlandse bitcoin makelaar Bitonic heeft ook een zeer eenvoudige DCA-dienst ofwel spaarplan voor alleen bitcoin. Met Bits is het niet meer nodig om handmatige transacties uit te voeren en de ingekochte bitcoins automatisch in de bitcoin wallet te ontvangen. Na het activeren van een Bits spaarplan in de Bitonic rekening, is het hier eenvoudig om eenmalig een periodieke overboeking op ze zetten met de gekoppelde bankrekening. Zodra wij het overgemaakte bedrag is ontvangen worden hier bitcoins van gekocht en naar de wallet verstuurd. Het is een volledig vergelijkbare dienst met die van Finst, alleen de Auto-Invest optie van Finst is goedkoper in gebruik met een super lage fee van 0.15%.

Coinbase - Recurring Buy – terugkerende aankopen

Coinbase heeft ook de optie om automatisch periodieke crypto aankopen te doen. Voor meer informatie: Coinbase review.

Conclusie

Het periodiek aankopen van bitcoin en andere crypto is een van de beste manieren om te beleggen in deze nieuwe digitale activa. Het wordt allemaal automatisch geregeld waardoor de belegger niet meer de de markt hoeft te timen en zich verder ook niet meer druk te maken over de dagkoers. Het is een beproefde periode die op lange termijn meer oplevert dan de risicovolle daghandel. Over het algemeen hebben de meeste crypto exchanges en vaak ook brokers een of andere DCA-programma opgezet die het automatisch kopen van bitcoin en andere crypto mogelijk maakt voor hun klanten. Voor meer informatie:

Wat is de beste crypto exchange van Nederland & Europa?

Selectie van bitcoin & crypto exchanges