Bitcoin Halvings en impact van vierde Bitcoin Halving april 2024?

13-02-2024

Dit artikel bespreekt waarom Bitcoin Halvings zo belangrijk zijn en wat de impact zal zijn van de aankomende vierde Bitcoin Halving in april 2024.

Bitcoin Halvings: Introductie en Analyse

Bitcoin halvings zijn een cruciaal aspect van de distributie van Bitcoin en vormen het geprogrammeerde monetaire beleid van deze digitale munt. In tegenstelling tot traditionele valuta's, waar de geldcreatie gecentraliseerd en ondoorzichtig is, is Bitcoin's geldschepping volledig transparant en vastgelegd in het protocol. Dit protocol zorgt voor een deflatoir karakter, wat betekent dat er steeds minder nieuwe Bitcoins in omloop komen totdat de maximale hoeveelheid van 21 miljoen is bereikt.

De Bitcoin Halving Cyclus:

Een Bitcoin halving vindt plaats ongeveer elke vier jaar, nadat 210.000 transactieblokken zijn verwerkt. Dit resulteert in een halvering van de beloning die Bitcoin miners ontvangen voor het verifiëren en toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain. Momenteel (2024) bedraagt ​​deze beloning 6,25 BTC per blok. Na de volgende halving in april 2024, zal de beloning dalen naar 3,125 BTC per blok. Hier kun je de Bitcoin Halving Countdown van 2024 volgen. Hieronder is een mooie historische grafiek te zien over de vorige Bitcoin halvings en de komende Bitcoin halving van 2024:

Next Bitcoin Halving Countdown 2024 | Date & History

Beschik je al over een BTC positie? Check out onze exchange selectie.

Historische Bitcoin Halvings en Impact:

De eerste halving vond plaats in november 2012, waarbij de beloning daalde van 50 BTC naar 25 BTC. De tweede halving in juli 2016 halveerde de beloning vervolgens van 25 BTC naar 12,5 BTC. De derde halving in mei 2020 resulteerde in een daling van 12,5 BTC naar 6,25 BTC.

Na elke halving is een stijging van de Bitcoin-koers waargenomen. Dit kan worden verklaard door de verminderde toevoer van nieuwe Bitcoins, wat de schaarste verhoogt en de vraag stimuleert. Steeds meer beleggers kopen bitcoin voor de langere termijn voor waarde opslag aangezien de toenemende schaarste.

Toenemende Schaarste en Stock-to-Flow Ratio:

De Bitcoin halvings zorgen voor een toenemende stock-to-flow ratio. Deze ratio meet de verhouding tussen de totale circulerende voorraad (stock) en de jaarlijkse productie (flow). Na de halving in 2024 zal de ratio van Bitcoin die van goud overtreffen, waardoor Bitcoin de meest schaarse activa op aarde wordt. Bitcoin miners kunnen verder niet meer nieuwe bitcoin aan de markt leveren. De dagelijkse productie is vastgelegd in het protocol. Bij grondstoffen heeft een hogere koers wel invloed op de productie en toevoer. Een hogere goud koers maakt o.a. nieuwe investeringen mogelijk om meer goud te produceren. Dit is bij Bitcoin niet mogelijk. Bitcoin is als enige activa op deze aardbol absoluut schaars.

Bitcoin halvings onderpinnen BTC als Superieure Monetaire Activa:

In tegenstelling tot fiat-valuta's, die voortdurend worden bijgedrukt, is Bitcoin's inflatie geprogrammeerd en afnemend. Dit maakt Bitcoin een aantrekkelijke opslag van waarde in een wereld van toenemende inflatie en monetaire instabiliteit. Bitcoin wordt steeds meer van exchanges afgehaald naar bitcoin wallets, dit maakt de beschikbare voorraad voor de handel minder en de koopdruk hoger. Vele beleggers sparen in bitcoin voor de lange termijn en bewaren deze in koude opslagoplossingen.

Onveranderlijk Protocol en Geopolitieke Belang:

De Bitcoin halvings zijn geprogrammeerd in het protocol en kunnen niet worden gewijzigd. Dit maakt Bitcoin immuun voor manipulatie door overheden of andere instanties.

In een geopolitiek landschap met toenemende spanningen en wantrouwen kan Bitcoin een neutrale en betrouwbare haven bieden voor internationale handel en transacties. Bitcoin is een superieur solide geldsysteem dat het beste past in dit hoog technologische informatietijdperk waarin we nu verkeren. Het biedt zekerheid en onafhankelijkheid door de verankering met energie en de veiligheid van cryptografie. Het is een energievaluta die thermodynamisch gesloten is en niet lekt. Bitcoin zal uiteindelijk een inflatiecijfer van 0 procent bereiken wanneer de laatste bitcoin sats zijn geproduceerd in 2140. Bij deze tijd zal de mensheid al zijn verhuisd van een fragiel, bankroet fiatgeldstelsel naar een anti-fragiel, wereldwijd gedistribueerd, decentraal solide geldstelsel.

Conclusie over de Bitcoin Halvings en de aankomende halving van 2024

Bitcoin halvings vormen een essentieel onderdeel van Bitcoin's unieke monetaire beleid. De verminderde toevoer van nieuwe Bitcoins, toenemende schaarste en onveranderlijk protocol maken Bitcoin een aantrekkelijke optie voor beleggers die op zoek zijn naar een schaarse, betrouwbare en digitale opslag van waarde.

Na de vierde halving in april 2024, zal de beloning dalen naar 3,125 BTC per blok en Bitcoin significant schaarser worden dan goud. Het is te verwachten dat Bitcoin aanvankelijk steeds meer de rol van goud zal gaan overnemen als een veilige haven voor waarde opslag. In een tijd van crisis en wantrouwen kan de geopolitieke rol van bitcoin als een neutraal monetair netwerk verder toenemen. Met de lancering van verschillende Bitcoin ETF´s zal meer institutioneel kapitaal makkelijker blootstelling kunnen krijgen tot bitcoin. Met een verder toenemend begrip over de werking en belang van Bitcoin als een nieuwe monetaire activa, zal de verdere blootstelling worden vergroot.

Voor meer informatie: waar kan ik goedkoop periodiek bitcoin kopen?