Coinmerce vs Finst, een vergelijking tussen twee Nederlandse cryptoplatforms

11-02-2024

Coinmerce vs Finst. Welk cryptoplatform is beter en het best geschikt voor mij In deze Coinmerce vs Finst vergelijking zullen we de twee Nederlandse platforms op een aantal belangrijke zaken vergelijken, waaronder op kosten, gemak, opties & meer. Beide platforms zijn zoals gezegd Nederlands en hebben keurig een registratie bij De Nederlandsche Bank.

Introductie tot Coinmerce vs Finst

Nieuwkomer Finst is pas een jaar oud maar timmert behoorlijk aan de weg met haar scherpe tarieven en brede diversiteit aan producten. Coinmerce daarentegen draait al wat langer mee (2017) en heeft de afgelopen maanden ook niet stilgezeten: zo zijn alle klanten vanuit Binance afgelopen zomer doorverwezen naar Coinmerce en ook zijn alle BUX klanten (vanwege de ABN AMRO overname) verwelkomd op het ambitieuze crypto platform.

Beide platforms blinken op hun eigen manier uit en wij gaan hier op zoek naar de (belangrijkste) verschillen tussen de twee crypto platforms. Hierbij zullen we Coinmerce vs Finst vergelijken op zaken die belangrijk zijn voor beginnende, ervaren en professionele crypto handelaren.

Lees hier onze Coinmerce vs Finst vergelijking!

Zoals we weten zijn beide platforms Nederlands en dus hebben beide een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB). Hoe lang zijn de platforms al actief?

Coinmerce is alweer actief sinds 2017, heeft ± 40 werknemers, biedt meer dan 300+ coins aan en heeft sinds kort een eigen exchange. Het feit dat zowel Binance als BUX (en dus indirect ABN AMRO) haar (ex) klanten hebben doorverwezen naar Coinmerce, spreekt van een hoop vertrouwen. Coinmerce scoort op Trustpilot een prima voldoende van 3.4 (uit 5).

Finst daarentegen is een van Nederlands nieuwste cryptoplatforms en kwam met een hoop bombarie binnen. Finst heeft zich vanaf moment één gefocust op het leveren van zulk laag mogelijke kosten: ruim 83% zou Finst goedkoper moeten zijn dan haar concurrenten. Finst is goed gefinancierd (€4,- miljoen) door, onder andere, Deribit. Het team is vrij klein (14 werknemers), maar zeer ervaren in de fintech wereld. Finst heeft de afgelopen maanden veel producten opgeleverd en biedt ruim 100+ cryptocurrencies aan, het platform is populair en scoort een dikke 4.5 (uit 5) op Trustpilot!

Coinmerce vs Finst, makkelijk kopen /verkopen voor welke kosten?

Beide platforms lenen zich goed voor beginnende en ervaren crypto handelaren. Beide crypto platforms richten zich met deze dienst op snelheid, gemak en efficiëntie. Om crypto te kopen stort je eenvoudig euro’s (met iDEAL bijvoorbeeld) op je account en je kunt direct aan de slag. Middels deze dienst zijn op beide platforms alle cryptocurrencies te koop. En zowel Finst als Coinmerce bieden beiden, naast de websites, een fijne app aan waarmee alle diensten van het crypto platform makkelijk te gebruiken zijn.

De kosten van deze dienst zien er als volgt uit:

 • Coinmerce (0.2% - 0.5% per trade)
 • Finst (0.15% per trade)

Daarnaast geeft Finst specifiek aan dat er géén extra kosten zijn zoals spread, slippage of stortingskosten.

Tot slot hebben wij vergeleken bij wie je voor €100,- meer Bitcoin krijgt: bij Finst krijg jij 0.002245 BTC en bij Coinmerce 0.002202 BTC (11 februari).

Coinmerce vs Finst, Exchange/ Trade

Coinmerce heeft sinds kort een eigen crypto exchange. Deze exchange is inclusief orderboek, professioneel grafiekoverzicht en je kunt gebruikmaken van ‘market’ order types, de (stop) limit order types staan op ‘binnenkort beschikbaar’. De exchange van Coinmerce ziet er qua liquiditeit diep uit (hangt wel per crypto af), het handelsvolume is toereikend, er worden veel verschillende cryptocurrencies aangeboden en handelen gaat tegen USDT paren. Finst biedt (nog) geen crypto exchange aan en handelen gaat dus middels de “trade” dienst.

Coinmerce vs Finst, staking & earn features

Zowel Finst als Coinmerce hebben een ‘earn’ programma. Bij Finst bestaat dit programma uit een flexible (geen lockup) stakingdienst waarbij (totaal 7) coins zoals Cardano, Solana en Polygon te staken zijn en waarbij de APY’s variëren tussen de 2-10%.

Coinmerce heeft een wat uitgebreidere stakingdienst waarbij er 13 coins te staken zijn en de APY’s varieren tussen de 1-6%. Daarnaast biedt Coinmerce ook een lendingdienst (“earn”) aan, hierbij zijn er 32 coins uit te lenen tegen APY’s variërend van 0.50 - 10%. Staking en lending van Coinmerce zijn beide ‘flexible’ diensten, zonder lockup periode dus.

SWAP & Bundels

Bij Finst kun je in meerdere cryptocurrencies tegelijkertijd beleggen middels de bundels: hiermee beleg je met 1 transactie in wel 2, 5, 10 of 25 cryptocurrencies!

Zowel Coinmerce als Finst bieden een swapdienst aan: hierbij wissel jij makkelijk crypto tegen crypto om.

Wallets (opnemen etc) & periodiek kopen

Bij Finst en Coinmerce is het mogelijk om crypto te storten van, en op te nemen naar, externe wallets/ exchanges.

Bij Finst is het mogelijk om middels de “auto invest” dienst automatisch te investeren in jouw favoriete crypto. Je stelt hierbij een bedrag in en een frequentie (wekelijks, maandelijks) en Finst doet de rest!

Coinmerce biedt helaas geen automatische investeringsoptie in. Auto invest (periodiek kopen) zou toegevoegde waarde bieden aan de gebruikers van het cryptoplatform. Het is jammer dat Coinmerce hier niet over beschikt.

Betalingsmogelijkheden bij Coinmerce vs Finst

Beide crypto exchanges hebben een registratie bij de DNB en bieden dus iDEAL betalingen aan. Daarnaast zijn dit nog de andere betaalopties:

Finst

 • iDEAL (gratis)
 • Bancontact (gratis)
 • Bankoverschrijving (gratis)

Coinmerce

 • iDEAL (€0,30)
 • SEPA (gratis)
 • Sofort (€1,60)

Op basis van een €50,- storting

Beveiliging bij Coinmerce vs Finst

Bij beide crypto platforms staat veiligheid hoog in het vaandel. Hieronder zijn een aantal manieren waarop accounts en de tegoeden worden beveiligd.

Finst

 • Proof of reserves
 • Beveiliging middels MPC-technologie (Fireblocks)
 • Standaard 2FA
 • Crypto 1:1 gedekt
 • Push notificaties (bij opnames, logins etc.)
 • Digitale activa zijn volledig gescheiden van bedrijfskapitaal

Coinmerce

 • 2FA authenticatie
 • Login notificaties
 • Fondsen worden cold storage bewaard
 • Voor custody werkt Coinmerce o.a. samen met gerenomeerde partijen zoals Fireblocks

Transparantie, Coinmerce vs Finst

Finst biedt proactief haar ‘proof of reserves’ aan. Deze zijn onafhankelijk ge-audit en beschikbaar via de website. Coinmerce biedt niet een dergelijk rapport.

De voor- en nadelen / Verschillen tussen Coinmerce vs Finst

Beide crypto platforms lenen zich goed voor zowel beginnende als de wat meer ervaren crypto handelaren/ investeerders. Beide platforms zijn behoorlijk compleet en hebben nagenoeg alles om te beleggen in crypto. Wel zijn er een aantal verschillen:

Coinmerce heeft een zeer breed aanbod (300+) van cryptocurrencies en biedt een exchange aan. Dit maakt dat Coinmerce zich beter leent voor de wat meer ervaren crypto trader. Finst biedt geen exchange aan en is het zodoende bij Finst dus alleen mogelijk om crypto (100+) te kopen en verkopen middels de ‘trade’ optie. Beide platforms bieden daarnaast ook een Swap dienst aan.

Een voordeel van Finst is het feit dat zij een zeer breed product- en dienstenaanbod hebben, waaronder: auto-invest, staking en cryptobundels. Dit is in vergelijking met Coinmerce nét wat uitgebreider.

Het earn programma van beide crypto platforms is uitgebreid genoeg, maar van Coinmerce is dit programma qua aanbod van cryptocurrencies, en met de lending mogelijkheid, net wat uitgebreider in vergelijking met Finst.

Een voordeel van Coinmerce is het aanbieden van een OTC-dienst. Deze op maat gemaakte, persoonlijke service stelt de belegger in staat om in grote bedragen bitcoin te kopen of te verkopen, buiten de markt (exchange) om voor een zeer voordelige prijs.

Qua kosten is Finst in vergelijking met Coinmerce een stuk goedkoper en daarnaast krijg je bij Finst (voorbeeld: €100,-) meer Bitcoin. En voor wat betreft de veiligheid scoren beide platforms gewoon goed! Finst is qua transparantie wel iets uitgebreider, denk hierbij aan de proof of reserves.

Onze ervaringen met Finst en Coinmerce

Onze ervaringen op beide crypto platforms zijn positief! De platforms zijn helder, overzichtelijk en makkelijk te gebruiken. Daarnaast zijn de app van Coinmerce en Finst net zo makkelijk te gebruiken als de desktop versie.

De customer support afdeling van beide platforms is per telefoon, mail en live chat support te bereiken. En zowel Finst als Coinmerce scoren goed op Trustpilot.

Coinmerce vs Finst, de Conclusie

Na de crypto platforms uitgebreid met elkaar vergeleken te hebben kunnen we het volgende concluderen: de crypto platforms zijn uitgebreid, veilig, makkelijk te gebruiken en zeer transparant. Coinmerce leent zich vanwege de exchange beter voor ervaren crypto traders en Finst heeft een iets uitgebreider product- en dienstenaanbod. Echter, Finst heeft geen OTC-desk.

Beide platforms scoren goed als het gaat om de volledigheid die je zoekt in een crypto platform. Onze conclusie is dan ook dat Finst en Coinmerce elkaar perfect aanvullen en dus zeer goed naast elkaar te gebruiken zijn. Finst scoort beter als het gaat om transparantie, kosten en automatisch periodiek kopen. Coinmerce als het gaat om een persoonlijke service en een OTC-desk.

Voor meer informatie:

Gerelateerde artikelen: