China Ban Fud - Bitcoin slaat Chinese aanval van zich af

02-07-2021

Volgens vermogensbeheerder Travis Kling heeft Bitcoin een van de belangrijkste aanvallen weerstaan van een natiestaat. Het gaat hier natuurlijk om China en de communistische partij die geen concurrentie duldt als het gaat om het nieuwe Chinese digitaal centralebankgeld (CBDC).

Chinese beleggers vluchten graag naar de dollar, maar ook naar bitcoin als een financiële weg uit het totalitaire massasurveillance systeem en als een oppotmiddel voor het vermijden van devaluaties. Bijna elk jaar komt China wel weer in het nieuws met berichten over allerlei verboden en nieuwe restricties wat bitcoin betreft.

China Bitcoin 2021 FUD draait op volle toeren

Dit jaar maakt de Chinese overheid er wel erg serieus werk van. De zogenaamde China FUD (Fear & Uncertainty & Doubt) nieuwsberichten hebben de markt in rep in roep gebracht. Dit jaar viert de communistische partij van China haar 100ste verjaardag en de uitrol van de digitale yuan (CBDC). Niemand mag dit verjaardagsfeestje verstoren en vooral niet bitcoin. In Juni heeft de Chinese overheid dan ook de meest agressieve aanval ingezet op alle bitcoin handels- en delvingsactiviteiten.

Bitcoin mining sector wordt ontmanteld in China en miners verhuizen hun activiteiten naar andere landen waaronder de Verenigde Staten en Kazachstan. Chinese bitcoin exchanges sluiten weer hun deuren en verplaatsen hun activiteiten naar het buitenland. Hieronder in de Tweet van Travis Kling kun je een draadje hierover lezen en een tijdlijn zien over alle ingrepen de Chinese overheid uitvoerde om de Chinese bitcoin sector in feite kapot te maken.

Bitcoin werkt gewoon door

Ondanks alle deze tumult heeft bitcoin er weinig last van gehad en is de koers niet significant ingestort. Dit komt mede doordat de hashrate van het bitcoin netwerk al zeer hoog is en extreem veilig. De recente val in de hashrate zorgde niet voor problemen. Verder wordt het als een net positief gezien dat er een Chinese exodus is van miners die zich nu in andere landen gaan vestigen waardoor het netwerk beter wordt gedistribueerd en daardoor weer meer anti-fragiel wordt. Verder is het niet uit te sluiten dat Chinese miners volgend jaar weer hun activiteiten in China weer mogen hervatten om overtollige elektriciteit weer ten gelde maken en mogelijke slecht renderende waterkrachtcentrales rendabel te houden. Hoe het ook zij, de migratie van miners uit China naar andere delen van de wereld is een positieve ontwikkeling voor het decentraal houden van het netwerk.

Aanbevolen om te lezen: