Alternatief voor Bitcoin?

02-03-2017

Is er een alternatief voor Bitcoin?

Deze vraag wordt steeds vaker gesteld. Zeker in het licht van de stijgende transactiekosten. Vooral Ethereum, Polygon en Avelanche krijgen veel belangstelling. Er zijn ogenschijnlijk genoeg alternatieven voor bitcoin. Het probleem is dat wanneer de koers van bitcoin alleen maar hoger wordt, de relatieve transactiekosten afgerekend in bitcoin (sats) ook steeds duurder worden. Dit is zeer problematisch voor de ontwikkeling van Bitcoin. De bitcoins worden in deze context niet meer gebruikt als een currency en transactiemiddel, maar puur als een oppotmiddel voor vermogensbescherming. Dit maakt van Bitcoin is soort alternatieve vorm van goud en alleen geschikt voor de rijke beleggers. Voor het verrichten van microbetalingen en het integreren van de unbanked binnen het netwerk is Bitcoin niet meer geschikt. Er zal in deze context moeten worden gezocht naar een goed alternatief voor Bitcoin?! Of, is er geen goed alternatief?

Bitcoin is een gelaagd netwerk en programmeerbaar

Gelukkig werkt de Bitcoin gemeenschap aan een oplossing van dit probleem door de ontwikkeling van een tweede transactienetwerk die bovenop de blockchain wordt gebouwd. Dit wordt het Lightning Network genoemd en is een oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem en de stijgende transactiekosten. Mocht dit project volledig zijn uitgerold met goede apps dan zorgt dit er voor dat er eigenlijk geen goed alternatief is voor bitcoin. Bitcoin is programmeerbaar en kan in feite alle kinderproblemen oplossen. Aangezien Bitcoin het meest extreem veilige netwerk is voor waarde transacties met het beste netwerk effect en een onveranderbare voorspelbare monetaire politiek, is vanuit een monetair oogpunt geen alternatief voor bitcoin. Het is onvervreemdbaar digitaal monetair eigendom dat vastligt op een niet te kraken decentraal kasboek (blockchain) en P2P-verhandelbaar is op een gedistribueerd netwerk van gelijke peers.

Waarom is Bitcoin zo uniek?

Bitcoin is een unieke 0-1 uitvinding en is organisch gegroeid tot een uniek monetair roerend goed met een absolute schaarste. Een absolute schaarste die is gewaarborgd door de verzamelde opgebouwde netwerkeffecten van onder meer een Bitcoin mining industrie die het netwerk onvernietigbaar en onkraakbaar maakt. Niemand kan het monetaire beleid en hoeveelheid bitcoins in omloop manipuleren en veranderen. Het zou een bijna onbegrijpelijke hoeveelheid rekenkracht (hash-power) vergen, tijd en een miljarden investering in het opbouwen van Bitcoin mining fabrieken om hopelijk een transactieblok te kunnen manipuleren.

Wat verder nog uiterst uniek en bijzonder is aan het monetaire beleid van Bitcoin is dat door de vierjaarlijkse halving een steeds hogere stock-to-flow ontstaat. Bitcoin zal uiteindelijk een hogere stock-to-flow krijgen als de meest schaarse activa die te vinden is op aarde: goud. Mocht er een Bitcoin alternatief zijn, dan is dit uit een monetair standpunt gezien goud.

Hieronder kun je een gesprek bekijken tussen Michael Saylor en Dominic Frisby over bitcoin en de digitale transformatie van eigendom.

Voor meer informatie: