Dogecoin vs Bitcoin, welke zou ik wel of niet kopen?

05-05-2021

Vele lezers vragen naar Dogecoin (DOGE) en willen deze vergelijken met Bitcoin (BTC). In dit artikel willen even Dogecoin versus Bitcoin behandelen om daar mee een antwoord te geven op de vraag: zal ik Dogecoin (DOGE) of Bitcoin (BTC) kopen?

Beknopt antwoorden:

Dogecoin is afhankelijk van Litecoin

Dogecoin vs Bitcoin? Dogecoin (DOGE) is niet vergelijkbaar met Bitcoin (BTC) aangezien het een inferieur project is die voor de grap als een kopie van Litecoin was opgezet. Dogecoin heeft technologisch meer gemeen met Litecoin; alhoewel Litecoin uiteindelijk ook een kopie is van Bitcoin. Dogecoin heeft verder over de jaren heen weinig ontwikkeling gehad en heeft maar weinig netwerk effect opgebouwd. Het Dogecoin project was dan ook gedwongen om haar veiligheid te zoeken bij Litecoin door de toevoeging in augustus 2014 van een merged mining algoritme. Als een kopie van Litecoin's broncode beschikt Doge over dezelfde Scrypt hashing algoritme. Deze strategie was succesvol en Dogecoin’s hashrate heeft een sterke en positieve correlatie (0.95) met die van Litecoin. Dogecoin is nu voor haar veiligheid afhankelijk van de Litecoin miners. Dogecoin staat als netwerk niet op zichzelf. Mochten de Litecoin miners geen interesse meer hebben voor DOGE, dan zou de hashing rate met 90 % in elkaar vallen en volledig kwetsbaar worden voor aanvallen.

Dogecoin (DOGE) is niet schaars

Bitcoin versus Dogecoin? Er is geen gebrek aan Dogecoins (DOGE). Op dit moment zijn er al 129.461434269 DOGE in omloop en kunnen deze zonder limiet worden gemined. Er is geen maximale hoeveelheid. Bovendien kan 1 DOGE worden gedeeld tot 8 decimalen achter de komma. Dogecoin voldoet in deze zin niet aan de beginselen van solide geld. Bitcoin daarentegen heeft een onveranderlijke monetaire politiek die de werking van goud nabootst en deflatoir werkt met een onveranderlijke limiet van 21 miljoen bitcoins. Het unieke met Bitcoin is de uitvinding van digitale schaarste. Dogecoin is niet digitaal schaars en heeft geen limiet.

Welke cryptomunt zou jij als een oppotmiddel willen gebruiken ter bescherming van je vermogen tegen financiële repressie zoals negatieve rente en toenemende inflatie? Dogecoin (DOGE) of Bitcoin (BTC)?

Dogecoin (DOGE) is voor de lol gemaakt

Bitcoin vs Dogecoin. Bitcoin is het resultaat van onderzoek en gepiel van ideologisch gemotiveerde cypherpunks die decennia hebben gewerkt aan de ontwikkeling van geld dat niet kon worden gemanipuleerd en ontwaard door centrale banken en overheden. Het gaat om de strijd van het individu voor het waarborgen van privacy en financiële zelfstandigheid tegenover de staat die deze wil beperken. Satoshi Nakamoto lanceerde Bitcoin in 2008 zelf als een protest tegen de grote bail-outs van banken tijdens de financiële crisis. Bitcoin wordt gedreven door aanhangers met een missie.

Dogecoin is met opzet voor de lol gemaakt in 2013. Voor deze reden werd de Shiba Inu doge meme gelanceerd. Het was een reactie op alle mogelijk kopieën die in feite van bitcoin werden gemaakt en als een serieus waardevol project werden gepresenteerd en gepromoot. Vele ontwikkelaars hebben via de ontwikkeling en lancering van deze altcoins fortuinen verdiend.

De oprichters van Dogecoin, Billy Markus en Jackson Palmer, hadden deze intentie niet. Het is een parodie op de ontwikkeling toen der tijd. Dogecoin wordt nu gebruikt als een memecoin die door de grappen en grollen van sterren en beroemde mensen zoals Elon Musk het laatste jaar weer in de populariteit is gebracht. De enorme koersexplosie van het afgelopen jaar is het resultaat van speculatiezucht die niet is gestoeld op fundamenten. Het is puur voor de gein dat de Dogecoin aanhangers proberen de koers naar 1 dollar te sturen. De koersexplosie kan als een parodie worden beschouwd op ons hele bankroete financiële systeem.

Conclusie, zal ik Dogecoin of Bitcoin kopen?

Met bovenstaande punten in acht genomen, lijkt me het antwoord nu wel voor iedereen duidelijk. Elon Musk de Dogemaster, heeft met zijn bedrijf en eigen vermogen bitcoin (BTC) gekocht en geen dogecoin (DOGE). In totaal kocht Tesla voor $1.5 miljard BTC. Hij is zeer positief over de toekomst van bitcoin en de rol van bitcoin mining voor de ontwikkeling van duurzame en hernieuwbare energieproductie.

Hieronder is een screenshot van de recente koersontwikkeling van DOGE dit afgelopen jaar. Denk je dat het een goed moment is om in te stappen?

undefined || '' || ''

Aanbevolen om te lezen: