BITCOIN-VS-DASH-VS-MONERO-VS-ZCASH

21-03-2017

Bitcoin staat er niet alleen voor in het ongekend gevarieerd landschap van cryptovaluta's. Vooral de cryptovaluta's die meer anonimiteit bieden dan Bitcoin hebben een behoorlijke marktkapitalisatie verworven.

Er is inderdaad veel interesse voor Zcash, Monero en Dash. Deze cryptocurrencies staan bekend voor het bieden van anonieme transacties. Hoe zit het met de financiële anonimiteit van deze cryptovaluta's? We zullen in dit artikel deze drie alternatieven met elkaar vergelijken en ook met Bitcoin's mogelijkheden voor het waarborgen van onze financiële privacy.

Bitcoin versus de anonieme alternatieven:

Voordat we beginnen, wil ik het volgende onderstrepen: Bitcoin biedt iedereen financiële privacy en een betalingsnetwerk die niet kan worden gecensureerd. Wanneer je jouw bitcoins goed hebt beveiligd, kan niemand aan jouw bitcoins komen en niemand jouw stoppen om een transactie uit te voeren. Bovendien is Bitcoin cryptografisch het veiligste en meest beproefde netwerk waarbij de uitvinder anoniem is. Niemand weet wie Satoshi Nakomoto is. Geen enkele geheime dienst kan de uitvinder van Bitcoin oppakken. Dit is andere koek wanneer het gaat om de ontwikkelaars van Zcash, Monero en Dash. Ze zijn allemaal bekend. De geheime politie kan bij deze heren op bezoek komen om bepaalde geheimen te delen.

Bovendien, het is niet uitgesloten dat de Bitcoin gemeenschap bepaalde updates kan implementeren om het netwerk een hogere mate van privacy en anonimiteit te geven.  Het beste is om bij elke Bitcoin transactie een nieuwe adres te genereren en deze transacties te verrichten vanaf een specifieke computer of laptop die je hebt ingericht voor het beschermen van je financiële privacy.

Vervolgens maak je gebruik van een Bitcoin hardware wallet die je privacy beschermt zoals de Bitbox en installeer je een VPN-service van Trust Zone waardoor je bijna anoniem op het internet kunt vertoeven!  Op deze manier ben je verzekerd van je financiële privacy en ben je bijna anoniem.

Laten we nu eens gaan kijken naar wat Zcash, Monero en Dash te bieden hebben.

1. DASH & financiële anonimiteit?

Veel gebruikers denken dat Dash anonimiteit biedt. Een Dash wallet is uitgerust met een PrivateSend mogelijkheid.  Door een transactie te sturen met PrivateSend, zal het je financiële privacy verder beschermen, maar het bewerkstelligt geen anonimiteit.  PrivateSend is in feite een verbeterde versie van CoinJoin. Het is een decentrale mixing oplossing waarbij 3 minimaal deelnemers zijn vereist voor het in de war schoppen van de transactiedata. Er zijn extra kosten verbonden aan deze dienstverlening en je kunt maar maximaal 1000 DASH versturen via PrivateSend. Ten slotte, is het een aanbeveling om verschillende PrivateSend sessies uit te voeren om een optimale financiële privacy te waarborgen.  Dash is niet echt ontwikkeld voor het uitvoeren van anonieme transacties, wel voor het optimaal beschermen van de financiële privacy.  Het is een extra dienst waarvoor extra transactiekosten in rekening kunnen worden gebracht.

2. ZCASH & financiële anonimiteit

Zcash werkt op basis van een zero-knowledge proof consensus algoritme waarbij kennis over de zender, de inhoud en de ontvanger van de transactie niet van belang is om de transactie te valideren. Al deze informatie wordt versleuteld binnen de Zcash blockchain en kan niet worden gelezen. Deze informatie is wel inzichtelijk in de Bitcoin blockchain. Zcash is veel beter in het waarborgen van je financiële anonimiteit.

De technologische cryptografische innovatie die dit mogelijk maakt heet zk-SNARKS: Zero-Knowledge Succinct Non-interactive Argument of Knowledge.

Ben ik volledig anoniem met Zcash?

Nee, het is nog steeds mogelijk voor analysten om te pluizen naar relevante informatie in de publieke transacties. Bovendien, alle informatie over je IP-adres wordt ook niet verstopt. Je zult Zcash moeten gebruiken met een VPN-dienst. Persoonlijke informatie die wordt gelekt dmv jouw internet browsers en computer verdwijnt ook niet.  Daarom, je zult een specifieke computer moeten gebruiken voor het verrichten van financiële transacties via een  VPN-dienst.

2. MONERO & financiële anonimiteit?

Monero is recentelijk flink verbeterd geworden en uitstekend opgezet voor het verbeteren van financiële privacy en veiligheid. Het Monero netwerk maakt gebruik van Ring Confidential Transactions . Hierdoor wordt alle informatie over de transactie verstopt. Alle publieke sleutels/addressen van de Monero portemonnees worden ook door een mixer gehaald waadoor willekeurige oude en nieuwe addressen door elkaar worden gehutst. Alles lijkt een warboel te zijn en maakt een analyse van de blockchain onmogelijk.

Een analyse wordt verder bemoeilijkt doordat het netwerk ook nog eens ring-singature technologie met stealth-addressen toepast. Hierdoor wordt het ook onmogelijk om de zender en ontvanger te achterhalen.  Verder wordt er gewerkt aan een Kovri router voor het netwerk. Deze kan nog eens  de originele node in I2P-transacties verbergen. Monero heeft op dit moment de meest gevanceerde features voor het waarborgen van anonieme transacties. Toch, je onkomt er niet aan, wil je anonimiteit dan begin je bij de computer. Je zult een specifieke computer moeten gebruiken voor het verrichten van financiële transacties via een VPN-dienst .

Conclusie: Bitcoin vs Monero vs Dash vs Zcash.

Monero is het best ontwikkeld voor het waarborgen van financiële anonimiteit in vergelijking met Zcash en Dash.  Alle cryptocurrencies verbeteren de financiële privacy aanzienlijk in vergelijking met Bitcoin. Niettemin, voor het verwezenlijken van financiële anonimiteit zul je zelfs met Monero gebruik moeten maken van een toegewijde computer die via een VPN programma het internet op moet.  Genoeg financiële privacy is ook met Bitcoin mogelijk wanneer je elke keer je publieke adressen ververst en gebruik maakt van een Bitcoin wallet die gebouwd is voor het waarborgen van je financiële privacy. Maak gebruik van een toegewijde computer en verricht alleen bitcoin transacties via een VPN verbinding of het TOR-netwerk.  Wil je geen risico's nemen en financiële anonimiteit nastreven, dan kun je het beste via de instant exchange van Changelly bitcoins omzetten naar Monero.

Monero, Dash en Zcash kan tegenwoordig ook makkelijk met iDEAL gekocht en opgeslagen worden bij de Nederlandse beurs Bitvavo.