BITCOINS BEVEILIGEN

28-02-2017

Hoe kan ik het beste mijn bitcoins beveiligen?

Het is belangrijk om te leren over de werking van bitcoin wallets en de beveiliging daarvan. Nadenken over hoe je het beste bitcoins kunt beveiligen is een top prioriteit voor iedereen die vaak bitcoins gebruikt, een aanzienlijk bitcoin vermogen heeft opgebouwd en deze zelf beheert. De eigendomsrechten van elk bitcoin vermogen worden uiteindelijk bepaald door degene die de controle heeft over de privésleutel van jouw Bitcoin wallet.

bitcoins beveiligenSleutelvraag is de volgende: wie heeft de privésleutel uiteindelijk in handen en kan informatie over de privésleutel bij het tekenen van transacties worden gelekt of ingelezen door derden of malware?

Inderdaad, wanneer we nadenken over het beveiligen van bitcoins moeten we stilstaan bij malware en hackers die op jouw computer actief kunnen zijn. Als jij een keylogger of ordinaire spyware op de computer hebt staan bestaat er zeer groot risico dat de hacker die de controle over deze malware heeft uiteindelijk de privésleutel kan bemachtigen. Dit gebeurt stilletjes, zonder dat een gebruiker in de gaten heeft. Alles wordt als een puzzeltje door de hacker in elkaar gelegd. Wanneer de tijd rijp is, zal hij toeslaan en je bitcoin vermogen stelen.

bitcoins beveiligenHoe erg dit doemscenario dan ook mag klinken, er bestaat een echt risico dat je dit kan overkomen. Daarom als je nadenkt over het beveiligen van je bitcoins moet je zoeken naar een oplossing die volledig hacker, malware en diestal proof is. Een oplossing waarbij zelfs in het geval een hacker een slordige kopie zal vinden van jouw wallet backup, nog steeds niet aan jouw vermogen kan komen. Op zo'n oplossing moet je natuurlijk het grootste gedeelte van jouw bitcoins zetten.

Je bitcoins beveiligen kun je het beste doen door gebruik te maken van een offline hardware wallet die cold storage combineert met het gemak van een online of smartphone wallet. Dit is uitstekend geregeld bij de Blockstream Bitcoin wallet. Deze kun je combineren met een hardware wallet voor optimale beveiliging.

Een hardware wallet die volledig hacker, malware en volledig diefstal proof is en beschikt over een geheime of nep wallets. Op dit moment zijn er maar een paar hardware wallets die voldoen aan deze extreme eisen: de Trezor, de Ledger Nano S,  de Digital Bitbox en de Keepkey. Deze zijn allemaal verkrijgbaar bij de Nederlandse webshop: Cryptomaan.

Voor een uitgebreide recensie over deze hardware wallet, kan ik de volgende pagina's raadplegen:

Het is belangrijk om ook stil te staan bij de beveiliging van je computer en dat je via een VPN verbinding het internet op gaat. Dit kun je doen met een VPN programma. Een goed VPN programma dat geen compromissen maakt met de veiligheid en privacy van haar klanten is Trust Zone. Het maakt niks uit of je over een Mac of Windows systeem beschikt. Controleer altijd op malware.

  • bitcoin beveiligenVind je het allemaal te veel moeite en problematisch, dan zou ik kiezen voor de Nederlandse bitcoinbeurs Bitvavo. De Bitvavo klantentegoeden worden beheerd door een aparte stichting en in koude opslag (offline) opgeslagen. Met tweede factor authentificatie ingesteld, kun je de bitcoins beveiligen. Toch, je moet goed beseffen dat de sleutels hier niet in jouw handen zijn. Bitvavo is vervult deze taak en fungeert als een soort Bitcoin bank.

Wil je je niet bekommeren om deze veiligheidsvragen, maar wel graag bitcoin hebben? Dan zou je als een alternatief voor de Bitvavo rekening een Bitcoin ETF op de AEX kunnen kopen. Voor meer informatie:

Welke Bitcoin ETF kan ik op de AEX kopen?