Bitcoin Legal Defense Fund

12-01-2022

Het Bitcoin Legal Defense Fund is een non-profitorganisatie die bitcoin ontwikkelaars helpt bij juridische geschillen en rechtszaken. Het fonds is een initiatief van Jack Dorsey, de oprichter en voormalig CEO van Twitter. Jack zit zelf ook in het bestuur met Alex Morcos (Chaincode Labs) en Martin White.

Het fonds is opgezet om de werkzaamheden van bitcoin ontwikkelaars te beschermen tegen sabotage praktijken van malafide organisaties of personen. Bitcoin is een open source protocol en de meeste ontwikkelaars kunnen dankzij donaties zich volledig wijden aan de verdere ontwikkeling van de software. Bitcoin is geen bedrijf en beschikt niet over een stichting of een centraal orgaan voor het aansturen van deze ontwikkelaars. Bitcoin ontwikkelaars zijn kwetsbaar en hebben geen juridische bescherming in het geval iemand hun werkzaamheden wil saboteren.

Een bekend voorbeeld van iemand die de bitcoin ontwikkelaars van hun werk wilde afhouden door het aanspannen van een rechtszaak is de mythomaan Craig Wright die beweert Satoshi Nakamoto te zijn en achter het Bitcoin Satoshi´s Vision (BSV) project staat. Hij ziet elke verandering aan de broncode van bitcoin een ‘schending van fiduciaire plicht’ en wil de verantwoordelijke bitcoin ontwikkelaars voor het gerecht slepen. De Bitcoin open-sourcegemeenschap is gevoelig voor deze type van juridische druk en door het oprichten van een Bitcoin Legal Defense Fund kunnen ontwikkelaars gratis geholpen worden met advocaten en financiering van een rechtszaak in het geval iemand zoals Craig Wright hun het leven zuur wil maken.

Jack Dorsey schreef de volgende e-mail naar de ontwikkelaars om hun op de hoogte te stellen van het fonds:

undefined || ''

Aanbevolen om te lezen:

Waarom is bitcoin de toekomst?

Waarom is bitcoin solide geld?