Bitcoin en belasting?

01-04-2017

Hoe kijkt de belastingdienst of fiscus naar Bitcoin? Moet ik belasting betalen over bitcoins?

De Nederlandse overheid en de belastingdienst beschouwen Bitcoin niet als een wettig betaalmiddel en wordt niet erkent als geld. Je zult dan altijd de waarde van de bitcoins moeten omrekenen naar de euro's. De fiscus meldt alleen het volgende:

Virtuele betaalmiddelen, zoals bitcoins, staan op uw computer opgeslagen. U kunt deze alleen gebruiken als betaalmiddel op internet. U geeft van deze middelen de waarde in het economisch verkeer aan op 1 januari van het jaar van aangifte.

bitcoin en fiscusDe fiscus beschouwt bitcoins als een onderdeel van het eigen vermogen. Het is een virtueel betaalmiddel dat door de fiscus als een vorm van sparen en beleggen wordt beschouwd. Je zult dan de waarde van de bitcoins in jouw bezit op het peildatum moeten vaststellen. De hoofdregel is dat je de wisselkoers op 1 janauri van het jaar van aangifte aanhoudt. Deze waarde in euro's moet je opgeven in box 3.

Over het eigen vermogen betaal je in Nederland 1,2 % vermogensbelasting als het eigen vermogen groter is als 24.437 euro.  Dus, je zult belasting betalen over je bitcoins wanneer je dit bedrag in totaal eigen vermogen overschreidt.

Voor meer informatie: