Duitse Bitcoin initiatieven

14-12-2018

In Nederland hebben we veel initiatieven gezien als het gaat om de ontwikkeling van Bitcoin beurzen en crypto fondsen. Niettemin onze buren hebben ook niet stilgezeten. In feite gebeuren er veel meer serieuze initiatieven om de Bitcoin handel te faciliteren en de blockchain technologie te gebruiken voor het lanceren van crypto assets en tokens. We zullen hier een aantal belangrijke Duitse Bitcoin en crypto initiatieven opnoemen.

Duitse Bitcoin initiatieven

In de eerste plaats zijn er al twee banken die de cryptohandel faciliteren. Het gaat hier om de Fidor bank en de Solaris Bank. Vooral de SolarisBank is van belang om te noemen aangezien deze BaFin gereguleerde bank een banklicentie heeft en beschikt over blockchain ontwikkelingsexpertise. De SolarisBank ontwikkelt hybride bancaire dienstverleningen waar klanten direct toegang hebben tot een reguliere bankrekening met een betaalkaart en een crypto wallet voor het verhandelen van blockchain assets.

SolarisBank ontwikkelt deze financieel technologische oplossingen voor Bitwala en de aandelenbeurs in Stuttgart. Hier komen we bij een ander belangrijk punt. Boerse Stuttgart is de op een na grootste aandelenbeurs en wil naast Bitcoin handel nu ook crypto assets zoals security tokens kunnen aanbieden. De aandelenbeurs van Stuttgart heeft die visie om te zien waar de blockchain technologie naar toe gaat: het uitgeven van effecten op een blockchain platform. Over een paar jaar zullen effecten op gedistribueerde netwerken kunnen worden verhandeld en zullen innovatieve effectenbeurzen die deze nieuwe technologie omarmen een sterke concurrentiepositie krijgen.

Een unieke positie neemt hier Neufund die de Duitse regelgeving op een zodanige manier gebruikt dat ze al volledig gereguleerde effecten op de Ethereum blockchain kan uitgeven. Neufund noemt deze effecten equity tokens en werken in feite hetzelfde als een security token. Het gaat om effecten die werken als een tokens op een blockchain.

Ten slotte heeft de grootste Bitcoin beurs in Duitsland, Bitcoin Group, de Tremmel zakenbank in Duitsland opgekocht. Deze zakenbank is gespecialiseerd in de effectenhandel. Hierdoor zal deze Bitcoin exchange in de toekomst kunnen gaan concurreren met de reguliere Duitse aandelenbeurzen.

Conclusie:

In Duitsland met vooral Berlijn als de innovatieve cryptohub gebeuren er veel belangrijke zaken die te maken hebben met het bouwen van de gewenste infrastructuur om de handel en het gebruik van crypto's en blockchain assets te laten samensmelten met het reguliere bankwezen en de effectenhandel. Hiervoor worden bestaande wetten en regels toegepast onder het toezicht van de beurswaakhond BaFin. Duitsland loopt stiekempjes voorop Nederland in de adoptie van Bitcoin en crypto's. In feite concurreren deze Duitse initiatieven met de ontwikkelingen in landen zoals Malta, Zwitserland en de Verenigde Staten. De trend is gezet, de wereld van high finance zal samenvloeien met de wereld van crypto finance.

Gerelateerde artikels:

Wat is Bitcoin?

Waarom zou ik bitcoins kopen?