Is er een Bitcoin alternatief?

24-03-2020

Lezers van de Bitcoingids hebben al vaker de vraag gesteld of er een alternatief is voor Bitcoin. Dit is geen vreemde vraag als men het landschap van cryptovaluta en crypto assets beziet. Er is gewoon te veel keuze.

Gelukkig is geen enkel ander crypto-project een alternatief voor Bitcoin. Er is geen alternatief voor Bitcoin!

Er is geen Bitcoin alternatief? Hoe is dit mogelijk?

alternatief bitcoin

Bitcoin is een unieke 0-1 uitvinding en is organisch gegroeid tot een uniek monetair roerend goed met een absolute schaarste. Een absolute schaarste die is gewaarborgd door de verzamelde opgebouwde netwerkeffecten van onder meer een Bitcoin mining industrie die het netwerk onvernietigbaar en onkraakbaar maakt. Niemand kan het monetaire beleid en hoeveelheid bitcoins in omloop manipuleren en veranderen. Het zou een bijna onbegrijpelijke hoeveelheid rekenkracht (hash-power) vergen, tijd en een miljarden investering in het opbouwen van Bitcoin mining fabrieken om hopelijk een transactieblok te kunnen manipuleren.

Wat verder nog uiterst uniek en bijzonder is aan het monetaire beleid van Bitcoin is dat door de vierjaarlijkse halving een steeds hogere stock-to-flow ontstaat. Bitcoin zal uiteindelijk een hogere stock-to-flow krijgen als de meest schaarse activa die te vinden is op aarde: goud. Mocht er een Bitcoin alternatief zijn, dan is dit uit een monetair standpunt gezien goud.

Een Bitcoin alternatief vanuit technisch standpunt?

Vanuit een technologisch standpunt zijn er alternatieven aangezien Bitcoin ontwikkeld is om 1 ding goed te doen: veilige en schaarse cryptocurrency. Bitcoin is qua ontwikkelingsplatform gelimiteerd. Dit wil zeggen er zijn betere blockchain technologie├źn beschikbaar voor het ontwikkelen van decentrale applicaties of crypto activa. Op dit gebied is er maar een blockchain ontwikkelingsplatform dat daadwerkelijk een netwerk effect en gemeenschap heeft opgebouwd: Ethereum.

Gerelateerde artikels: